25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Piyasalarda 'Noel' molası

Uluslararası piyasalar, Noel tatili nedeniyle önemli piyasaların kapalı olmasından dolayı durgun seyrediyor

25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Piyasalarda 'Noel' molası
Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, zayıflayan yenin ihracatçı şirketlerin kar görünümlerini iyileştirmesi sonucu, altı yıldır ilk kez 16,000 seviyesinin üzerinde kapandı. Türk Lirası ve hisse senetleri, yolsuzluk operasyonunun ardından, istifa eden üçüncü bakanın Başbakan Recep tayyip erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söylemesinin ardından sert kayıplar yaşadı.
 
Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi ve bu yılki kazancını yüzde 54'e çıkararak, Bloomberg'in takip ettiği gelişmiş ülke endeksleri arasında en hızlı yükselen gösterge oldu. Japonya para birimi, Londra saati ile 12:32'de, yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu ve zayıflamasını üçüncü güne taşıdı. Türk Lirası dolar karşısında, erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yüzde 0.6 değer kaybetti. Çin'de yedi gün vadeli repo faizi, merkez bankasının finans sistemine fon enjekte etmesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı. Küresel piyasaların büyük bölümü Noel tatili nedeniyle kapalı.
 
Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, iş dünyasına yaptığı konuşmada, Japonya ekonomisinin bu yıl rahat bir toparlanma yolunda olduğunu söyledi. Japonya dün Aralık ayı ekonomi raporunu yayınladı ve raporda 2009 yılından bu yana ilk kez deflasyondan bahsedilmedi. ABD'de dün açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri ve birinci el konut satışları verileri beklenenden daha iyi çıktı ve bu durum, Fed'in varlık alımlarını azaltma kararı aldığı son toplantısında işaret ettiği ekonomik güvenin altını çizdi.
 
Şanghay'da Zheshang Securities Co. stratejisti Zheshang Securities Co., "Yen'in değer kaybetmesi güçlenen ABD ekonomisinden kaynaklanıyor ve Japon hisse senetlerini almanın ardında yatan mantık açık," dedi ve "Çin merkez bankasının fon enjekte etmesi, vadenin kısa olması ve miktar dikkate alındığında oldukça sembolik. Muhtemelen para piyasası faizlerinin yıl sonuna doğru yüksek kaldığını göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.
 
Japonya, dün açıkladığı Aralık ayı ekonomi raporunda, 2009'dan bu yana ilk kez deflasyondan bahsetmedi.
 
Yen, Çin
 
Nikkei 225 Endeksi 16,009.99 puan ile 11 Aralık 2007'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Asya'nın en büyük konfeksiyon zinciri ve Nikkei Endeksi'nde ağırlığı en yüksek hisse olan Fast Retailing Co., yüzde 4.7 değer kazandı. Topix Endeksi, yüzde 0.5'lik kaybını geri aldı ve yüzde 0.1 yükseldi.
 
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, Tokyo'da yaptığı açıklamada, çekirdek tüketici fiyatları endeksinin bu yılın sonunda yüzde 1'i hafifçe aşacağını kaydetti. Japonya Merkez Bankası Nisan ayında, iki yıllık bir sürede, enflasyon için yüzde 2'yi hedef olarak belirledi.
 
Bu yıl yüzde 17 değer kaybederek, Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Endeksler tarafından takip edilen 10 gelişmiş ülke para birimi arasında en fazla düşen para olan yen, dolar karşısında, 20 Aralık'ta 104.64 ile Ekim 2008'den bu yana en zayıf seviyesine inmesinin ardından 104.41 seviyesine geldi. Yen euro karşısında yüzde 0.1 düşerek 142.77'ye geldi ve geçen hafta 142.90 ile gördüğü beş yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.
 
Şanghay Bileşik Endeksi, petrol şirketlerinin öncülüğünde, yüzde 0.6 yükselerek 2,106.35 puana çıktı. En büyük enerji üreticisi PetroChina Co. yüzde 0.7 değer kazandı. Yedi gün vadeli repo faizi bugün 86 baz puan düşerek yüzde 5.5888 seviyesine indi.
 
Türkiye'de İstifalar
 
Türk Lirası dolar karşısında 2.0902 seviyesine değer kaybetti ve hisse senetleri gösterge endeksi yüzde 2.2 geriledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı erdoğan bayraktar, baskı altında olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip erdoğan'ın da istifa etmesi gerektiğini söyleyerek, bakanlık ve milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu. 
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler de, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda oğullarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından, bugün istifalarını vermişti. 
 
Mısır'ın Ödemeleri
 
Mısır'da EGX 30 Endeksi yüzde 1.34 ve Abu Dabi'de ADX Genel Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Dana Gas, Mısır hükümetinin şirkete 53 milyon dolar ödeme yaptığını duyurmasının ardından yüzde 15 ile Aralık 2005'ten bu yana en hızlı sıçramasını gerçekleştirdi.
 
Rusya'da Micex Endeksi fazla değişmedi ve ruble dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.2 zayıflayarak 32.6834'e geriledi. Ukrayna hisse senetleri gösterge endeksi yüzde 0.8 düşerek, kaybını beşinci güne taşıdı. Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, bugün Kiev'de yaptığı açıklamada, Ukrayna Merkez Bankası'nın, 15 milyar dolarlıkpaket için, Rusya'ya 3 milyar dolarlık eurobond sattığını açıkladı.
 
Ukrayna'da hükümet, 2004 yılındaki Portakal Devrimi'nden bu yana en şiddtli protesto gösterileri ile karşı karşıya kaldı. Avrupa Birliği yanlıları, hükümetin Avrupa ile entegrasyonu ve ticaret anlaşmasını bir kenara bırakarak Rusya'ya yanaşmasını protesto ediyor.
 
ABD Verlieri
 
Tayland'da SET Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, para birimi baht, dün, siyasi belirsizliklerden dolayı Haziran 2010'dan bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra, düşüşünü yedinci güne taşıdı.
 
Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi dün yüzde 0.3 yükselerek rekor seviyesini daha da yukarı taşıdı. İşlem hacmi, Noel öncesi, ortalamanın altında kaldı. ABD'de dün yaklaşık 2.6 milyar adet hisse el değiştirdi. Bu tutar geçen yılki Noel arefesinden bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.
 
Endeks bu yıl yaklaşık yüzde 29 yükseldi ve 1997'den bu yana en iyi yıllık performansına yönlendi. Fed, 18 Aralık'ta yaptığı açıklamada, beklenenden daha hızlı seyreden ekonomik büyüme ortamında, tahvil alımlarının hızını yavaşlatacağını duyurdu.
 
ABD'de dün açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi, Ekim ayındaki yüzde 0.7'lik düşüşün ardından, Kasım ayında yüzde 3.5 arttı. Bunun yanında, ABD'de birinci el konut satışları Kasım ayında beklenenin üzerinde çıktı ve beş yılın en yüksek seviyesi yakınında kalarak, konut sektöründeki toparlanmanın, mortgage faizlerinin yükselmesine karşın, ivme kazandığını işaret etti.
 
Altın yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 1,210.50 dolara kadar çıktı.