Terörle mücadelede yıllardır dile getirilen ‘iş adamları da elini taşın altına koysun’ sözü yeni teşvik sistemiyle gerçek oldu. Bölücü terör örgütü PKK’nın, okulları, iş makinelerini yaktığı bir dönemde Türk iş adamları, terör bölgesine yatırım yapmak için adeta kuyruğa girdi. Yeni teşvik sisteminin açıklanmasının ardından, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) talep patlaması yaşanıyor. Yeni Teşvik Sistemi’nin 19 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Türkiye genelindeki OSB’lere toplam teşvik başvurusu 1.749’a ulaştı. Terörden en fazla etkilenen bölgelerin başında gelen Güneydoğu Bölgesi ise adeta yatırım rekoru kırarak başvuruların yüzde 43’lük kısmını aldı.
Güneydoğu’ya 766 başvuru
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı yeni teşvik sisteminin OSB’ler üzerindeki etkisini araştırdı. Yeni teşvik sisteminden yani 19 Haziran’dan bu yana en fazla yatırım talebi 766 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illere yapıldı. Yine yatırım tutarında da 6 milyar dolarla Güneydoğu Anadolu ilk sırada yer alırken, bu yatırımlarla toplam 30 bin 660 istihdam sözü verildi. Yatırımcı akınında ikinci sırada 310 başvuru ile İç Anadolu yer alırken, üçüncü sırada 302 başvuru ile Doğu Anadolu geldi. Doğu’ya toplam 1 milyar 180 milyon dolar yatırım ve 12 bin istihdam taahhüdü verildi.
Diyarbakır’a 2. OSB
Sanayi Bakanlığı’nın il bazında yaptığı çalışmada ise yatırımların daha çok terörden olumsuz etkilenen illere gelmesi dikkat çekti. Diyarbakır’a OSB’ye 28’i teşvik paketi açıklanmadan önce 150’si de paketten sonra olmak üzere 178 firmadan yatırım başvurusu yapıldı. Söz konusu firmalar 424.3 milyon liralık yatırım taahhüdünde bulundu. Yatırım başvurusunda bulunan firmalar arasında ise gıda, makine, yem, paketleme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bulunuyor. Diyarbakır OSB’de ise boş yer kalmadığı için, ikinci bir OSB yapımı için çalışmalara başlanıldı. Yine Batman’a 41’i paketten önce 24’ü paketten sonra olmak üzere toplam 65, Şırnak Cizre OSB’ye 44’ü eski, 5’i yeni olmak üzere 49, Şırnak OSB’ye 1’i eski 3’ü yeni olmak üzere toplam 4, Muş OSB’ye tamamı yeni olmak üzere 14, Mardin OSB’ye 154’ü eski 11’i yeni olmak üzere toplam 165 firmadan yatırım başvurusu geldi. Ayrıca Şanlıurfa OSB’ye tamamı yeni olmak üzere 58, Iğdır OSB’ye de 17’si eski 20’si yeni olmak üzere toplam 37 yatırım başvurusu yapıldı.
Ergün: Büyükler de gidiyor
Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, yeni teşvik sisteminin açıklanmasının ardından başvuruda bulunan firmaların taahhüt ettiği yatırım tutarı 25 milyar lirayı, dolar bazında ise 15 milyar doları buluyor. Aynı firmaların üretime geçmesi halinde ise toplam 70 bin kişiye istihdam sağlanacak. Daha önce yapılan yatırımlarla birlikte ise OSB’lerde gerçekleştirilecek yatırımlar toplam 2 milyon kişiye istihdam imkanı sunacak. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, teşvik paketi sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, teşvik paketinin ardından Doğu ve Güneydoğu ülkelerinde ciddi bir yatırım hareketliliği başladığını kaydetti. Ergün “Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki illerimiz başta olmak üzere bütün illerimizde yatırım için çok ciddi sayılarda yer talepleriyle karşılaşıyoruz. Büyük yatırımların da bölgeye gitmeye başladığını görüyoruz” dedi.