29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Emekli zammı yeni yılda ne kadar olacak?

Emekli zammı ile ilgili en önemli virajlardan olan kasım ayı enflasyon rakamları bugün açıklandı.

5 Aralık 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Emekli zammı yeni yılda ne kadar olacak?

Türkiye'de yaşayan 12.3 milyon emekliyi ilgilendiren Ocak zammı adım adım yaklaşırken, emekli zammı ile ilgili en önemli virajlardan olan kasım ayı enflasyon rakamları bugün açıklandı. Enflasyon, kasım ayında yüzde 1,44 gerileyerek, yıllık bazda yüzde 21,62 oldu. Memurlar Türk lirasının değer kaybı karşısında memurların da alım gücü oldukça düştü. Bu durum memurların gözünün 2019 ocak ayı memur maaş zammına çevirmesine neden oldu.

Milyonlarca emekli ve memuru ilgilendiren enflasyon farkı ile oluşacak zamlar ne kadar olacak? Bu sorunun yanıtını Sabah Gazetesi Yazarı Faruk Erdem bu soruyu yanıtladı. Faruk Erdem yazısında, "12.3 milyon emeklinin merakla beklediği enflasyon rakamlarında son bir veri kaldı. 5 aylık enflasyon belli oldu ve buna göre zam oranı yüzde 10’u geçip 10.64 oldu.

Emeklilerin zamlarını belirleyecek enflasyon rakamları açıklanmaya devam ediyor. Kasım ayının enflasyon rakamları dün açıklandı ve zam oranının kesinleşmesi için sadece Aralık enflasyonu kaldı. 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamıyla birlikte son 6 aylık oran ortaya çıkacak. Bu da hem SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarını hem de memur ve memur emeklilerinin alacağı fark miktarını ortaya koyacak.

5 AYLIK RAKAM BELİRLENDİ

Dünkü enflasyon rakamları üzerinden hesaplama yaparsak 5 aylık oran artık kesinleşmiş oldu. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 5 aylık zamları yüzde 10,64 olarak gerçekleşti. Memur ve memur emeklilerine de yüzde 7.14 enflasyon farkı oluştu. Yüzde 4'lük toplu sözleşme artışı ile birlikte Ocak zammı memur ve memur emeklileri için böylece yüzde 11.14'e ulaştı. Kesin oran için sadece 1 veri kaldı. Aralık enflasyonuna göre, şu ana kadar oluşan zam oranı azalabilecek ya da artabilecek.

Kasım ayı enflasyonu bugün itibariyle -1,44 olarak açıklanmıştır. Aralık ayındaki enflasyon ise henüz belli olmayıp, bu aya ait enflasyonun da eksi çıkması bekleniyor.

Kasım ayı enflasyonu da dahil edildiğinde, yılın ilk beş ayındaki toplam enflasyon 10,64'e düşmüştür.

Yılın ikinci yarısında yüzde 3,5'lik zam alındığı için, Aralık ayı dahil edilmezse, memurların Ocak ayında alacakları yüzde 4'lük toplu sözleşme zamına ilave olarak alabilecekleri zam yüzde 8,76'dan yüzde 7,14'e geriledi.