24 Mayıs 2025 Cumartesi / 27 Zilkade 1446

2019 Mayıs TEFE TÜFE kira artışı

Kira artış enflasyon oranı hesaplama vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. 2019 Mayıs ayında kira artışı zam oranının ne kadar olduğu araştırılıyor. Kira zammı hakkının doğması için kira sözleşmesinin 1 yıllık düzenlenmesi gerekip, 1 yılın artından kira sözleşmesi iptal edilmezse yenilenmiş sayılma durumunun söz konusu olması gerekir. 12 aylık TÜFE ortalaması kira artış oranı olarak değerlendirilir.Ev sahibinin kanuni olarak belirlenen en fazla kira zam oranı üzerinde bir zam yapmayı talep etmesi durumunda kiracının bu zam oranına itiraz etme hakkı bulunuyor.

27 Nisan 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
2019 Mayıs TEFE TÜFE kira artışı

Türkiye İstatistik Kurumu TEFE TÜFE oranlarını açıklamasına sayılı günler kaldı. Milyonlarca ev, iş sahibi ve kiracı vatandaş kira artış enflasyon oranı hesaplaması yapmak içi araştırma yapıyor. 2019 Mayıs ayı kira artışı zam oranının ne kadar olduğu merak ediliyor. Ülkemizde kira sözleşmesi 1 yıllık düzenlenmekte olup 1 yılın ardından kira sözleşmesi iptal edilmezse yenilenmiş sayılır ve sözleşmenin dolduğu tarihte kira zammı hakkı doğar. Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. 

TÜİK 2019 NİSAN AYI KİRA ZAM ORANI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan oranlara göre Türkiye'de Mart döneminde 12 aylık TÜFE oranı 18,70 oldu. Yani Mart ayı itibari ile kira sözleşmesi dolan ve Nisan ayı itibari ile zamlı kira ödemeye başlayacak olan kişiler için uygulanacak olan yıllık kira artış oranı yüzde 18,70 olarak uygulanacak.

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TÜFE Nisan 2019 Kira Artış Oranı: % 18,70

Nisan Ayı Kira Artış Oranı Tutarı: 187 Lira

Nisan Ayı Kira Artış Oranı Dahil Yeni Zamlı Kira Tutarı: 1.187 Lira

KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR?

Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi maddeleri içerisinde aksini gösteren bir ibare yer almıyorsa kiraya zam 1 yıllık sürenin dolmasının ardından yapılır.

Ülkemizde kira sözleşmesi 1 yıllık düzenlenmekte olup 1 yılın ardından kira sözleşmesi iptal edilmezse yenilenmiş sayılır ve sözleşmenin dolduğu tarihte kira zammı hakkı doğar. Yani kira sözleşmesi üzerinde aksini gösteren bir madde bulunmuyorsa bu durumda ev sahibi kira sözleşmesinin dolması ve sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiraya zam yapma hakkına sahiptir.

KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?

Kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayda açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. Örneğin Ocak ayında kira sözleşmesi dolan bir kişi Şubat ayında zamlı kira öder ve bunun için TÜİK Ocak 2019 TEFE TÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Şubat 2019 kira zam oranı olarak uygulanır.

Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranıdır. Yani açıklanan rakam yapılabilecek en yüksek zam oranı olup kiracı ve ev sahibi karşılıklı anlaşma ile bu oranı aşmayacak şekilde daha düşük bir tutarda kira zammı ile uzlaşmaya varabilir. Buradaki yasal kriter tarafların karşılıklı anlaşma ile yasal sınır olarak belirlenen 12 aylık TÜFE rakamını aşmadan zam yapmalarıdır.