Asrın Projesi olarak adlandırılan 153 yıllık Marmaray, Cumhuriyet’in 90. yılında düzenlenen törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuk ülke başkanları, bakanlar ve vatandaşların katıldığı törenle açılan Marmaray’la iki kıta 4 dakikada raylı sistemle birbirine bağlandı. Boğaz’ın altından tüp geçitle geçişte raylı sistemden sonra gözler araç geçişine çevrildi. Marmaray’dan sonra İstanbul Boğazı’na bu kez de yapılacak dünyanın 6. büyük tünelinin çalışmaları hızlandı. Marmaray’a ‘kardeş’ olarak tanımlanan Avrasya Karayolu Tüp Geçişi 2015 sonunda hizmete açılacak.
1.2 milyar dolarlık proje
Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek proje 14.6 kilometre olacak. Bugüne kadar Boğaziçi ve Fatih köprüleri ile geçilen Boğaz, 2015’te ilk defa deniz altından karayolu ile de geçilecek. Yap-işlet-devret modeliyle Türk-Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı’nın 106 metre altına yapılacak. 14.6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi’nin maliyeti ise 1 milyar 250 milyon dolar. Proje kapsamında Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki sahil yolu 8 şeride çıkarılacak. Ayrıca sahildeki Kennedy Caddesi ve Asya yakasındaki D-100 İstanbul-Ankara Devlet Karayolu’nu genişletme ve bağlantı yollarını da iyileştirecek. 2015 sonunda açılması hedeflenen tünelden günde 100 bin aracın geçeceği öngörülüyor. Projede, her 2 yakada da gişe yer alacak ve geçiş ücreti 4 dolar+KDV olacak.
İki katlı olacak
Avrasya Karayolu Tüp Geçişi Projesi’nde 5.5 kilometrelik deniz altından giden tüp geçit var. Marmaray, iki gözden oluşuyor, bir gidiş, bir geliş. Avrasya Karayolu Tüp Geçişi’nde ise altlı üstlü tek tüp olacak. Marmaray’dan sonra Boğaz altından araç geçişi de sağlandığında İstanbul’un trafiğinde büyük bir rahatlama olması bekleniyor.