Türkiye’de ‘işsizlik’ değil ‘iş beğenmeme’ sorunu olduğu bir kez daha tescillendi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı İsmail Gülle, tekstilde 3-4 yıldır eleman sıkıntısı çektiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TOBB’da yaptığı istihdam seferberliği çağrısından bugüne kendi şirketinde 46 yeni kişiye istihdam sağladıklarını belirten İsmail Gülle “Ancak çalışacak insan bulabilsek 46 değil 146 kişi daha alırız. İnanın mal indirecek adam bulamıyoruz. İçeride makineler çalışınca mal indirip kaldırma en önemli iş haline geldi artık” dedi.
2.300 TL MAAŞ VAR
Aynı zamanda bin kişiye istihdam sağlayan Gülle Tekstil’in de patronu olan İsmail Gülle “Birçok işsiz var ama iş ile işgücü arasında uyumsuzluk var. Son 3-4 yıldır bu işçi bulma sıkıntısı sadece bizim sektörde değil diğer sektörlerde de var. Geçen yıl üniversitelerin tekstil bölümleri öğrencisiz kaldı. Gelmiyorlar. Şimdi Bahçeşehir Üniversitesi ile yaptığımız çalışma sayesinde burs, yurtdışı eğitim ve iş garantisi veriyoruz” diye konuştu.
“Ücretler düşük olduğu için mi sanayide çalışmak istemiyorlar?” şeklindeki soruyu cevaplandıran İsmail Gülle, şöyle konuştu: “Bizimde işçinin maaşı 2300’e kadar çıkabiliyor. Asgari ücret bizde yok. Rakibin on cente mal satıyor, bırak kilogram başına doları. Ar-Ge merkezimiz için belge aldık ama orada çalışacak insan lazım. 60 yıl önce Avrupa’ya işgücü ihraç ettik belki de artık ithal etmeye başlayacağız.”
Herkesin inşaatçı olduğu devir bitti
Üretimin öneminin küresel finansal krizin yaşandığı 2008’den sonra tüm dünyada daha iyi anlaşıldığını belirten İsmail Gülle, “Üretim olmadan bir ülkeyi ileri götürmek mümkün değil. İnşaat iç piyasayı canlandırdı ama inşaat bitince iş de bitiyor. Oysa üretim öyle değil, sürekliliği var” dedi. İnşaattaki kazancın tek seferde büyük gibi görünse de geri dönüşün uzun vadeler alabildiğini oysa üretim ve ihracatta az da olsa sürekli elde edilen kazancın daha bereketli olduğunu anlatan İsmail Gülle, “İhracat, inşattan daha kârlı aslında. Herkesin inşaattçı olduğu devir bitti. İhracatçılık devri başladı” dedi.
İtalyanlar marka teklif etti alamadık
Türkiye’de sanayideki cironun üçte birinin vergiye gittiğini kaydeden İsmail Gülle, karlılığın artırılması gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın birçok yerinde birçok sektörde üretimden çıkış süreci yaşandığını belirten Gülle, “İtalyanlar bize Cerruti’yi teklif ettiler ama alamıyoruz, sermaye derinliği yok” örneğini verdi.