19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Seçim öncesi yeniden sahnedeler

Türkiye karşıtlığıyla bilinen kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, seçim öncesi yine sahneye çıkarak Türkiye’nin dış kırılganlık riskini ‘yüksek’ seviyesinden ‘yüksek +’ seviyesine yükseltirken İngiliz Financial Times (FT) Gazetesi, ülkesindeki Brexit krizini görmezden gelip “Türkiye batıyor” algısı yaratmak için haber yaptı.

21 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Seçim öncesi yeniden sahnedeler

RİSK SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

Moody’s, Türkiye’nın dış risklere kırılganlığını, yurt dışından sağlanması gereken yüksek tutarda finansmanı gerekçe göstererek bir derece artırdı. Moody’s raporunda “Düşük tasarruf oranlarına, enerji ithalatına ve ihracatın yüksek ithalat içeriği gibi sebeplerden kaynaklanan yapısal cari işlemler açığını yansıtmaktadır” denildi. Cari açığın bu yıl tüketim ve yatırımlardaki gerilemeyle birlikte ortalama yüzde 1.2’ye gerileyeceğini öngören Moody’s, bu sayede dış finansman gereksinimi azalsa da, yeniden finans edilmesi gereken yükümlülüklerin azımsanmayacak miktarda olduğuna dikkat çekti. Moody’s, halen Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin üç basamak altında ‘negatif’ görünüm ile derecelendiriyor.

Her seçim öncesi sahneye  Financal Times ise Türkiye’nin, kredi borçlarını ödeyebilmesi için tek yolun Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmak olduğunu iddia etti. 

FT, IMF’DE ISRAR EDİYOR

Gazete, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, IMF’ye gitmeme konusundaki net açıklamalarını eleştirdi. FT’nin haberinde, “Aslında IMF’ye kredi almak için değil, sadece kredibilitenin yeniden sağlanması için teknik yardım almak için gidilse; bütün sorunlar çözülür ancak Erdoğan, bunu yapmayacaklarını defalarca söyledi” sözlerine yer verildi.