19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

TL'ye büyük ilgi: 38 yıl sonra bir ilk

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı önlemler, son iki aydır spekülatif bir biçimde değer kaybeden TL'yi adeta coşturdu. TL, dolar karşısında 1983'ten bu yana en güçlü yükselişine imza atarken analistler, kur korumalı mevduatın TL'ye ilgiyi artıracağını, doların 10 liraya gerileyebileceğini ifade ediyor.

Akşam Gazetesi22 Aralık 2021 Çarşamba 08:09 - Güncelleme:
TL'ye büyük ilgi: 38 yıl sonra bir ilk

Dövizde durmayan yükseliş üzerine atılan sürpriz adım etkili oldu. Yaşanan panik satışlar sonrası dolar 18.40 liradan 11.10 seviyelerine kadar indi. Dolar günü ise 12.8 lira seviyesinden kapatırken 2 günlük değer kaybı yüzde 31'e yaklaştı. Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Böylece TL, 1983'ten bu yana en yüksek kazancını elde etti. Dolardaki düşüşte açıklanan pakette özellikle dövize endeksli mevduat hesabı uygulamasının etkisi büyük oldu. Uygulamanın duyulmasının ardından sabah saatlerinde döviz bürolarında hareketlilik başladı. Vatandaş elindeki dövizi satmak için döviz bürolarının yolunu tuttu. Vatandaş 1 saatte 1 milyar dolar, önceki geceden sabah 10.00'a kadar da 1.75 milyar dolar bozdurdu.

BORSADA KAYIP %8

Dolarla işlemin yapıldığı kripto borsalarında işlem yapanlar da doların o anki değerinin 1 lira altında satış yaparak TL'ye döndü. Önceki gün 1060 lirayı gören gram altın dün 757 liraya kadar çekildi. Euro da 14.5 liraya inerken borsa ise negatife döndü. İki kez devre kesicinin uygulandığı borsada kayıp yüzde 7.99 oldu.

YENİ HEDEF 10 LİRA

ALB Forex yayımladığı günlük bültende satışların hızlanıp 11.25 seviyesindeki desteğin kırılması durumunda, düşüşün 10-10.8 bölgesine kadar devam edeceğini bildirdi.

YASTIK ALTI İÇİN DE ADIMLAR ATILACAK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 'Dövize Çevrilebilir Mevduat' adımının ardından vatandaştaki altınlar için de agresif kararlar alabileceklerini açıkladı. Çakar "Yastık altındaki altınların sisteme katılması, finansal sistem içinde yer alması için önümüzdeki süreç içerisinde vatandaşlarımızın biraz daha hayatlarını kolaylaştırıcı onların finansal erişimini kolaylaştırıcı bazı aksiyonlar alacağız" dedi. Çakar 'Dövize Çevrilebilir Mevduat' ile ortalama vadenin artacağını öngördü. Çakar "Kurdaki çözülme enflasyona etki edecek" dedi.

ARAN: 90 GÜNLÜK BİR PENCERE AÇILDI

Yeni ekonomik modeli desteklediklerini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "Alınan tedbirlerle birlikte dövizdeki kazanımı TL'de kalarak sağlayacak bir enstrüman oldu. Yeni ekonomik modelin başarısı için ortam yaratıldı. Önceki gün tarihi bir gün oldu, trendin kırıldığı bir gün oldu" dedi. Aran "Hazine'ye yük bir iki çeyrek sürebilir, sonrasında normalleşme olur. Bize yeni modelin başarısı için bir fırsat penceresi açıldı. Umarım bu sefer bu fırsatı iyi kullanırız, sektör için önemli kazanım olur" dedi.

JAPON EV KADINLARINDAN TÜRK LİRASI'NA YOĞUN İLGİ

Döviz garantili mevduat planı ve TL'deki sert hareket uluslararası finans basınınında geniş yankı buldu. ABD merkezli Bloomberg önceki gece saatlerinde Japonya'da TL'ye yoğun ilginin olduğunu aktardı. Japonya'da özellikle ev kadınları hisse piyasasında kazandıkları paraları çeşitli varlıklara yatırıyor. Japon ev kadınlarının özellikle Türk Lirası'na olan yatırım ilgisi biliniyor. Ancak bu ilgi son zamanlarda azalmıştı.

BLOOMBERG: EN KÖTÜ BİTTİ

Bloomberg bir başka haberinde ise haberinde, "Hükümetin yeni önlemleri, TL için üç aylık kargaşaya son vermeyi amaçlıyor" ifadelerine yer verdi. Bloomberg'e konuşan Bank of Singapore yöneticisi Todd Schubert, "Program TL mevduat sahiplerinin güvenini bir miktar geri kazanabilirse, şimdilik lira için en kötünün bittiğinin sinyalini verebilir" dedi.

REUTERS: REKOR DÜŞÜŞE SON

Reuters "Erdoğan'ın anti-dolarizasyon planının ardından Türk Lirası geri döndü" başlığını attı. Reuters'a konuşan Monex Europe FX Piyasa Analisti Ima Sammani, "Erdoğan'ın açıkladığı tedbirler rekor düşüşlere ve kesintisiz kırılmalara son verecek" dedi.

FT: TÜRK LİRASI DÖNÜYOR

İngiliz iş dünyası gazetesi Financial Times (FT) ise "Erdoğan faiz indirimlerinde 'geri dönülmez' sözü verirken Türk Lirası dönüyor" diye yazdı.