8 Temmuz 2025 Salı / 13 Muharrem 1447

Sadece işletmeci olmak istemeyen yabancı otelciler yatırıma da geldi

Türkiye’nin gözde sektörlerinden otelcilik artık sadece işletme değil, yatırımlar için de yabancıları cezbediyor. Ağırlıklı işletmeci olan yabancı zincirler, mülk yatırımları da yapmak istiyor.

Belma Toprak /İstanbul4 Eylül 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Sadece işletmeci olmak istemeyen yabancı otelciler yatırıma da geldi

SON yıllarda yatırım açısından en gözde sektörlerden biri olan otelcilikte yabancı ilgisi başka bir boyuta taşınıyor. Bugüne kadar ağırlıklı olarak otel işletmek isteyen uluslararası zincirler artık mülk yatırımlarına da girmek istiyor. Bu gelişmede hem gayrimenkulün primlenmesi hem de yabancıların Türkiye’deki gayrimenkul iştahının artması önemli etken oldu. Bu konuda en somut örneklerden biri de Zincirlikuyu’daki Avangarde Hotel’in de sahibi olan Lucis Global. Bünyesinde 3 otel bulunan Lucis, Rumeli Caddesi ve Kozyatağı’nda iki yeni otel yatırımına hazırlanıyor. Lucis Global Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmet Öztanık, yeni projelere uluslararası alanda ortaklık teklifleri geldiğini belirtti. Öztanık “Bunlardan biri ABD’li Morgans, diğeri de Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da otelleri bulunan Rotana. İkisi de projelere yatırım aşamasında ortak olmak istiyor” dedi.

5 yılda iki otel daha inşa edecek

5 sene içinde 400 odayı daha İstanbul piyasasına dahil etmeyi planladıklarını ifade eden Öztanık, şu bilgileri verdi: “İki otelin de  arazisini aldık. Biri Rumeli Caddesi’nde 200-250 odalı olacak. Rumeli Caddesi ile Abide-i Hürriyet’in kesiştiği noktada. İstanbul’un zenginliğini de yansıtıyor. Bir yanda Ermeni mezarlığı, bir yanda Fransız lisesi, bir yanda da sinagog var. Gelecek yıl projeye başlayacağız. 2 bin-2 bin 500 metrekare taban oturumu olacak. İnşaat alanı olarak 25 bin metrekare. 80 milyon dolar yatırım söz konusu. Kozyatağı’nda da yine mülkü bizim olan yeni bir yatırım başlayacak. 150 odalı, beş yıldızlı olacak.” “Bize hem yatırımcı hem işletmeci olarak yaklaşan çok ciddi yabancı gruplar da var” diyen Öztanık, şunları söyledi: “22 senedir bu sektörde hem mülk sahibi hem işletmeci hem yatırımcı durumundayız zaten. Bize gelen işletmeye talibiz diyen yabancı gruplar var. Mesela Morgans grubu var. Amerika’da ve İngiltere’de her oteline farklı markalar koyuyor. Hem yatırımcı hem ortak olarak gelmek istiyor. Beraber yatırım yapmak ve işletmek suretiyle bizimle bir irtibata geçtiler. 22 yılda biz her iki yılda bir otel yaptık. Öztanık Ailesi’nin bünyesinde 13 tane otel var zaten. 10’u İstanbul’da, 3’ü Bodrum’da. Bizimle beraber elini taşın altına koyacak yatırımcılara ihtiyacımız var. Bize gelen ikinci grup da Rotana. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da 90 otel işleten bir grup. Sahibi bir ay önce ziyarete geldi bize. Bizle beraber ortaklığa girmek istiyor. Ortaklık yapısına açığız. Ama otelcilikte know-how’a, katma değerli ortaklığa çok önem veriyoruz. Morgans, Rotana, bizim Türkiye’de olmayıp getirmek istediğimiz iki otel grubundan biri olabilir. Gözü kapalı ortaklık değil tabi. Aradığımız beraber işletmeyi yapabileceğimiz bir ortaklık.”

Talimhane’deki Golden Age, LUCIS oluyor

LUCIS Global bünyesinde 3 otel bulunduğunu belirten Öztanık “Şu anda Öztanık ailesinde turizmde iştigal eden dört ayrı firma var. Biz Lucis Global olarak, babam Lütfi Öztanık ve kardeşim Cenk’le beraber İstanbul’da Avangarde Hotel ve Taksim Talimhane’de de 124 odalı otelimiz, Bodrum’da Mejor Costa olmak üzere üç otelle hizmet veriyoruz. Butik beş yıldızlı hizmet veren 84 odalı Avangarde, şehir otelciliğine hizmet veren 124 odalı Lucis, Bodrum’da da 31 odalı Mejor Costa olmak üzere üç ayrı markamız var. Talimhane’deki Golden Age otelimizin adını yakın zamanda Lucis olarak değiştiriyoruz. Çünkü Golden Age ismi yapmış olduğumuz anlaşma çerçevesinde amcama kaldı. Talimhane’deki otelimiz renove ediliyor. Avangarde’ın düzeyine, butik şehir oteli seviyesine getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Rumeli Caddesi’ndeki oteli 2015 yılında hizmete açmayı hedeflediklerini belirten İsmet Öztanık “Burada satın alınabilir lüksü sunmaya çalışacağız. Bunun da oda fiyatı olarak rakamsal karşılığı 150-190 Euro’lara denk geliyor. O bölgede bizim rakibimiz olarak Holiday Inn, Ramada, Crowne Plaza, Sofa, House, Park Hayat var. Gelecekler arasında Radisson, JW Marriott, Bomonti Hilton var. Bunların toplamı 2.000-2.500 yatak. Otelimizde nasıl bir farklılık getirebilirizin çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

Yeni bir konsept yolda

Konaklama sektöründe yeni bir alana girmek istediklerini ifade eden Öztanık, yeni konseptin Türkiye’de uygulamasının olmadığını vurguladı. Öztanık, şunları söyledi: “Türkiye’de bunun uygulaması yok. İstanbul’da başlayıp yurt dışına da taşıyacağımız bir konsept, ekonomik bir konsept. Odalarda 6-12 kişi konaklayabilecek. Bu alanda Türkiye’de bu büyük bir açık var. Hem yerli hem yabancılara hitap edecek. İlk tesis bu yıl Beyoğlu’nda açılacak.”