19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Türkiye'nin kararı ülkeleri harekete geçirdi! İsrail ekonomisine bir darbe daha

Türkiye'nin İsrail'e yönelik uyguladığı ekonomik ambargo, soykırımcıları köşeye sıkıştırmaya devam ediyor. Türkiye'nin İsrail ile ticareti tamamen durdurma kararı, diğer Müslüman ülkeleri harekete geçirirken, Gambiya'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde, beş Müslüman devletin İsrail'e yük taşıyan gemilere limanlarını kapatma kararı almayı konuştuğu ortaya çıktı.

8 Mayıs 2024 Çarşamba 08:36 - Güncelleme:
Türkiye'nin kararı ülkeleri harekete geçirdi! İsrail ekonomisine bir darbe daha

Türkiye'nin İsrail'e uyguladığı ekonomik ambargo, Gambiya'nın başkenti Banjul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi'ne katılan Müslüman ülkelerin de gündemine girdi. Türkiye'nin bu tutumu diğer ülkelere de ilham verdi. Filistin'de soykırım yapan İsrail'i tedirgin eden Türkiye yaptırımlarını örnek alan birçok Müslüman ülke, benzer adımları atmaya hazırlanıyor.

İSLAM ÜLKELERİ STRATEJİK KONUMDA

Yeni Şafak'ın haberine göre, Zirvede, 5 Müslüman ülkenin İsrail Limanları'na uğrayıp yük alan veya İsrail limanlarına yük taşıyan gemileri kıyılarına yanaştırmama kararı almayı konuştuğu ifade edildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) İsrail'e sınırı olan Lübnan, Suriye, Ürdün, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 57 üyesi bulunuyor. Bölge ticaretinde önemli rol oynayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Irak ve İran'ın sahip olduğu konum, İsrail ile ticareti durdurmada hayati önem taşıyor. Özellikle Basra Körfezi'ne kıyısı olan ülke limanları, Uzak Doğu çıkışlı malların İsrail'e ulaşmasında kilit noktalarda bulunuyor.

SOYKIRIMCI TEDİRGİN

Husiler'in İsrail varışlı ve İsrail limanlarından çıkış yapan yük gemilerini hedef alması, bölgeyi kan gölüne çeviren Tel Aviv yönetimi ile Batılı destekçilerini tedirgin etmişti. Ancak Türkiye'nin şiddet içermeyen ekonomik yaptırımları, daha çok konuşulmaya başlandı. ABD ve Avrupa medyasının dikkatle izlediği Türkiye adımları, Afrika ülkelerine de cesaret veriyor. Geçtiğimiz ay bini aşkın kalemden oluşan 53 ürün grubunun İsrail'le satışını durduran Türkiye'nin İsrail ile hem ihracatı hem ithalatı kapsayacak şekilde bütün ticaretini askıya alması örnek bir davranış oldu.

SÜVEYŞ KANALI AKSAYINCA AFRİKA ÖNE ÇIKTI

İsrail'in 7 aydır sürdürdüğü katliamlar, bölgeyi patlamaya hazır bir bomba haline geldi. Ateş hattına dönen Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçemeyen ticari gemiler, rotayı Afrika'nın en güney ucu olan Ümit Burnu'na kırıyor. Hem zaman hem enerji maliyetini 3-4 katına çıkaran bu mecburi güzergah değişikliği Afrika kıyılarındaki limanların önemini artırdı.

Kıtanın en güney ucunu dolaşmak zorunda kalan gemiler, seyahatleri boyunca hem doğu hem batı kıyılarındaki birçok ülkenin limanlarına yanaşmak zorunda kalıyor. Stratejik konumdaki Afrika ülkelerindeki limanların İsrail'e yük taşıyan gemileri kapatılması, hem eli kanlı soykırımcı Tel Aviv yönetimini hem de destekçisi ülkeleri zor durumda bırakabilir.

NETENYAHU'NUN AFRİKA PLANI ÇÖKÜYOR

İsrail'in son yıllarda giriştiği Afrika ile ilişkileri derinleştirme girişimleri, Gazze'de yaptığı soykırımla çöktü. İsrail'in 2016'da başlattığı Afrika açılımı, Golan'daki işgal ve ardından da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki ABD'nin Kudüs kararını tanımama oylamasında İsrail için bir diplomatik felaketle sonuçlanmıştı. Gazze'deki katliamlarla derinleşen Afrika'daki İsrail karşıtlığı, birçok Müslüman ülkenin limanlarını kapatmasıyla sonuçlanabilir.

  • İslam İşbirliği Teşkilatı
  • israil
  • yaptırım