Milli otomobil Togg, Türk otomotiv tedarik sanayiini de dönüştürüyor. Elektrikli araç parçaları için Türkiye'de geliştirilen tüm parçaların Togg ile birlikte üretileceğini belirten Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu, yerli otomobil için 10'a yakın parça ürettiklerini söyledi. Burhanoğlu, "Togg'u Türkiye'nin teknolojik gelişimi için oluşturulmuş bir saha olarak görüyorum" dedi.
Yerli ve milli elektrikli otomobil Togg, yılda 10 milyar dolardan fazla ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik sanayisinin dünyayla rekabette bir adım öne geçmesi adına önemli bir dönüşüme öncülük edecek. Elektrikli araç parçaları için Türkiye'de geliştirilen tüm parçaların Togg ile birlikte üretileceğini belirten Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulundu.
Togg projende başından bu yana bulunduklarını belirten Burhanoğlu, "Togg'un dashboard denilen kokpitini yani önde gördüğünüz bütün panel ve orta konsol, arka spoiler, elektrik giriş ünitesi, anten, öndeki iç kamera yuvası ve servis okuma lambalarını Farplas olarak biz üretiyoruz" dedi.
Togg'la çalışmanın büyük bir gurur olduğunu ifade eden Burhanoğlu, "Togg, Türkiye için tarihi bir misyon yerine getiriliyor. Türkiye'nin böyle teknoloji tabanlı bir işi gerçekleştirmiş olması bir araç yapmaktan daha öte bir olgu. Togg'u Türkiye'nin teknolojik gelişimi için oluşturulmuş bir saha olarak görüyorum. Togg otomobilden öte bir deneyim alanı gibi oldu. Bizim tabirimizle mobilitenin artık bir yansıması olarak görülüyor. Türkiye'yi geleceğe hazırlayan önemli bir mobilite platformu olarak görüyoruz" dedi.
Togg'un Türk tedarik sanayisini elektrikli araçlara hazırlama gibi bir misyonu olduğunu söyleyen Burhanoğlu, "Elektriklide her türlü sanayi yatırımının deneme alanı Togg olacak. Togg'dan başka bir şirket yok. Togg bu sahayı açtığından dolayı sanayicilerimiz için çok kıymetli. Türkiye'de elektrikli araçlar için bir şey yapabiliyorsanız Togg'un kapısını çalıp, orada bunu konuşma ve gerekiyorsa deneme şansınız olacak. Elektrikli araç ve parçalarında bu anlamda Türk sanayisinin dünyada rekabet edebilmesi misyonunu da yerine getirmiş olacak" dedi. Togg'un yerliliğinde yüksek bir rakamla başlandığının altını çizen Ömer Burhanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de üretilen yabancı bir aracın yüzde 51'i ile Togg'un yüzde 51'i aynı şey değil. Togg'da kullanımından tasarımına kadar tüm haklar Türkiye'ye ait. Bu durum üreticiler için çok kıymetli."
Dünyada hiçbir aracın yüzde 100 yerli üretilmediğini vurgulayan Farplast CEO'su, "Muhakkaki ihtiyaç olan bazı parçalar dışardan gelebilir. Daha rekabetçi olan parçalar dışarıdan alınabilir. Yüzde 100 yerli olması zor. Ama Togg CEO'su Gürcan Bey'in de dediği gibi 3 sene içinde yüzde 70'lere rahatlıkla çıkabilir" diye konuştu.
Togg'un üretim parçalarını günübirlik olarak gönderdiklerini aktaran Burhanoğlu, "Otomotivde toplam teslim diye bir durum söz konusu değil. Üretilecek 20 bin adet Togg için tüm parçalar birden gitmez. Parçayı üretecek şirkette verilecek siparişe göre kendi kapasitesini hazırlar. Bizimde Togg'un 20 bin adetlik üretimine yetişecek ve daha fazla oranda kapasitemiz var. Üretim yapılacak Togg'un parçası o gün teslim edilir. Tüm tedarikçiler için bu durum geçerli. 20 bin adet otomotiv sanayimiz için düşük bir rakam. Bu dönem kalkış dönemi dediğimiz bir dönem. Togg'da bu rakam önümüzdeki yıl katlanarak artacaktır" ifadelerini kullandı.