25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Merkez Bankası faiz kararı sonrası gözler piyasalara odaklandı. Başta yatırımcılar olmak üzere, ekonomi ile ilgilenen vatandaşlar 'Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı? Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?' sorularına cevap arıyor. Toplantı bugün Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit tuttu. İşte detaylar...

20 Ocak 2022 Perşembe 10:51 - Güncelleme:
Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Geçen yılın son faiz toplantısı Aralık ayında gerçekleşmiş, Merkez Bankası politika faizini yüzde 15'den yüzde 14'e çekmişti. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? İşte konu ile ilgili detaylar...

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI!

2022 yılının ilk faiz kararının açıklanacağı Merkez Bankası toplantısı bugün gerçekleşti. Merkez Bankası, PPK toplantısı bugün Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanarak faiz kararını verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit tuttu.

TCMB yaptığı açıklamada "Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB'nin tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir." dedi. Merkez Bankası'nın faiz açıklamasıyla birlikte dolar gün içi dip seviyesi olan 13.26 lira seviyesine geriledi.

2021 yılında Merkez Bankası politika faizini yüzde 15'den yüzde 14'e çekmişti.

TCMB, önceki 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gitmişti.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU!

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu tüketici fiyatları beklentisi yüzde 29,75, 12 ay sonrası tüketici fiyatları beklentisi yüzde 25,37 seviyesinde oluştu.

TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 18,4, 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 seviyesinde bulunuyor. TCMB'nin önümüzdeki hafta açıklayacağı yılın ilk "Enflasyon Raporu"nda beklentilerde değişikliğe gidip gitmeyeceği takip edilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık ayında tüketici fiyatlarının yıllık yüzde 36,08 arttığını açıkladı.

MERKEZ BANKASI BAE İLE SWAP ANLAŞMASI İMZALADI

Öte yandan Merkez Bankası, BAE ile yapılan mutabakatı açıkladı. Merkez'den yapılan duyuruya göre, swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar BAE dirhemi ve 64 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

3 YIL GEÇERLİ OLACAK

İki ülke arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi yoluyla finansal iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacını taşıyan anlaşma 3 yıl geçerli olacak. BAE Merkez Bankası Başkanı Khaled Mohamed Balama ile TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu tarafından imzalanan anlaşma, karşılıklı mutabakatla uzatılabilecek.