ABD Başkanı Barack Obama ve İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani’nin bu ay yapılacak olan BM toplantısında kısa bir görüşme yapabilecekleri bildirildi. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, görüşmenin kesin olmamakla birlikte yapılabileceğini söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü ikili bir görüşme olmasa bile ayaküstü bir el sıkışma ve iyi niyet alışverişinin olacağını ifade etti. Görüşmenin gerçekleşmesi durumunda, 1979 İran devriminin ardından, Obama ve Ruhani, iki ülkenin yüz yüze görüşmelerinin gerçekleştiren ilk liderleri olacaklar.
En son 1977’de görüşüldü
İki ülke arasında en son üst düzey görüşmeler 1977 yılında ABD Başkanı Jimmy Carter ile İran Şahı Rıza Pehlevi arasında gerçekleştirilmişti. Geçtiğimiz pazar günü, Başkan Obama’nın ABC Televizyonu’nda İran lideri Ruhani ile mektuplaştıklarını doğrulaması ve aralarında nükleer silahlanma konusu ile Suriye meselesi üzerinde diplomatik açılımın olduğunu netleştirmesi iki liderin bir araya gelecekleri yönündeki iddiaları güçlendirdi. Ancak Obama, yaptığı açıklamalarda İran’la müzakere etmenin her zaman zor olduğunu ve yeni seçilmiş Ruhani’nin de bu durumu birden bire kolaylaştırabileceğini düşünmediğini söylemişti. Obama ayrıca, nükleer silah meselesinin bölgenin istikrarı ve İsrail’in güvenliği açısından kendileri için kimyasal silah probleminden çok daha ciddi bir konu olduğunu dile getirmişti. Öte yandan tüm dünya seleflerinden çok farklı olduğunu şimdiden gösteren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmayı bekliyor.
ABD basınından seslendi
Ruhani ise kendisini anlatmaya dün Washington Post’ta yayınlanan makalesiyle başladı.Ruhani, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun açılışı için New York’a doğru yola çıkarken, muhataplarıma İran’da son seçimlerin yarattığı fırsatı yakalamaları için çağrı yapıyorum. Onlara halkımın bana verdiği angajman yetkisinden mümkün olduğunca faydalanmaları ve hükümetimin yapıcı diyalog çabalarına samimiyetle yanıt vermeleri çağrısı yapıyorum” yazdı.İran Cumhurbaşkanı ayrıca Suriye görüşmeleri için arabulucu olma teklifinde bulundu.