Turkcell özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde yeni bir projeye imza attı. ‘Engelsiz Eğitim Programı’ adını taşıyan ve 80 okulda yürütelecek proje kapsamında, engelli öğrencilerin özel eğitim aldıkları okullarda, meslek atölyeleri ve teknoloji sınıfları oluşturulacak. Turkcell Engelsiz Eğitim Programı ile 2 yıl içinde 10 bin öğrenciye ulaşılacak. Projeye ilişkin protokol Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça tarafından imzalandı. Protokol çerçevesinde Turkcell’in ‘Engelsiz Eğitim Programı’na ayırdığı bütçe, 7 milyon lira. Törende konuşan Bakan Avcı “İmzalayacağımız protokole göre ülkemizdeki özel eğitim meslek merkezlerindeki atölyelerimizin donanımı sağlanacak, bu merkezlerde eğitim alacak öğrencilerimizin becerilerini uygulayarak gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak” dedi. Avcı “Ayrıca işitme engelli öğrencilerimizin öğrenim gördüğü özel eğitim meslek liselerinde teknoloji sınıfları oluşturulacak. Böylece işitme engelli öğrencilerimiz teknolojinin kendileri için sunduğu kolaylıklara kavuşabilecekler. Protokolün ikinci aşamasında özel eğitim meslek merkezlerinde kimya, matbaa, metal, tekstil, gıda, seramik ve cam teknolojileri atölyelerinin donanımı da sağlanacak. 80 okulumuzda atölye ve sınıfların donanım ihtiyaçları karşılanmış, özel eğitim alan öğrencilere ve bireylere önemli bir sosyal sorumluluk ifa edilmiş olacak” dedi.
‘Destek varsa engel yoktur’
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Akça ise projenin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Bugün ülkemizde özel eğitim okullarında yaklaşık 45 bin engelli yavrumuz bulunuyor. Bu yavrularımızın eğitim hakkından eksiksiz yararlanması ve meslek sahibi olması hepimizin arzusu ve aynı zamanda sorumluluğu. Dezavantajlı vatandaşlarımızın diğer bireylerle aynı haklara sahip olmalarına, eşit olmalarına destek olmayı kendimize bir görev addediyoruz. Ülke ekonomisine, teknolojik kalkınma ve gelişime, eğitime, spora, bilime, kadın istihdamına ve engelli vatandaşlarımıza verdiğimiz destek anlamına geliyor. Biz, ‘destek varsa engel yoktur’ diyoruz. Hem bir eğitim programı hem de kapsamlı bir istihdam seferberliği olarak gördüğümüz bu proje için 7 milyon TL ayırarak bu işin arkasında ne kadar ciddi bir biçimde durduğumuzu göstermek istedik” diye konuştu. 8EKONOMİ SERVİSİ
40 İLDE 80 OKULDA
Proje kapsamında, 40 ildeki 80 okulda özel eğitim ihtiyacı olan engelli bireylerin toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla meslek atölyeleri oluşturulacak ve teknoloji sınıflarının donatımı sağlanacak. Proje kapsamındaki engelli okullarında meslek atölyeleri ve teknoloji sınıfları kurulacak. İki yılda tamamlanması hedeflenen proje ile 45 Özel Eğitim Merkezi’nde kurulacak meslek atölyelerinde engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlanacak. Turkcell’in desteği ile konaklama ve seyahat, yiyecek ve içecek, el sanatları vb alanlarda belirlenecek atölyeler kurulacak ya da yenilenecek. İmkanlardan 6 bine yakın öğrenci yararlanacak. Görme engelli öğrencilerin bilgiye kolay erişimi, teknolojinin faydaları ile kişisel ve mesleki gelişimleri sağlanacak. Bu imkanlardan 4 bine yakın öğrenci yararlanacak.