24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Nihat Zeybekci: Irak’ta dip göründü, dönüş bayramdan sonra başlar

Irak’a yapılan ihracatta 40 günde yüzde 37’lik düşüş yaşandı. Bu seviyenin dip olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci “Bayramdan sonra yoğun bir dönüş olacak. Yeni Irak’ı inşaallah Türkiye inşa edecek” dedi.

Ercan Baysal24 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Nihat Zeybekci: Irak’ta dip göründü, dönüş bayramdan sonra başlar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Irak’a olan ihracatında 10 Haziran-20 Temmuz 2014’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 gerileme yaşandığını belirterek böyle devam etmesi halinde 2.5 milyar dolarlık ihracatta eksilme olacağını kaydetti. Yüzde 37’ler gibi dip seviyesinin görüldüğünü aktaran Zeybekci, bu ülkede imkanların kaybedilmediğini sadece erteleme olduğunu ifade etti. Olaylar nedeniyle Irak’ı tahliye eden bazı firmaların ülkeye geri döndüğünü belirten Zeybekci, “Bayramdan sonra yoğun bir dönüş olacak. Yeni Irak inşa edilecek, bunu yapan da inşallah Türkiye olacak” dedi.

Rusya ile STA yolda

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile bir araya gelen Zeybekci, Rusya ile STA anlaşması yapma prensibi aldıklarını belirterek eylülde görüşmeler yapılacağını bildirdi. Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasına değinen Zeybekci, “Böyle bir anlaşma savaş zamanlarında olur” dedi. Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı’nın 2015 yılında yaş sebze ve meyveye teşvik vermeyeceğini de açıkladı.

Bir hesaptan 2.5 milyar dolar

Bir ülkenin istikrarını bozmanın yolunun ekonomiden geçtiğini ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüzde 5 faiz seviyesinin geçen yıl mayıs ayında görüldüğünü hatırlattı. Geçen yıl yaşanan olaylara değinen Zeybekci “Söz konusu dönemlerde bir çok spekülatif hamleler gerçekleştirildi. Türkiye’de sadece bir hesaptan bir seferde 2.5 milyar dolarlık bir talep geldi. Bu normal bir ekonomik hareket değildi” diye konuştu.

israil’e 1 litre bile yakıt satmadık

Türkiye’nin İsrail’e jet yakıtı sattığı iddialarını yalanladı. Türkiye’nin, İsrailli şirketlere 130 bin dolarlık jet yakıtı satmış göründüğünü belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu, yaklaşık 130 tonluk jet yakıtı demek. Böyle bir şey asla ve asla yoktur. Uluslararası havacılık işletmelerinde Türkiye’ye inen İsrailli havayolları ya da özel jetlerin yakıt aldıklarında şirketlerine kesilen fatura. İsrail’e satılan 1 litre bile jet yakıtı yok” dedi. Zulme katkı veren İsrailli şirketlerin boykot edilebileceğini aktaran Bakan Zeybekci, “Kalkıp da topyekün yapmayalım. Bunu nefret krizine tutularak yapmayalım” dedi. Bakan Zeybekci Türkiye’nin son 3-4 yıl içinde, İsrail ile askeri işbirlikleriyle ilgili kesin tavrı olduğunu hatırlatarak devlet olarak bu ülkeden bir alım varsa değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.