12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Konya Şeker, Soma için güvence verdi

Kangal’dan sonra Soma’yı da alan Konya Şeker’in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, santralde çalışan bin 400 işçi için “Hakları korunacak” dedi.

Yaşar Kızılbağ22 Ocak 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Konya Şeker, Soma için güvence verdi

2013’te 985 milyon dolara aldığı Kangal Termik Santrali’nden sonra geçen hafta da Soma B Termik Santrali için 685.5 milyon dolarlık teklif veren Konya Şeker yönetimi Somalı işçiler için güvence verdi. Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Soma için Kangal’da yaptıklarını teminat gösterdi. “Soma’da halkla görüştük. Tepkiler olumlu” diyen Konuk, Somalı işçilerin de Kangal santralindeki işçilerle temasa geçip kendileri hakkında bilgi aldığını anlattı. Konuk “Soma’yı henüz devralmadık ama onay sürecinin ardından Soma’ya 300 milyon dolar yatırım yaparak birçok olumsuzluğu gidereceğiz. Kangal’daki gibi işçilerin haklarını koruyacağız. Şu anda bin 400 işçi var. Çalışan herkes bizim için bir değerdir” dedi. Konuk, Kangal’da yaptıklarını ise şöyle anlattı: “Kangal’da son 18 ayda üretim yüzde 18 arttı. Aldığımızda devlet bize 294 kadrolu işçi zorunluluğu getirmişti. Biz şu an 450 kadrolu işçiye çıkardık. Taşeron çalışanları da kadroya aldık. Ayrıca ilave 50 milyon ton kömür rezervi tespit ettik. 34 milyon TL de ilave yatırımımız oldu.”

61 yıldır şeker de elektrik de üretiyor

‘Bir çiftçi kuruluşunun enerji sektöründe ne işi var?’ sorusuna da yanıt veren Konuk “Evet, biz şeker üreticisiyiz. Ancak şeker üretiminde ne kadar tecrübeye sahipsek elektrik üretiminde de o kadar tecrübeye sahibiz. Konya Şeker, 61 yıldır şeker üretiyor. Ancak 61 yıldır elektrik de üretiyor. Biz bu işi biliyoruz. 61 yıllık hafızamız var” dedi. Konya Şeker’in 2010’da enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere Çoban Yıldızı A.Ş’yi kurduğunu belirten Konuk, Soma’nın devralınmasıyla birlikte elektrik üretiminin yüzde 3.5’unu tek başlarına karşılayacak düzeye geleceklerini anlattı. Konuk, Soma’daki zeytinlikler konusundaki soruya ise “Zeytin üretmeye devam edecek” yanıtını verdi.

Gıdada hedefimiz ilk 5’e girmek

Konuk, 35 fabrikaya ve 5 bin istihdama ulaştıklarını belirterek “Konya Şeker olarak 2023 hedefini dünyanın en büyük 5 gıda şirketi arasına girmek olarak belirledik. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Avantajlarımızı da haddimizi de biliyoruz. Yaklaşık 250 bin hektarlık alanda on binlerce üreticiye sözleşmeli tarım yaptırıyoruz. Biz son 10 yılda tarım ve gıdada 1.6 milyar dolar yatırım yaparak 35 üretim tesisini tamamladık” dedi.

Yemi işçiler test ediyor

Pancar şekerini ve nişasta bazlı şeker (NBŞ) konusundaki tartışmalara değinen Konuk “İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre pancar şekerinin yerine ikame edilen ürünler nedeniyle toplumda obazite ve kanserin arttığının belirlendiğini söyledi. Konuk ürettikleri ürünlerde katkı olmadığını da belirterek “Hatta hayvan yeminde bile aynı hassasiyeti gösterdiklerini söyledi. Konuk bir de çarpıcı örnek verdi: “Yem fabrikamızın bir genel müdürü var. Üretilen yemi önce çalışanımız tadıyor. Yemeyeni işten çıkarıyor.”