14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

TÜBİTAK’tan Ayşe’yi tatilde telsizle konuşturacak proje

TÜBİTAK, savunma sistemlerinin ‘karakutusu’ casus donanımlarını millileştirmek için 5 milyon ayırdı. Böylece Kıbrıs Harekatı’nda da yaşanan engellemelerin önüne geçilecek.

24 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
TÜBİTAK’tan Ayşe’yi tatilde telsizle konuşturacak proje

TÜBİTAK, savunma sanayinin yurt dışından temin ettiği entegre devrelerde casus özelliği taşıyabilecek donanımların tespiti için proje çağrısına çıktı. Proje bütçesinin tamamının karşılanacağı çağrılar için 5 milyon TL kaynak ayrıldı. Kıbrıs Barış Harekatı’nda, yurt dışından temin edilen bazı telsiz sistemlerinin çalışmaması bu tür entegre devre casusluğu ile ilişkilendirilmişti. Entegre devrelerdeki casus donanımların tespiti halihazırda değişik metotlar kullanılarak yapılabiliyor. Örneğin devrenin güçlü bir mikroskop yardımı ile incelenerek topoğrafyasının çıkarılması ya da devrenin değişik durumlar altındaki elektromanyetik davranışlarının incelenmesiyle devrede casus donanım olup olmadığı hakkında fikir sahibi olunabiliyor. Ancak bu yöntemler zaman alıcı ve zor yöntemler olduğu için TÜBİTAK mevcut yöntemlerin ihtiyacı karşılamaması ve casus donanım tespitinin kritikliği sebebiyle bu alandaki projeleri destekleme kararı aldı.

Stratejik ürünler milli olmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlık ve ilgili kuruluşumuz TÜBİTAK’la savunma sanayimize yönelik yapılan çalışmaları ve projeleri çok önemsiyoruz. Çünkü devletlerin hayatında öyle bazı alanlar vardır ki, bu alanlarda muhakkak başarılı olmak zorundasınızdır. Aksi halde ülkeniz savunmasıyla ilgili en stratejik noktalarda mahremiyetinizi, gizliliğinizi koruyamazsınız. Konu bir başka ülkenin teknolojisine, inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemli. Bu nedenle savunma sanayi alanındaki stratejik konularda ortaya konulacak ürünler ve çalışmalar milli olmalıdır, yerli olmalıdır” dedi.

AĞIRLIKLI OLARAK  İTHAL EDİLİYOR

TÜBİTAK projesinin öneminin entegre devrelerin askeri sistemlerdeki kritikliğinden kaynaklandığını kaydeden Ergün, şunları söyledi: “Bu devrelerde bulunabilecek casus donanımlar yardımıyla ülkelerin istihbarat faaliyetleri engellenebiliyor. Kıbrıs Barış Harekatı’nda, yurt dışından temin edilen bazı telsiz sistemlerinin çalışmaması bu tür entegre devre casusluğu ile ilişkilendirilmişti. Askeri sistemlerin en önemli parçalarından olan entegre devreler yurt dışından temin ediliyor. Yani bu devreler bir nevi ‘karakutu’ niteliği taşıyor.”