20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Peynirde inovasyon ihracı

Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Erol 'Dijitalleşme çalışmalarımıza durmadan devam ederek endüstri 4,0 hedefimize 2023 yılında ulaşmayı planlıyoruz.' dedi.

ERDİNÇ AKKOYUNLU24 Ağustos 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Peynirde inovasyon ihracı

Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, AB’nin Türkiye’ye 2002 yılında üretim koşulları sebebiyle koyduğu ithalat yasağını birkaç ay önce kaldırmasının ardından harekete geçtiklerini belirterek, “2017 yılına kadar tespit edilen 193 çeşit peynir üretimiyle Türkiye adeta peynirin başkenti. İhracat rakamlarının düşük olmasının başlıca nedenleri arasında AB’nin 2002’de Türkiye’deki üretim koşullarını gerekçe göstererek süt ve süt ürünleri ihracatına getirdiği yasak yer alıyor. Muratbey olarak ihracat yasağının kalkmasıyla birlikte geçtiğimiz aylarda 16 yıl aradan sonra ürünlerimizi Avrupa’ya ulaştırıp ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Avrupa’ya peynir ihracatı yapan tek firmayız” dedi. 

TÜKETİMDE ARTIŞ VAR 

TÜİK rakamlarına göre Türkiye’deki peynir pazarının her geçen gün arttığını anlatan Erol “Nisan 2018’de inek peyniri üretimi 63 bin 385 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,9 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 6 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 artış gösterdi. Türkiye’de en yoğun olarak tüketilen süt ürünleri arasında bulunan beyaz peynirin kişi başı tüketimi 15,2 kilo iken bu rakam AB ülkelerinde yaklaşık 18 kilo. Kişi başı yoğurt tüketimi 30 kilo, ayran tüketimi 15,6 kilo tereyağı tüketimi ise 1,52 kilo seviyesinde bulunuyor” dedi. “Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan rakamlara göre dünyada 826 milyon ton toplam süt üretimi gerçekleşiyor” diyen Erol “Türkiye bu rakamla dünyanın en büyük 8. ve Avrupa’nın en büyük 3. süt üreticisi konumunda yer alıyor. 2017 yılında ülkemizde toplam süt üretimi 20 milyon 700 bin ton olarak gerçekleşti” dedi.

AR-GE ÇALIŞIYOR

Peynire inovasyon kattıklarını da anlatan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol “Muratbey olarak üretimden pazarlamaya tüm iş süreçlerimizin odak merkezinde Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları bulunuyor. Dijitalleşme çalışmalarımıza durmadan devam ederek endüstri 4,0 hedefimize 2023 yılında ulaşmayı planlıyoruz. 2023 hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere Uşak Organize Sanayi’de bulunan iki Ar-Ge merkezimizdeki Türk mühendislerimiz hem ürün hem de makine üretimi konusunda sürekli çalışmalar yürütüyor” dedi.