14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Türkiye büyüme liginde dünya 3’üncüsü oldu

Türk ekonomisi ikinci çeyrekte beklentileri aşarak yüzde 4.4 büyüdü. Kesintisiz büyüme ise 45 aya ulaştı. Ekonominin gaza basmasıyla ortaya çıkan sürpriz rakam, Türkiye’yi de büyüme liginde dünya üçüncülüğüne taşıdı.

EKONOMİ SERVİSİ11 Eylül 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye büyüme liginde dünya 3’üncüsü oldu
Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde beklentileri aşarak son 1.5 yılın en yüksek büyümesini yakaladı. Türk ekonomisi ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 büyürken, ilk 6 aylık büyüme ise yüzde 3.7 olarak gerçekleşti. Böylece Orta Vadeli Plan (OVP) hedefindeki yüzde 4’lük büyüme hedefini yakalama umutları arttı. Türkiye, 2. çeyrekte elde ettiği 4.4’lük büyüme rakamıyla Çin ve Endonezya’nın ardından 3. oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı yüzde 4.4’lük ikinci çeyrek büyüme rakamını ekonomistler yüzde 3.5 olarak bekliyordu.
TÜİK verilerinden yapılan hesaplamaya göre ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 4.4’lük büyümeyi yurt içi tüketim 3.4 puan, stok değişimleri 2.3 puan, devletin yatırım harcamaları 1.4 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.8 puan yukarı çekti.

İhracat büyümeyi aşağı çekti

Büyümeyi özel yatırımlar 0.5, net ihracat ise 3 puan aşağı çekti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre 3. çeyrekte gayri safi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla 30 milyar 145 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Nisan-haziran döneminde ise GSYH yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 10.2’lik artışla 385 milyar 113 milyon lira oldu. Verilere göre faaliyet kollarına göre gerçekleşen yıllık büyüme imalat sanayide yüzde 3.4, inşaatta yüzde 7.6, ticarette yüzde 5, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 3.3 olarak gerçekleşti. 2013 yılının ikinci çeyreğinde sabit fiyatlarla en fazla büyüyen sektör ise yüzde 14.9 ile oteller ve lokantalar oldu. TÜİK ayrıca 2013’ün ilk çeyreği için daha önce 3 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 2.9’a revize etti. TÜİK 2012 yılı verilerinde bazı revizyonlara gitse de yılın tamamı için açıklanan yüzde 2.2’lik rakamda değişikliğe neden olmadı.


BÜYÜME OVP HEDEFİNE UYGUN İLERLİYOR

EKONOMİ yönetimi yılın ilk yarısına ilişkin verilerin büyümenin OVP hedeflerine paralel ilerlediğini gösterdiğini belirttiler. Ekonomi yönetiminden gelen genel mesaj yıl sonu büyümesinin yüzde 4 seviyesinin altında kalacağı ancak son gelişmelerin de desteğiyle büyümenin bu hedefe yaklaşacağı şeklinde oldu. Hatta Sanayi Bakanı Nihat Ergün, yaşanacak gelişmelerin büyümeyi yüzde 4’ün üzerine taşıyabilme ihtimalinin olduğuna dikkat çekti.

Çağlayan: Dünyaya önemli bir mesaj

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye’nin 15 çeyrekten beri kesintisiz büyüdüğünü belirterek “Büyüme rakamlarına ‘Maşallah’ diyorum” dedi. Çağlayan “İkinci çeyrekte yüzde 4.4 büyümemiz son derece olumlu. Dünya ekonomisindeki gelişmeleri görüyoruz. Etrafındaki ateş çemberine rağmen Türkiye kesintisiz büyüdü. Türkiye ekonomisinin son 10 yıldaki büyüme ortalaması 5.3. Bizim ikinci çeyrekte yüzde 4.4 büyümemiz dünyaya önemli bir mesajdır. 3. çeyrekte de iyi bir büyüme oranı yakalayacağımızı düşünüyorum. İkinci çeyrekteki büyüme önemli... Bu yıl büyüme yüzde 4’ün çok az altında olacak gibi görünüyor” diye konuştu.

Şimşek: Olumsuzluklara rağmen başarı sağlandı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Küresel ve bölgesel tüm olumsuzluklara rağmen yakaladığımız büyüme trendi yadsınamayacak derecede önemli bir başarıdır” dedi. Şimşek “Yılın ikinci çeyreğine baktığımızda ekonominin ivme kazandığını görmekteyiz” dedi. Şimşek yıl sonunda büyümenin yüzde 4’ün altında kalmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Yılmaz: Önemli olan büyümeyi sürdürmek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yüzde 4.4’lük ikinci çeyrek büyümesini “Beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ancak önemli olan büyümeyi sürdürmek” şeklinde değerlendirdi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “İkinci çeyrek sonucu 2013 büyüme beklentisini Orta Vadeli Program’ımızda yer alan yüzde 4 civarına taşıyor” diye konuştu.

Babacan: İhracatın pozitif katkısı olacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012’deki altın ihracatının yüksek baz etkisi ve 2013’ün ilk yarısındaki altın ithalatındaki artış sebebiyle, bu yılın ilk yarısında beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştiğini söyledi. İlk yarıdaki yüzde 3.7 oranındaki büyümenin OVP hedefleri çerçevesinde gerçekleştiğini kaydeden Babacan “Özellikle 2012 yılındaki altın ihracatının yüksek baz etkisi ve 2013 yılı ilk yarısında yapılan altın ithalatındaki artış etkili olmuştur. Yılın ikinci yarısında özellikle Avrupa Birliği’ndeki görece toparlanmanın etkisiyle altın hariç ihracatımızın büyümeye yaptığı pozitif katkıyı artırması bekleniyor” dedi.