26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Suudi Arabistan’ın borsası BİST’ten enerji çalacak!

Suudi Arabistan borsasının yabancılara açılması için atılan adım ile gözler gelişen ülke borsalarına çevrildi. Özellikle enerji şirketlerinin yatırımcıyı cezbetmesiyle BİST’ten de sınırlı çıkış bekleniyor.

Ayşe Ekin Gündüz30 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Suudi Arabistan’ın borsası BİST’ten enerji çalacak!

547 milyar dolarlık piyasa değeriyle Orta Doğu’nun en büyük borsası olan Suudi Arabistan borsasının yabancı yatırımcıya açılma kararı gözleri gelişmekte olan ülke piyasalarına çevirdi. Uzmanlar durumu ‘uyuyan dev uyandı’ sözleriyle değerlendirirken, yabancı yatırımcı oranının yüzde 65 olduğu Borsa İstanbul’dan (BİST) da özellikle enerji şirketlerinin cazibesiyle sınırlı da olsa çıkış bekleniyor.

Çıkış beklentisi Araplar’dan

Uzmanlar özellikle BİST’teki Arap yatırımcıların çıkış yapabileceğine dikkat çekiyor. Petrol zengini Suudi Arabistan, ekonomide çeşitlilik arayışında olmasıyla şu anda yerel yatırımcı ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri ile sınırlı olan hisse piyasasını uluslararası yatırımcılara açarak, yabancılara Arap dünyasının en büyük borsasına erişim sunacak. Ancak bu durumun gelişen ülke piyasalarını etkilemesi bekleniyor. National Bank of Abu Dhabi PJSC Yatırım Yetkilisi Gary Dugan durumla ilgili “Bölgedeki uyuyan dev uyandı. Suudi Arabistan, iyi sermaye edilmiş geniş piyasa. Bölgeye muazzam bir kredibilite veriyor” değerlendirmesinde bulundu. STAR’a açıklama yapan ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut da “Suudi Arabistan şu an bölgede güvenli bir konumda. Buna ek olarak petrolün kalbi. Bunlar elbet yabancı ilgisini çekecektir. Ancak fiyat kazanç oranına baktığımızda Türkiye’de 14 olan bu oran Suudi Arabistan’da 19 düzeyinde. Bu noktada biz daha avantajlıyız. Enerji gibi spesifik sektörlere gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra BİST’ten de kayış olacaktır” diye konuştu.

Yeni fonlar giriş yapar

Turkish Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Berra Doğaner, Suudi Arabistan borsasında kıymetli enerji şirketlerinin bulunduğuna dikkati çekerek “Borsaya geçişler olabilir ancak bu BİST’ten sat oradan al şeklinde olmaz. Yeni fonlar girecektir” dedi. Marbaş Menkul Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da “Geçiş sınırlı kalır” değerlendirmesinde bulundu.