16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Turkcell Suriyeli çocukların umudunu AB’ye ‘sergi’ledi

Turkcell, Maya Vakfı’nın başlattığı Suriyeli mülteci çocuklara destek projesini Brüksel’e taşıdı. Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu “1.2 milyon Suriyeli müşterimiz var. Onlara desteğimiz sürecek” diye konuştu.

Yelda Sumnulu7 Mart 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Turkcell Suriyeli çocukların umudunu AB’ye ‘sergi’ledi

Maya Vakfı’nın travma geçirmiş Suriyeli mülteci çocuklara yönelik olarak 2014 yılında başlattığı ‘Project Lift - Tut Elimi’ adlı proje kapsamında yaptığı resimler ve sanatçı Kaan Çuhacı’nın fotoğraflarından oluşan ‘Bir Çocuğun Gözünden: Suriyeli Mülteci Hikâyesi ve Empati’ sergisi, Turkcell’in desteğiyle Brüksel’de izleyicilerle buluştu.  3-23 Mart tarihleri arasında açık kalacak sergi, uluslararası kamuoyundaki farkındalığın artırılması amacıyla, Türkiye’de farklı şehirlere ve dünyanın farklı ülkelerine taşınacak. AB, ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeliler’e kapılarını ne kadar açacaklarını tartışırken, Türkiye’de devletten sonra sivil toplum ve özel sektör de, Suriyeli göçmenlerin yaralarını sarmak ve hayatlarına sağlıklı biçimde devam edebilmeleri için üzerlerine düşeni yapmaya çalışıyor. Suriyeli çocukların yaşadığı travmaları iyileştirmek amacıyla yola çıkan Maya Vakfı’nın, ‘Project Lift-Tut Elimi’ projesi, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Dostluk Grubu’nun davetiyle Brüksel’de AP çatısı altında tartışıldı.

ÖRNEK PROJE

Projeye desteğini açıklayan Turkcell, bu destekteki ilk adımını travma terapisi gören çocukların resimlerinden ve sanatçı Kaan Çuhacı’nın fotoğraflarından oluşan ‘Bir Çocuğun Gözünden: Suriyeli Mülteci Hikâyesi ve Empati’ sergisini Brüksel’de izleyicilerle buluşturarak attı. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, kurulduğu günden bu yana toplumsal fayda yaratma odağına öncelik veren Turkcell’in Suriyeli mülteciler konusunda da aynı hassasiyeti gösterdiğini söyledi. Terzioğlu  “ Türkiye’de hem göçün yarattığı travmayı, hem de yeni bir başlangıçtan doğacak imkanları çok iyi biliyoruz; Bugün Suriye’nin karşı karşıya olduğu trajedide, zaman insanlara ‘gelmeyin’ deme zamanı değil, onları kucaklayarak toplumdaki varlıklarının değerli kılma zamanı. Maya Vakfı’nın projesi tam da buna odaklanıyor ve bu özelliğiyle başta AB olmak üzere tüm dünyaya örnek oluyor. Bu projeyi rakibimiz bile desteklese desteğimiz devam edecek” dedi.

TÜRKÇE ÖĞRETECEK

Terzioğlu, Turkcell’in Suriye’den kaçışın başladığı günlerden bu yana sınır bölgesindeki altyapı hizmetlerini artırdığını da vurguladı. Türkiye’deki 2.7 milyona yakın Suriyeli’nin 1.2 milyonuna Turkcell’in hizmet verdiğini söyleyen Terzioğlu, mobil iletişimin Suriyeli göçmenleri hayata, sevdiklerine, yeni iş imkanlarına ve hayata yeniden başlama fırsatlarına bağladığının altını çizdi. Terzioğlu, bu yıl Surileliler’e özel yardım projelerine 3 milyon lira ayırdıklarını söyledi. Turkcell’in Türkiye’de Arapça çağrı merkezi hizmeti veren tek şirket olduğunu belirten Terzioğlu, Siirt’teki çağrı merkezindeki 20 çalışanın ve Güneydoğu’da hizmet veren 250 bayideki Arapça konuşan çalışanların, Suriyeli mültecilerin sorunlarını çözmek için seferber olduğunu anlattı. Turkcell önümüzdeki dönemde Suriyeli mülteciler için yeni bir eğitim programına imza atmaya hazırlanıyor. Turkcell tarafından çalışmalarına başlanan uygulama tamamlandığında, mülteciler Turkcell Akademi üzerinden hem cep telefonlarından Türkçe öğrenecek, hem Türk kültürüne adaptasyona yardımcı olacak içeriklere ulaşabilecek.

HAYAT KURTARAN ÇAĞRI MERKEZİ

Turkcell Arapça Çağrı Merkezi faaliyete geçtiği 2014 yılından bu yana çağrı merkezinden çok bir adaptasyon merkezi gibi çalışmaya devam ediyor.  Merkez çalışanları bazen hayat kurtarırken, bazen de sağlık ocağında doktor ile hasta arasında tercümanlık yapıyor.  Geçen yıl çağrı merkezini arayan bir Suriyeli’nin, Çanakkale’den bota binmek üzere olduğu anlaşıldı. Turkcell çağrı merkezi çalışanının, bu yolculuğun tehlikeleri üzerine  uyarılara teşekkür ederek telefonu kapatan Suriyeli, 2 gün sonra aynı Turkcell görevlisini arayarak tehlikeli yolculuktan vazgeçtiğini söyledi ve çağrı merkezi çalışanına, kendisini uyardığı ve hayatını kurtardığı için minnettar olduğunu iletti.  Sağlık ocağına giden bir diğer Suriyeli, Türkçe konuşamadığı için kendisini ifade etmekte zorlandı ve Turkcell çağrı merkezini aradı. Hastanın durumunu ve bilgilerini öğrenen çağrı merkezi çalışanı aldığı bilgileri doktora aktararak tüm iletişimin kurulmasını sağladı.

KALPTEN GELEN BİR FİKİRDEN BİR VAKFIN KURULUŞUNA...

2014 yılında Emir Özsüer’in henüz 16 yaşındayken girişimiyle başlayan Project Lift travma rehabilitasyon programı ve programın Suriyeli mülteciler için geliştirilen ‘Tut elimi Projesi’ zaman içinde gelişerek Maya Vakfı’nın kurulmasına yol açtı. Çocukluk ve gençliklerini özgür, güvenli ve üretken bir ortamda yaşamış, sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum yaratmak hayaliyle kurulan vakıf, hayata geçireceği projeleri önümüzdeki günlerde çeşitlendirecek ve farklı kurumlarla işbirliği içinde sürdürecek. Proje kapsamında bugüne kadar 600 çocuk ve aileleriyle beraber bin kişiye ulaşıldı. Maya Vakfı, 9 Mart’ta UNICEF’le travma terapisi ve eğitimi ile ilgili bir de anlaşma imzalayacak.

Fotoğraf sanatçısı Kaan Çuhacı’nın çocuklarlarla yaptığı fotoğraf çalışması durumun ciddiyetini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Fotoğrafları Suriyeli çocukların ayak izlerinden oluşuyor,  kat ettikleri mesafelere, evlerinden ne kadar uzak olduklarına dikkat çekiyor.