Batı Hattı’ndan doğalgaz getirmek için başvuran 13 şirketten 4’ü Gazprom ile anlaşma yaparak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans aldı. Akfel, Bosphorus Gaz, Battı Hattı Doğalgaz ve Kibar Enerji ipi göğüsleyen şirketler oldu. Lisans dağıtımının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 3 Aralık’ta yapacağı ziyaret öncesi tamamlanması dikkat çekti. Akfel Gaz, Bosphorus Gaz ve Kibar Enerji’ye 30’ar yıllık lisans verilirken, Batı Hattı Doğalgaz şirketi 23 yıllık ithalat lisansı alacak. Şirketler Botaş’ın yenilemediği Batı Hattı’ndan toplam 6 milyar metreküplük gaz getirerek İstanbul’a dağıtacak. Batı Hattı’nda daha önce Akfel’e bağlı Enerco, Bosphorus Gaz, Avrasya ve Shell Gaz tarafından da 4 milyar metreküplük gaz kontratı alınmıştı. Eski yapılan anlaşmalarda Enerco’nun 2.5 milyar, Bosphorus Gaz’ın 750 milyon, Avrasya Gaz’ın 500 milyon ve Shell Gaz’ın da 250 milyon metreküp olmak üzere toplam 4 milyar metreküplük ithalat hakları bulunuyor.
Tivnikli ve Topbaş ortak
Yeni yapılan anlaşmalarla toplam 6 milyar metreküplük gazın 2.25 milyarını aynı zamanda Enerco’nun da ortağı olan Akfel, 1.75 milyarını Bosphorus, 1 milyarını Kibar ve 1 milyar metreküpünü de Batı Hattı Doğalgaz şirketleri getirecek. Metin Şen’in başkanı olduğu Bosphorus, Gazprom’un uzun yıllardır ortağı. Akfel de hali hazırda doğalgaz ithal ediyor. Batı Hattı Doğalgaz’ın ortakları ise Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli ile BİM’in hissedarı Mustafa Latif Topbaş. Kibar Enerji ise Kibar Holding’in iştiraki konumunda.
ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI YÜZDE 20’YE ÇIKTI
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 6 milyar metreküplük gaz ithalatına izin vermesiyle birlikte daha önceki 4 milyar metreküplük izinle birlikte özel sektörün ithal edeceği gaz miktarı 10 milyar metreküpe çıktı. Toplamda doğalgaz piyasasında özel sektörün payı ise yüzde 20’nin üzerine çıkmış oldu. Kamu kuruluşları ve özel sektör projeksiyonlarına göre Türkiye’nin 2013 yılında doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküp civarında olacağı varsayılıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, yılbaşından sonra Batı Hattı’nda son olarak devletin elinde kalan 4 milyar metreküplük gazın da özel sektöre devri için müzakereleri başlatacaklarını açıklamıştı. Bu kontratın da özel sektöre devredilmesi halinde Batı Hattı’ndan gelen 14 milyar metreküplük gaz kontratının tamamı özel sektörün eline geçmiş olacak.