26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Rusya resmen köşeye sıkıştırdı! Almanlara soğuk duş: Tamamen kapatıldı

Rusya ile doğal gaz gerilimi Almanya'yı köşeye sıkıştırdı. Almanya'nın Hannover kenti, Rusya kaynaklı doğalgaz krizi nedeniyle tüm kamu binalarında ısıtmayı kapattı ve soğuk duşlara geçti.

TRT Haber/AA29 Temmuz 2022 Cuma 10:01 - Güncelleme:
Rusya resmen köşeye sıkıştırdı! Almanlara soğuk duş: Tamamen kapatıldı

Moskova ile Brüksel arasındaki gerilim, doğal gazda zaman zaman kesintiye yol açtı.

AB, Rus gazına bağımlılığından kurtulmak için harekete geçti, üye ülkelerin enerji kullanımını yüzde 15 azaltmasını istedi.

Şimdi tasarruf tedbirleri de peş peşe açıklanıyor.

Rusya, Almanya'nın gaz arzını önemli ölçüde azalttıktan sonra Hannover kenti sıcak suyu kapatan ilk büyük şehir oldu.

ALMANYA KENTİ ISITMAYI KAPATTI, SOĞUK DUŞA GEÇTİ

TRT Haber'in derlediği habere göre, Almanya'nın kuzeyindeki Hannover kenti, enerji tasarrufu amacıyla kamu binalarında veya yüzme havuzlarında, spor salonlarında ve spor salonlarındaki duşlarda el yıkamak için sıcak suyun artık mevcut olmayacağına karar verdi.

Enerji tasarrufu için halka açık çeşmeler de kapatılıyor ve belediye binası ve müzeler gibi büyük binalarda gece ışıkları olmayacak.

Belediye Başkanı Belit Onay, hedefin büyük şehirler için önemli bir zorluk teşkil eden "yaklaşan gaz kıtlığına" tepki olarak şehrin enerji tüketimini yüzde 15 azaltmak olduğunu söyledi.

Kurallar ısıtma için de geçerli. Kamu binalarında her yıl nisan ayından eylül ayının sonuna kadar ısıtma yapılmayacak, oda sıcaklıkları yılın geri kalanında maksimum 20 derece ile sınırlı olacak.

Almanlara kapsamlı gaz azaltma önlemleri ve enerji faturalarında ek ücretler beklemeleri söylendi.

AB, bu kış Rus gazına olan talebi yüzde 15 oranında düşürmeyi kabul etti.

BERLİN'DE 200'E YAKIN YAPI AYDINLATILAMAYACAK

Almanya'nın başkenti Berlin'den bu konuda bir adım geldi. Kentteki 200 yapı 3 ila 4 hafta süre ile gece ışıklandırılmayacak.

Tasarrufa gidilecek binalar arasında Berlin'in simge yapıları var. Zafer Anıtı, Devlet Operası, Berlin Katedrali, Berlin belediye Binası, Yahudi Müzesi, bazı kiliseler ile köprü ve heykeller aydınlatılmayacak.

"GAZ KITLIĞINA KARŞI ENERJİ TASARRUFU"

Hannover şehrinde de bir dizi tedbir alındı. Belediye başkanı, gaz kıtlığına karşı enerji tasarrufu yapılacağını söyledi. 1 Ekim ile 31 Mart arasında kamu binalarının ısıtılmaması, bu yapılarda ve kreşlerde sıcaklığın 20 santigrat derecede tutulması alınan önlemlerden bazıları.

Kentte bundan sonra yüzme havuzları da gaz ile ısıtılmayacak. Buralarda sıcak su ile duş alınmayacak.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ YOL AÇTIĞI ENERJİ KRİZİ, AVRUPA'YI ZORUNLU TASARRUFA YÖNELTTİ

Ukrayna'da yaklaşık 5 ayı geride kalan savaşın olumsuz etkileri, Birlik üyesi ülkelerin aldığı tasarruf tedbirleriyle günlük hayatta da hissedilmeye başladı.

Enerji krizine karşı ülkeler öncelikli olarak kamu kuruluşlarına yönelik tasarruf önlemleri alsalar da kişileri doğrudan etkileyen kararlar ve tavsiyeler de bir bir yürürlüğe giriyor.

- HIRVATİSTAN'DA KIŞIN ISITICILARIN DERECESİ İNDİRİLECEK, YAZIN KLİMALAR 25 DERECENİN ALTINDA TUTULMAYACAK

Hırvatistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Davor Filipovic, ülkedeki enerjinin yüzde 40'ının binalarda harcandığına dikkati çekerek, enerji tasarrufunun ısınma, aydınlatma ve ev aletlerinin kullanımında olması gerektiğini hatırlattı.

Kış aylarında ısıtıcıların 1 santigrat derece azaltılması tavsiyesinde bulunan Filipovic, bu şekilde yıllık yüzde 5 enerji tasarrufu sağlanacağını aktardı.

Filipovic, yaz aylarında ise klima derecesinin 25'in altında tutulmaması gerektiğine işaret ederek, ev aydınlatması için LED lambaların kullanılmasını tavsiye etti.

Toplu taşımanın daha çok kullanılması çağrısında bulunan Filipovic, binaların da enerji dostu olması için çalışmalar yapılacağını kaydetti.

- SLOVENYA, ENERJİ ÇEŞİTLERİNDE KDV İNDİRİME GİTTİ

Slovenya Ekonomi Bakanı Klemen Bostjancic, elektrik, doğal gaz ve kalorifer gibi ısıtma için kullanılan tüm enerji çeşitlerinde KDV indirimine gidildiğini duyurdu.

Enerjide yüzde 22 olan KDV bedelinin yüzde 9,5'e düşürüleceğini ifade eden Bostjancic, indirimin ısınma sezonu olan 1 Eylül-31 Mayıs'ta geçerli olacağını söyledi.

- İTALYA VE İSPANYA'DA KLİMA KULLANIMI SINIRLANDIRILDI

İtalya'da da savaş nedeniyle artan enerji fiyatlarıyla başa çıkmak için bazı tedbirler alındı.

Elektrik tüketimini azaltma konusunda hükümet, nisanda kamu dairelerinde klimaların 25-27 santigrat derecenin altında çalışmasını 1 Mayıs itibarıyla yasaklayan karar aldı.

HÜKÜMETİN KAMU BİNALARINDAKİ KLİMALARA İLİŞKİN BU KARARINA UYMAYANLARA PARA CEZASI KESİLECEK.

Ayrıca doğal gaz fiyatlarının yüksek faturalara yol açmasından kaçınmak için basın yayın organlarında halka doğal gaz kullanımında ne gibi tasarruflar yapılabileceğine dair tavsiyelerde bulunuldu.

İspanya hükümeti de mayısta artan enerji maliyetlerine karşı alınacak önlemler kapsamında kamu binalarında kullanılan klimaların 27 santigrat derecenin altına düşmesini yasaklama kararı aldı.

- FRANSA'DA IŞIKLANDIRMAYA BELİRLİ SAATLERDE YASAK GETİRİLECEK

Fransa'da artan enerji fiyatlarıyla sıkılaştırılan enerji tasarrufu önlemleri kapsamında klima çalıştıran dükkanların kapılarını açık tutmasının yasaklanacağı açıklandı.

Ekolojik Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher, gelecek günlerde enerji tasarrufuna dair 2 kararname yayımlayacaklarını belirtti.

Runacher, klima çalıştıran dükkanlara kapılarını kapalı tutması zorunluluğu getirileceğini, kurala uymayanlara 750 avro para cezası kesileceğini kaydetti.

Tüm ülkede gece ışıklandırmalarına 01.00-06.00 saatlerinde yasak getirileceğini aktaran Runacher, bu yasağa uymamanın cezasının da 1500 avro olacağı bilgisini paylaştı.

Halihazırda nüfusu 800 binin altındaki bölgelerde, havalimanları ve terminaller hariç, gece saatlerinde ışıklandırma yasağı uygulanıyor.