Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünyada herkes faizleri indirirken bizim Merkez Bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, ne bekliyorsun sen” diye seslendiği Merkez Bankası’na bugünkü kritik faiz toplantısı öncesi bir çağrı da Nobelli ekonomist Joseph Stiglitz’ten geldi. Stiglitz de Erdoğan gibi diğer merkez bankalarının faiz indirimine dikkat çekerek “Geride kalmak istemezsiniz. Faizi indirmek makul olabilir” dedi. Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin Adana’da düzenlediği etkinliğe konuk olan Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, 24 televizyonunda soruları yanıtladı. Stiglitz, Türkiye’deki faizlerle ilgili şunları söyledi:
‘Bunu görmek zor değil’
“Yüksek faiz para biriminde yüksek değere neden olur bu da ihracatı zor hale getirir ve büyümeyi yavaşlatır. Düşük petrolün etkisiyle enflasyonun biraz kontrol alındığını düşünürsek, diğer gelişen ülkelerde de bir indirim yaşandığını dikkate alırsak, siz de böyle bir durumda geride kalmak istemezsiniz. Enflasyon ve diğer ülkelerin faiz indirimine gittiğini düşünürsek, faizi indirimek makul bir düşünce olabilir. Petrol fiyatlarına bağlı enflasyonda düşüş başlayınca reel faiz yüksek kalıyor. Türkiye’de de reel faizlerin dikkate değer yükselebileceğini görüyoruz. Bu da büyümeyi zorlaştırıyor. Sizin faizinin yüksek kalırsa paranız değerlenecektir. Bu da ihracatı zorlayacağı için orta vadede ülke ekonomisine olumsuz etki yapacaktır. Şu anda dengelerin faiz oranlarını düşürülmesinden yana olduğunu görmek zor değil.” Stiglitz, büyümeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Küresel ekonomi oldukça zayıf olacak. Zaten 2008’den bu yana zaten zayıftı. 2008’den sonra gelişen ülkelerde iyi performanslar görüldü ama onlar da sona erecek gibi. Çin’de yavaşlama var. Petrol fiyatlarının etkisi var.” Stiglitz, küresel ekonomiye yönelik 2015’teki en büyük riskin ise volatilite olacağını söyledi.
PETROL TÜRKİYE’YE FAYDA SAĞLAYACAK
Stiglitz, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’ye etkisini de değerlendirdi. Stiglitz “Fiyatlardaki düşüşün Türkiye ekonomisi açısından enflasyon ve cari açık açısından olumlu olacaktır. Ancak fiyatlardaki düşüş Türkiye’nin ticaret ortaklarını zora sokacaktır. Bu da Türkiye ekonomisine kaçınılmaz şekilde etki edecektir” dedi. Stiglitz, Türkiye’yi bekleyen sıkıntılarla ilgili şöyle konuştu: “Türkiye’nin görünümü şu anda iyi durumda. Türkiye’yi bekleyen sıkıntılarla ilgili Türkiye’nin ekonomisinin yapısını değiştirmesini gösterebiliriz” dedi. Stiglitz, Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen parasal genişlemeyle ilgili de şunları söyledi: “Ben AMB’den bir parasal genişleme paketinin gelmesini olası buluyorum ama bu paketin büyük etkisinin olacağını düşünmüyorum” dedi. Stiglitz, Avrupa için en büyük sıkıntının kemer sıkma olduğunu söyledi. Nobelli ekonomist Avrupa’da parasal genişlemenin tek başına sıkıntıyı çözmeyeceğini söyledi. Stiglitz, AMB’nin parasal genişleme paketinin etkisinin ABD’ye kıyasla küçük olacağını belirtti.