24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

SOCAR'ın Petkim Yarımadası'ndaki yatırımları teker teker hayata geçiyor

2013 yılında yaklaşık 125 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini söyleyen Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, başta Star Rafinerisi olmak üzere Petkim Konteyner Limanı ve Step Enerji Santrali’nin devreye girmesi ile şirketin üretim maliyetlerinde ciddi verimliliğe ulaşacağını belirtti.

YAŞAR KIZILBAĞ27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
SOCAR'ın Petkim Yarımadası'ndaki yatırımları teker teker hayata geçiyor

2013 yılında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırma kapsamında yaklaşık 125 milyon dolar yatırım yapan Petkim, socar’ın Petkim yarımadası’nda planladığı entegre yatırımlarla daha da büyüyecek. Petkim genel müdürü sadettin korkut, yatırımların biri birer hayata geçirildiğini belirterek, başta star rafinerisi olmak üzere Petkİm konteyner limanı ve steP enerji santrali’nin devreye girmesi ile şirketin üretim maliyetlerinde ciddi verimliliğe ulaşacağını belirtti.

Korkut, şirketin müşteri odaklı, pazarın ve piyasanın beklentilerini sürekli izleyen satış stratejisi sayesinde, dünyanın en açık rekabet şartlarını taşıyan petrokimya sektöründe güçlü bir şekilde rekabet edebildiğini belirtti. müşterilerle daha yakın ilişki kurma temelinde gerçekleştirilen pazar odaklı dinamik planlama politikasının Petkim’in kâr marjlarına da olumlu yansıdığını ifade eden korkut, “müşteri ve pazar dinamiklerine göre üretim yapıp optimizasyon ve operasyonel verimlilik üzerinde çalışıyoruz. sürekli olarak maliyetleri düşürüp hizmet ve ürün kalitemizi arttırmayı amaçlıyoruz” dedi.

2013 yılında Petkim’e kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırma kapsamında yaklaşık 125 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirmiş olacağını kaydeden sadettin korkut, sağlıklı, sürdürülebilir, cari açığı körükleyici olmayan bir büyümenin tek yolunun yerli üretimden geçtiğini dile getirdi. korkut, Petkim’de bir kişiye istihdam sağlandığında bunun diğer sektörlerdeki çarpan etkisiyle 5 kişiye ulaştığını ifade etti. Petkim’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliğin, yerli üretici kimliğinin yanı sıra, müşterilerine 7 gün 24 saat teknik ve satış sonrası hizmet verebilmesi olduğunu belirten korkut, her türlü teknik imkanın yanında müşterilerle yüz yüze temasa da büyük önem verdiklerini dile getirdi. korkut’un sorularımıza yanıtları şöyle:

Petkim, 2013 yılını nasıl bir performansla kapatıyor?

Beklentilerinizle örtüşme ne düzeyde oldu? 2013 yılı ilk 9 aylık finansal sonuçlarına göre piyasa beklentilerinin üzerinde bir performans sergileyerek 48.6 milyon tl net kâr açıkladık. Petkim’in piyasa koşullarını yakından takip ederek müşterilerle daha yakın ilişki kurma temelinde gerçekleştirdiği pazar odaklı dinamik planlama politikası kâr marjlarına olumlu yansıyor. 2013 yılının ilk iki çeyreğinde görülen ciro düşüşüne rağmen karlılığın yükselmesi bu çeyrekte de devam etti. 2013 yılının tüm sonuçlarını ele aldığımızda da benzer bir eğilimin devam ettiğini söyleyebilirim; özetle, 2013 yılında uyguladığımız politikaların katkısını finansal sonuçlarımızda da gördük, uyguladığımız politika ve stratejilerimize olan güvenimiz daha da arttı. 2013 yılı sonu itibariyle 120 milyon dolarlık kapasite artışı ve üretimde verimlilik odaklı yatırım gerçekleştirmiş olduk.

2014 yılı için üretim, satış ve yatırım konusunda ne gibi hedefleriniz var?

Petkim olarak piyasa koşullarını takip edip üretim ve satışlarımızı ayarlama noktasında önemli 2013 yılını başarılı bir şekilde tamamlıyoruz. bulunduğumuz sektörde piyasa koşulları çok değişkenlik arz edebiliyor. biz Petkim olarak, piyasa koşullarını takip ediyoruz ancak temel yaklaşımımız kontrol edebildiğimiz değişkenlere odaklanmak. bizim için satış miktarı ve cirodan ziyade sürdürülebilir karlılık önemlidir. satış stratejilerimizi buna göre belirliyoruz 2014 yılında da piyasa koşullarını takip edip karımızı en üst seviyede oluşturacak satış ve üretim miktarlarını yakalayacağız. yatırım tarafında bakıldığında şu an sürdürdüğümüz Pta ve etilen kapasitesi artışı yatırımlarımız var. bu yatırımları 2014 yılında tamamladığımız brüt üretim kapasitemiz 3.2 milyon tondan 3.5 milyon tona yükselecek.

Petkim Yarımadası’ndaki entegre yatırımlarda süreç nasıl işliyor, yatırım gerçekleşmeleri hangi aşamada?

Hakim ortağımız socar’ın Petkim yarımadası’nda petrokimya, rafineri, lojistik ve enerji entegrasyonu üzerine kurulu yatırım projeleri devam ediyor. liman projesinin ilk fazı 2015 yılında devreye girecek şekilde yatırım planlandığı gibi devam ediyor. tüm proje tamamlandığında yıllık 1.5 milyon teu kapasiteye ulaşacak. star rafinerisi’nin 2017 yılında tamamlanması planlandı. yatırımlar bu plana göre devam ediyor, kısa bir süre önce bildiğiniz gibi, 475 milyon dolarlık sermaye girişi socar tarafından gerçekleştirildi. finansman çalışmaları sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

Dünya petrokimya sektörü İran başta olmak üzere son dönemde yaşanan gelişmelerden nasıl etkileniyor. Türkiye’de petrokimya sektörü büyüme oranları nedir?

İran’la 5 bm ülkesi ve almanya tarafından görüşmelere başlanması dünyada petrol piyasası açısından yeni bir döneme işaret etmekte. bunun sonuçlarını önümüzdeki dönemde daha net göreceğiz, İran petrollerinin devreye girmesinin Petrokimya hammaddesini ucuzlatması bekleniyor. İran’ın petrokimya kapasitesi açısından bir dev olduğunu unutmamak gerekiyor. bu ülkenin pazarının büyüyecek olması da başka fırsatları beraberinde getiriyor. biz hali hazırda İran ürünleri ile ülkemizde rekabet halindeyiz. İç piyasada önemli bir sorun olmasını beklemiyoruz. türkiye petrokimya sektörü genel olarak gsyh büyüme oranlarının üzerindedir. bu trend önümüzdeki dönemlerde de devam edecek. Petkim’in kapasite artışları da bu projeksiyona paralel.

17 Aralık’ta Bakü’de imzaları atılan Şahdeniz-2 konsorsiyumunun TANAP üzerinden Türkiye’ye etkileri nasıl olacak?

Türkiye’nin 21 kentinden geçecek proje ülke ekonomisine, 9-10 milyar dolar katkı sağlayacak.

Türkiye ekonomisinin büyüme performansını ve Petkim’in bu süreçteki katkısını değerlendirir misiniz?

Türkiye son 10 yılda istikrarlı bir büyüme trendine girdi. Petkim gibi temel sanayi kollarında faaliyet gösteren firmalar üretimimizin arkasındaki itici güçler. yarattığımız katma değer ile istihdam ve cari açığın azalmasına katkı sağlıyoruz. türkiye’nin gelecek planlarında yüzde 40’a varmasını hedeflediğimiz iç pazar payımızla ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacağız.