12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Meclis banka mağdurları için harekete geçti

Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan ‘Bankacılık Alt Komisyonu’ çalışmalarına bu hafta başlıyor. Komisyon, kredi kartı aidatı, komisyon ücretleri, hesap işletim ücreti gibi konularda tüm iddiaları araştıracak.

Neşe Sarıdoğan 26 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Meclis banka mağdurları için harekete geçti

TBMM, banka mağduru vatandaş için harekete geçti. Meclis Dilekçe Komis-yonu bünyesinde kurulan Bankacılık Alt Komisyonu, kredi kartı aidatı, komisyon ücretleri, hesap işletim ücreti gibi tüketicilerin yoğun şikayet ettiği sorunları ma-saya yatıracak. Vatandaştan gelen yüz-lerce şikayet dilekçesi üzerine alt komis-yon kuran Meclis Dilekçe Komisyonu, çalışmalarına bu hafta başlıyor. Bankacılık işlemleri sırasında haksız olarak mağdur edildiğini iddia eden vatandaşların dilekçelerini esas alan komisyon, iddiaları araştıracak, konu-nun muhatabı olan birimlerle görüşecek.

Bankacılık Alt Komisyon Başkanı Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, komisyona Sanayi Bakanlığı, BDDK, Bankalar Birliği, tüketici kuruluşları ve akademisyenleri çağıracaklarını açıkladı. Komisyon ilk olarak işe, bankacılık faaliyetiyle ilgili iyi ve kötü örnek oluşturan 5 ülkedeki bankacılık modelini inceleyerek başlayacak. Komisyonun inceleyeceği ülkeler ABD, Almanya, İspanya, Avusturya ve Kanada olacak. Kriz yaşayan İspanya bankacılık açısından kötü bir model olarak incelenirken, ABD ise tüketici hakları açısından iyi bir model olarak ele alınacak. Türkiye’nin tam tersi olarak ABD’de, tüketicinin itirazına karşılık ispat yükümlülüğünün bankada olduğuna dikkat çekiliyor.

Kredi kartı sayısı 4 yılda İkiye katlandı

TÜRKİYE’DE kredi kartı sayısı 4 yılda yüzde 100’ün üzerinde artarak 68.15 milyona ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 52.45 milyon düzeyindeydi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bireysel kredi kartları sayılarına il bazında bakıldığında büyük şehirler ilk 5’i kaptırmadı. Kart sayısında ilk sırada 23.65 milyon ile İstanbul alırken, onu 6.11 milyon ile Ankara ve 4.18 milyon ile İzmir izledi. Bu arada en çok takipteki kartların olduğu il 1.40 milyon ile İstanbul olurken, takibin en az olduğu il ise 719 kartla Tunceli oldu.