KRİZ KAHİNİ ROUBINI TÜRKİYE’NİN BÖLGEDE BÜYÜK BİR ETKİ ALANI OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Suların bir türlü durulmadığı Ortadoğu’da Türkiye’nin izlediği politikalara ‘kriz kahini’ olarak bilinen Amerikalı ekonomist Nouriel Roubini’den tam destek geldi. Suriye sınırına yakın Adana’da konuşan Roubini, Türkiye’nin Ordadoğu’da ekonomik ve siyasi model olabileceğini söyledi. Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Roubini, bölgesinde Türkiye’nin büyük bir etki alanı olduğunu belirtti. “Türkiye’nin doğu ile batı arasında oynadığı stratejik pozisyonu son derece kritik” diyen Roubini, şunları söyledi: “Küresel finansal akışlar, küresel emtia akışları kısmen de olsa Türkiye üzerinden olacak. Dünyada hem Müslüman hem de demokratik olan başarılı ülkeler var. Türkiye bunlardan birisi, Endonezya da başka bir örnek. Suriye’deki iç savaşın devam etmesinin olumsuz sonuçları var. Türkiye, onlara son derece olumlu katkıda bulunabilir. Türkiye’de başarılı bir ekonomi örneği var. Büyüyor, istikrarlı ve ekonomik fırsatlar sunuyor. Ortadoğu’da, Türkiye ekonomik ve siyasi model olabilir. Türkiye bu tür jeopolitik gerilimleri çözmeye çalışırken, bir yandan da örnek olmaya çalışıyor.”
AB üyeliğine engel nedenler geçersiz
Roubini “Türkiye’nin son on yılda, kendi bölgesindeki gücüne bakınca, aynı zamanda dış politika açısından da Ortadoğu’da nüfuza sahip oluyor” dedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) sürecini de yorumlayan Nouriel Roubini “Avrupalılar bu konuda çok yavaş davrandılar. Avrupa’da bazı ülkeler geçersiz gerekçelerle Türkiye’nin üyeliğini istemiyor. Türkiye’nin katılımına sıcak bakmadıkları için Türkiye ilgisini başka yerlere, Ortadoğu’ya, Çin’e ve başka yerlere yönlendirdi. Bence Türkiye’nin ilgisinin başka yerlerine yönlendirmesi doğru, ekonomik olarak da olumlu. Türkiye AB’nin bir üyesi olmalı tabii ki, ama ticari ve finansal ilişkilerinizi böyle şekillendirmeniz, Avrupa’dan çok daha hızlı büyüyecek ülkelerle çeşitlendirmeniz Türkiye açısından son derece olumlu. Türkiye gerçekten de doğu ile batı arasında çok kilit bir pozisyonda yer alıyor” diye konuştu.
Ekonomiye övgüler yağdırdı
TÜRK ekonomisinin küresel kriz süresince performansından övgüyle bahseden Roubini “Türkiye, son 10 yıldır her yıl yüzde 5’ten fazla büyüme sergiledi’’ dedi. 2001’de çok ciddi bir ekonomik, mali ve bankacılık krizi yaşandığını hatırlatan Roubini “Fakat bugün Türkiye’nin çok daha güçlü bir ekonomi olduğunu görüyoruz. O zamanlarda IMF’den para istendi ve ülkede bir borç krizi yaşandı. Bugün ise ülke kamu borcunun GSYİH’ye oranı daha düşük. Merkez Bankası’nın döviz rezervleri çok daha yüksek. Bankacılık sektörü çok daha iyi regüle ediliyor. Sanayi tabanı çok daha çeşitli ve çok daha sofistike şirketleriniz var. Sadece Türkiye ile iş yapmıyorlar, bölgesel ve hatta uluslararası bir güç haline geliyorlar” diye konuştu. Roubini “Fitch’in notu yükseltmesi iyi haber. Daha fazla yatırımcı Türkiye’ye para aktaracak demektir. Türkiye’nin yolu bence doğru istikamet” dedi.
2013’te savaş ihtimali var İsrail-İran savaşı olmaz
Soruları yanıtlayan Roubini, dünyada enerjiye olan ihtiyacın artacağını 2013’te Ortadoğu’da savaş ihtimalinin olduğunu ancak İsrail-İran veya İsrail-Amerika ve İran arasında savaş yaşanmayacağını kaydetti. Roubini “Eğer İran 5-10 yıl içerisinde nükleer bombayı yaparsa Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Irak bu bomba konusuna girmek zorunda kalacaklar. Bölgede daha fazla bir nükleer istikrarsızlık olacak” dedi. “Kusursuz fırtına ne zaman ve nereden gelecek” diye de sorulan Roubini, şunları aktardı: “AB’deki kriz daha da kötüleşebilir. Ne zaman Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gerilim artar ve ABD resesyona girer. Çin’de büyüme sert düşer. Ortadoğu’da savaş çıkar. O zaman ekonomik kriz olur. Güçlü liderler dünyanın iyiliği için işbirliği yaparsa iyi olur.” Türkiye’deki bütçe açığı konusunda fikri sorulan Roubini, Türkiye açısından bütçe açığını çok ciddi bir kırılganlık olarak görmediğini belirtti.