19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye'de bulunan toplam doğal gaz rezervi ne kadar? Türkiye'nin yeni doğal gaz rezervi

Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, geçtiğimiz Ağustos ayında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de yaptığı 2. doğal gaz keşfinde 85 Milyar metreküp daha bulundu. Bu rakam, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılayacak seviyede bulunuyor. Peki Türkiye'nin yeni doğal gaz rezervi ne kadar? İşte Türkiye'de bulunan toplam doğal gaz rezervi...

17 Ekim 2020 Cumartesi 14:58 - Güncelleme:
Türkiye'de bulunan toplam doğal gaz rezervi ne kadar? Türkiye'nin yeni doğal gaz rezervi

Türkiye, Karadeniz'de gerçekleştirdiği ilk milli sondajında tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak'ta doğal gaz çalışmaları sonucu keşfedilen yeni doğal gaz rezervini açıkladı. Karadeniz'deki 2. keşifte 85 Milyar metreküp doğal gaz rezervi daha bulundu. Peki Türkiye'nin yeni doğal gaz rezervi ne kadar? İşte Türkiye'de bulunan toplam doğal gaz rezervi

85 MİLYAR METREKÜP YENİ REZERV BULUNDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan Zonguldak'ta da yapılan doğal gaz keşfi sonucunda bulunan yeni rezervi açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı Fatih sondaj gemisinin Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi, ülkenin son dönemde denizlerde yoğun bir şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin ilk somut meyvesi olmuştu. Bu bağlamda 2 ay önce Başkan Erdoğan tarafından açıklanan doğal gaz rezervine yenisi eklendi. Zonguldak'ta yapılan yeni keşifte bulunan ilk rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi.

TÜRKİYE'DE BULUNAN TOPLAM DOĞAL GAZ REZERVİ

Keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Böylece toplam doğalgaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu.

Bugün açıklanan Karadeniz'deki ikinci doğal gaz keşfi ile birlikte Türkiye'nin ekonomisi ciddi anlamda gelişecek. Bulunan yeni doğal gaz rezervi, dış politikada Türkiye'nin gelişmesi ve cari açığın kapanması açısından büyük önem arz ediyor.

2023'TE KULLANILMAYA BAŞLANACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bulunan doğal gazın 2023 yılında kullanıma sunulacağını hedeflediklerini belirtti.

Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde, yaklaşık 170 kilometre açıkta gerçekleştirdiği ve ülkenin doğal gaz ithalatının önemli bir kısmını karşılayabilecek bu keşif, bundan sonra denizlerde yürütülecek arama ve üretim faaliyetleri açısından yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Türkiye'nin bu keşfinin uluslararası şirketlerin Karadeniz'e olan ilgisini artırması beklenirken, bölgedeki dengeleri değiştirebilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'nin kara ve deniz sahalarından doğal gaz üretimi 2019 sonu itibarıyla 473,8 milyon metreküp seviyesine yükselirken, bugüne kadar ülke içinde üretilen toplam gaz miktarı ise 16 milyar 615 milyon metreküp oldu. Bu üretimin bir kısmı TPAO, bir kısmı ise yerli ve yabancı şirketler tarafından gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin yıllık mevcut üretimi ise 45 milyar metreküp seviyesindeki toplam gaz ihtiyacının ancak yüzde 1'ini karşılıyor. Doğal gaz ihtiyacının yüzde 99'u Rusya, Azerbaycan, İran'dan boru hatlarıyla, ABD, Norveç, Katar, Cezayir ve çeşitli ülkelerden de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatıyla gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin doğal gaz ithalat faturası petrol fiyatlarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Petrol fiyatlarının 120 dolar seviyesinde olduğu 2014'te doğal gaz ithalatına ödenen miktar 20 milyar doların üzerine çıkarken, petrol fiyatlarının 30-60 dolar bandında seyrettiği 2015 ve sonrasında Türkiye'nin doğal gaz ithalat faturası 10-15 milyar dolar arasında değişiklik gösterdi.

Türkiye'nin kanıtlanmış ve ekonomik olarak üretilebilir kalan doğal gaz rezervinin ise kara sahaları ağırlıklı olmak üzere 3,3 milyar metreküp seviyesinde olduğu hesaplanıyor.

Bu kapsamda, Karadeniz'de yapılan 320 milyar metreküplük gaz rezervinin keşfi Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği toplam doğal gaz miktarının da neredeyse 20 katı seviyesinde bulunuyor.

Sakarya Gaz Sahası'ndan yılda 10 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirilmesi durumunda, Türkiye'nin 32 yıllık doğal gaz ihtiyacının 5'te biri sadece bu noktadan sağlanabilir. Diğer yandan, bu keşif bölgede yeni rezervlerin habercisi olurken, bu miktarın yeni sondajlarla artması bekleniyor.