30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Kolonya koronavirüs yüzünden yok satıyor: Talep ikiye katlandı

Sınır kapımıza kadar dayanan koronavirüse karşı vatandaş önlemlerini artırdı. Uzmanların 80 derecelik kolonyanın da mikrop kırıcı olduğu yönündeki açıklamalarının ardından son 10 gündür kolonyaya talep patladı.

9 Mart 2020 Pazartesi 08:52 - Güncelleme:
Kolonya koronavirüs yüzünden yok satıyor: Talep ikiye katlandı

Koronavirüsün dünyada hızla yayılmaya devam etmesine paralel el dezenfektanlarında görülen fiyat artışı vatandaşı kolonyaya yönlendirdi. Uzmanların 80 derecelik kolonyanın da mikrop kırıcı olduğu yönündeki açıklamalarının ardından son 10 gündür kolonyaya talep iç pazarda ikiye katladı. Ülkemizde koronavirüs vakası görünmese dahi önlem almak isteyen vatandaşların kolonya talebinin arttığını belirten sektör oyuncuları, ihracatta da artışların olduğunu belirtti. Gurbetçi vatandaşların yoğun olarak yaşadığı ve virüsün görüldüğü Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden talebin iki kat arttığı aktaran üreticiler, yabancıların ise el dezenfektanına talebi olduğunu anlatıyor.

BAYRAM HAREKETLİLİĞİ VAR

Yeşim Ilgaz Komzetik'in patronu Yavuz Uğurlu, uzman hekimlerin 80 derece limon kolonyasının anti bakteriyel özelliğini anlatmasına paralel iç pazarda talebin ikiye katladığını söyledi. "Bayram dönemlerinde yaşadığımız hareketliliği görüyoruz" diyen Uğurlu, yurtdışından da gelen talebin 10 günde 10 kat arttığını ifade etti. Uğurlu, "Avrupa'da virüsün yayılmasına paralel gurbetçilerin talebi arttı. Yabancılarda ise dezenfektan talebi yüksek" diye konuştu. Hali hazırda fiyatlarda bir artış olmadığını anlatan Uğurlu, "Ancak son 1 ayda saf alkol fiyatları 3 kez zamlandı. Biz bunu fiyatlarımıza yansıtmamak için direniyoruz. Fakat yeni zam gelirse daha fazla karşı koyamayız" şeklinde konuştu.

YURTDIŞI TALEPTE CİDDİ ARTIŞ

Boğaziçi Kolonyaları'nın Satış Müdürü Murat Toktaş, özellikle sınır komşusu İran'dan son bir haftadır yüksek talep geldiğini ancak sınır kapılarından dolayı sevkiyatta zorlandıklarını söyledi. Toktaş, "İran'a önceden 3-5 koli kolonya ihracatı yaparken bu şimdi bin koliye çıktı. İran'dan gelen talep oldukça yüksek görünse de bu bizim üretimimiz içinde çok küçük bir oran" dedi. Almanya, Hollanda ve Japonya'dan da taleplerin geldiğini anlatan Toktaş, iç pazarda ise talebin çok arttığını kaydetti. Toktaş, "Özellikle perakende kanalında satışlar çok hızlanmış durumda" ifadelerini kullandı.

80 DERECELİK OLANINI ALIN

Kapalıçarşı'da kolonya satışı yapan bir esnaf talebin son dönemde arttığını belirterek, "El dezenfektanlarını çok pahalıya satıyorlar. Uzmanlar 80 derecelik kolonyanın da dezenfekte etkisini açıkladıktan sonra talep arttı. Ancak her kolonya 80 derecelik değil. Alırken sormalılar" dedi. (Sabah)