19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Taşeronlara enflasyon zammı farkı verilecek mi?

Taşeron işçilere zam konusu binlerce vatandaş tarafından araştırılmaya devam ediyor. Kadroya geçen taşeron işçilere ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Buna göre 2020 yılına kadar kadrolu, geçici, taşeron ayrımı olmayacak. Çorum Belediyesi’nde taşeron işçilere yüzde 37 zam, ikramiyede yüzde 420 zam yapılırken diğer belediyeler de maaşlarda ve ikramiyelerde iyileştirmeler gidiyor. Haberimizin detayları aşağıda…

21 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Taşeronlara enflasyon zammı farkı verilecek mi?

 

Taşeron işçilere zam ve ikramiyelerde iyileştirmelerle ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Birçok belediye maaşlarda ve ikramiyelerde zam ve iyileştirmeye giderken diğer belediyelerde bunu sinyalini verdi. Taşerondan kadroya geçen işçilerle ilgili bir müjde de AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, taşeron işçilerde büyük umut uyandırdı. Eğer sürekli işçiler enflasyon farkı alırsa toplamda %12.3 oranında zam alması ön görülüyor. Çorum Belediyesi’nde de taşeron işçilere yüzde 37 zam, ikramiyede yüzde 420 zam yapılırken diğer belediyeler de maaşlarda ve ikramiyelerde iyileştirmeler gidiyor. Haberimizin detayları aşağıda…

 

ERDOĞAN'A TEŞERON TEŞEKKÜRÜ

 

Arslan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taşeron teşekkürü;

 

Kamunun büyük bölümünde taşeron işçiliğin sonlandırılmasıyla 1 milyona yakın işçinin devletin kadrolu işçisi haline geldiğini belirten Arslan, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın kararlılığı, Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın desteği,Eski Çalışma Bakanımız Jülide Sarıeroğlu’nun çabaları ve HAK-İŞ’in büyük desteğiyle, kangren olan taşeron sistemini 2017’nin sonunda sonuçlandırdık. 1 milyona yakın arkadaşımız kadroya geçti. Taşeron sisteminin kaldırarak Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük çalışma hayatı reformuna imza atan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.”

 

'2020 YILINDA KADROLU, GEÇİCİ, TAŞERON AYRIMI OLMAYACAK'

 

2020 yılı itibariyle, kadrolu, geçici, taşeron ayırımı olmadan tüö işçilerle sözleşme yapılacağını söyleyen Arslan, “Arkadaşlarımız kadrolularla aynı yasal haklara sahip olacak. Kadro alamayan bazı arkadaşlarımız var, onlar için de çalışmalarımızı istikrarla sürdürüyoruz” dedi.

 

'ENFLASYON FARKI İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ'

 

İmzalanan toplu iş sözleşmesini en iyi sözleşmelerinden biri olarak değerlendiren Arslan,şunları kaydetti: “Arkadaşlarımızın bundan daha fazlasını hak ediyorlar. Biz emekçi kardeşlerimize enflasyon farkının verilmesini talep ediyoruz. Bazı belediyeler inisiyatif alarak yüzde 4+4’ün üzerinde yeni bir kısım düzenlemeler yaptılar. Ama maalesef kamuda bunu gerçekleştiremedik. Bütün çabamız yeni asgari ücretin üzerine yüzde 4+4 ve enflasyon farkını alabilmek için çaba sarf ediyoruz. İmza kampanyası yürütüyoruz. Elazığ’da 2018’den itibaren şirket çalışanı olan kardeşlerimize yüzde 15 oranında zam yapılması bu açıdan olumlu yönde a

 

TAŞERON İŞÇİLERE YÜZDE 37 ZAM, İKRAMİYEDE YÜZDE 420 ZAM YAPILDI

 

Çorum Belediyesi'nde taşeron işçi olarak çalışırken Kanun Hükmünde  Kararname ile kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan bin 311 kişi için belediye ile  Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında ilk kez TİS imzalandı.

 Belediye çalışanı bin 311 işçi, yeni sözleşmeye göre yüzde 37 zam,  ayrıca bazı sosyal hak ve yardımlar elde etti. Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, kentteki bir düğün salonunda düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesiyle en düşük işçi yevmiyesinin 88 liradan 99 liraya yükseldiğini söyledi.

 

Zam görüşmelerini hem belediyenin imkanları hem de işçilerin  ihtiyaçlarını gözeterek gerçekleştirdiklerini dile getiren Gül, "Bu sözleşmeyle  evli personelimiz aile yardımı almaya başlayacak. İkramiyede yüzde 420 oranında  artış yaptık. Çocuk yardımlarında yüzde 174, yemek ve yakacak yardımlarını yüzde  40, dini bayramlarda yaptığımız yardımda yüzde 87, öğrenim yardımlarında yüzde 91  artış sağladık. Daha önce sözleşmede olmayan mama, bez ve sünnet yardımı gibi  kalemleri de ekledik." ifadelerini kullandı.

 

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız ise geçmişte  sürekli kadrolu işçiler için yaptıkları toplu iş sözleşmelerinin taşeronları  kapsamamasının burukluğunu yaşadıklarını belirtti. Yerel yönetimlerde taşeron işçilerin sayısının bir hayli fazla  olduğunu dile getiren Yıldız, "Taşeron kardeşlerimizle toplu iş sözleşmesi  imzalayamıyorduk. Bu bizim için bir hüzündü. Taşeron işçilerin kadroya  alınmasında Hak-İş'in ciddi emeği var. 2016 yılında başlattığımız süreçten  bugünlere geldik. Taşeron kardeşlerimizin kadro aldıktan sonra ilk toplu  sözleşmelerini imzalamanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

 

 

Hizmet-İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi de  sendikal mücadele süresince "İmzamız işçinin kararıdır" prensibini  benimsediklerini dile getirerek şunları kaydetti: "Mahalli idareler seçimlerine 15 gün kaldı. Türkiye üzerinde oyun  oynamaya çalışanlar var. Seçimde, 'Dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan kan  kaybetsin de başına çullanalım, onları yok edelim.' düşüncesindeler. Onlara  fırsat vermemek için dimdik durmalıyız. Öncelikle bütün kardeşlerimiz sandığa  gitmeli. Bu bir görevdir. Oy kullanırken de kullanacağı kişinin kendisine,  şehrine, ülkesine ne katkı sağlayacağını değerlendirmelidir."

 

 

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE DE TOPLU SÖZLEŞME SEVİNCİ

 

Bursa Büyükşehir Belediyesinde çalışan kadrolu işçilerin maaşlarına 2 yıllık süreçte sosyal haklarla birlikte yüzde 41' lik zam yapılmasını öngören toplu iş sözleşmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan arasında imzalandı. Çalışan haklarının korunmasını ve artırılmasını hedef alan sözleşmeye, Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Alinur Aktaş, Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ve Hizmet İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz birlikte imza koydu. Sözleşmeye göre belediye işçileri, birinci yılın ilk 6 ayında yüzde 10, birinci yılın ikinci 6 ayında yüzde 7, ikinci yılın ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci ikinci 6 ayında yüzde 6lık maaş zammı aldı. Sosyal yardımlarla birlikte işçi maaşlarında, birinci yıl için yüzde 25 ve ikinci yıl için yüzde 16 olmak üzere toplamda yüzde 41lik bir iyileştirme yapılmış oldu.

 

 

KAMU PERSONELİ

 

TAŞERONA EK ZAM MÜJDESİ! YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

 

Kadroya alınan 4C'li işçilerin heyecanla beklediği ek zam ile birlikte enflasyon farkına ilişkin yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Taşerondan kadroya geçen işçilerle ilgili Ak Parti Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım müjde niteliğinde bilgi verdi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, 31 Mart yerel seçim öncesi yaptığı açıklamarıyla kadroya geçen taşeron işçilere ek zam sinyali verdi. 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilere enflasyon farkı verilmemiş ve maaşlarında hiç bir iyileştirme yapılmamıştı. Toplu İş Sözleşmesinden 2020 yılına kadar yararlanamayan sürekli işçi pozisyonundaki işçiler enflasyon farkını alamamışlardı. Binali Yıldırım'ın verdiği cevap taşeron işçilerde büyük umut uyandırdı. Eğer sürekli işçiler enflasyon farkı alırsa toplamda %12.3 oranında zam alması ön görülüyor.

 

Diğer yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da taşeronlara %4 zam verileceğini açıklanmıştı. Taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler 2020 yılı sonlarına kadar YHK toplu iş sözleşmesi gereği 6'şar aylık dilimlerde bilindiği gibi 4+4 zam alıyorlar. Kadro alan taşeron işçiler yıllık ortalama yüzde 8 zam aldılar.

 

Ancak ek zam hakkında net kararı Bakanlık verecek. Konu ile ilgili olarak Bakanlık tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.