25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Küresel piyasalarda çifte gerginlik

Kuzey Irak’taki referandum ve Almanya seçimlerinden çıkan sonuç piyasaların odak noktasına oturdu. Merkel’in hükümeti kurmak için belirsiz bir sürece girmesi, doları öne çıkarınca dolar 1.5 ayın zirvesini gördü.

26 Eylül 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Küresel piyasalarda çifte gerginlik

Küresel piyasalar, yeni haftaya Kuzey Irak’taki referandum ve Almanya’daki seçim sonuçları nedeniyle haftaya tedirgin başladı. Bu iki gelişme küresel piyasaların odak noktasına yerleşirken dolar endeksi 92.1’den 92.4’e çıktı. Euro ise Angela Merkel’in Almanya seçimlerinde beklentiden zayıf gelen galibiyetinin etkisiyle dolar karşısında yüzde 1.2 geriledi. Piyasalarda asıl belirleyici ise Kuzey Irak’taki referandum oldu. İç piyasada haftaya yükselişle başlan dolar gün içinde bir ara son 1.5 ayın en yüksek seviyesi olan 3.54 seviyesini gördü. Dolar günü ise bu seviyeden kapattı. Güne yüzde 0.4 düşüşle başlayan Borsa İstanbul’un gün sonundaki kaybı ise yüzde 1.78 oldu. ABD borsalarının da güne düşüşle başladığı piyasalarda bundan sonraki süreçte Kuzey Irak’ta dün yapılan referandum sonrası süreç ve Almanya’daki hükümet kurma çalışmaları piyasaların yönünü belirleyecek.  

DOLAR İÇİN KRİTİK HAFTA

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan “Küresel anlamda dolar için oldukça kritik bir hafta. FED’in aralık ayında faiz artırabileceğine dair sinyallerin alındığı açıklamalarının ardından bir momentum kazancı olmuştu. Ancak Almanya’da da merkez partilerin oy kaybı ve Merkel açısından hükümeti kurmak için belirsiz bir süreç oluşması doların biraz daha ön plana çıkmasına neden oldu” dedi.

Dolardaki oynaklık kısa vadeli

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör  “Kuzey Irak referandumu sonrası sınırda atılacak adımlar ve alınacak kararlar piyasaların yakın takibinde olacak. Kısa vadede dolarda yukarı yönlü hareketler yaşansa da yeni bir yukarı trendin başlama ihtimalinin düşük” diye konuştu.

AfD’nin seçim başarısı Euro’yu strese soktu

Angela Merkel’in Almanya seçimlerinde beklentiden zayıf gelen galibiyetinin etkisiyle iki günlük yükselişine ara vererek dün yüzde 1.2 değer kaybeden Euro’nun bundan sonraki süreçte de düşeceği belirtiliyor. Credit Agricole SA stratejisti Valentin Marinov, Euro içinönemli bir aşağı yönlü düzeltmenin olabileceğini söyledi. Marinov Almanya seçimlerinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Parti’nin (AfD) beklenenin üzerinde başarı elde etmesinin Euro üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Commonwealth Bank of Australia (CBA) kıdemli stratejisti Elias Haddad ise tersi bir görüş savundu. Merkel’in büyük bir ihtimalle FDP ve Yeşiller ile koalisyona gideceğini belirten Haddad “Önemli olan hem FDP hem de Yeşiller’in Avrupa yanlısı partiler olması; bu nedenle Euro Bölgesi’nde daha fazla entegrasyon beklentileri böyle bir koalisyon tarafından sona erdirilmeyecektir” dedi. Haddad, bu durumun Euro için destekleyici olacağını belirtti. Euro, bu yıl dolar karşısında yüzde 13 yükselerek G-10 paraları arasında en iyi ikinci performansı kaydetmişti.

Almanya’da güven düşüşe geçti

Almanya’da iş dünyasının ekonomiden beklentilerini ölçen IFO endeksleri eylül ayında beklentilerin altına düştü. Eylül ayında 115.9’dan 116’ya çıkması beklenen iş iklimi endeksi 115.2’ye geriledi. Asıl önemli olan beklenti endeksi ise 108’e yükselmesi beklenirken 107.4’e düştü.

İKV: Almanya ile normalleşme bekliyoruz

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Almanya ve AB’nin geleceği açısından son derece çarpıcı olan göçmen  karşıtı tavrıyla bilinen AfD’nin 3. parti olarak seçimlerden çıkması ve Almanya  Parlamentosunda 85 civarında milletvekili ile temsil edilecek olmasıdır. Bu tüm politikacıları popülist söylem konusunda dikkatli olmaya çağıran bir uyarı niteliğinde. Bu nedenle seçim sonrası oluşacak yeni Alman hükümetiyle birlikte Türkiye-Almanya ilişkilerindeki sorunları aşmak, göçmen politikası konusundaki iş birliğimizi sürdürmek, Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna gecikmeden başlamak suretiyle liberal ticaretin daha da gelişmesine katkıda bulunmak giderek artan popülist ve aşırı sağcı söylemlere en etkili cevap olacaktır” dedi. Zeytinoğlu, Almanya’da yeni hükümetin tavrının Brexit sonrası için son derecede kritik olduğuna dikkati çekti.