20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Türkler 1 yılda 6 milyar dolar dış yatırım yaptı 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bain & Company iş birliği ile hazırlanan “Yurt Dışı Yatırım Endeksi 2019” raporu açıklandı.

20 Eylül 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkler 1 yılda 6 milyar dolar dış yatırım yaptı 

Bu yıl 4.’sü yayımlanan ve Türk iş dünyasının önde gelen 500 şirketinin bakış açısıyla değerlendirmeye tabi tutulan endeksin raporu, Türk şirketlerinin yurt dışı yatırımlara artan ilgisini çarpıcı sonuçlarla ortaya koydu. Rapora göre Türk iş dünyasının yurt dışındaki 2018 yılı yatırım miktarı 6 milyar dolara ulaştı. dış yatırımların yüzde 40’ı ise Rusya ve Portekiz’e yapıldı. Bir önceki yıl olduğu gibi yüksek gelirli ülkeler kategorisinde, Türk iş dünyası için yurt dışındaki yatırımlarda en cazip ülke İngiltere olurken, orta gelirli ülkeler arasında Rusya, düşük gelirli ülkeler kategorisinde ise Azerbaycan ilk sırayı aldı. 

HAYATİ ÖNEMİ VAR 

Toplantıda konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, “Dünya ticaretinin yavaşladığı ve küresel ticaret savaşlarının yaşandığı bir dönemde, bizim uluslararası yatırımlarımızın da daralması gayet normal. Ancak buna rağmen, 2018 yılında Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırımlarının toplam büyüklüğünün 6 milyar dolar seviyesine yaklaştığını gözlemledik. Eskiden sermaye kaçışı olarak görülen yurt dışı yatırımlar, artık küresel ölçekte ve oyun kurucu şirketlere sahip olma yolunda ilerleyen ülkemiz açısından hayati bir önem taşıyor” dedi. 

İŞ YAPMA İŞTAHI YÜKSEK

Verilen bilgiye göre, endeksin hazırlanmasında kullanılan yaklaşık 500 Türk şirketin katıldığı Yatırımcı Algı Anketi’nde Türk yatırımcıların, yatırım iştahının yüksek olduğu gözlemlendi. Geçen yıl yüzde 40 seviyesinde olan yüksek yatırım iştahlı katılımcı oranı, bu sene yüzde 50 seviyesine yükseldi. Türk yatırımcılar tarafından Afrika ve Orta Doğu bölgesinde, 2017 yılında 17 yatırım yapılırken, 2018 yılında 9 yatırım yapıldı. 2017 yılında bölgeye Türk yatırımcılar tarafından yaklaşık 760 milyon dolar değerinde yatırım yapılırken 2018 yılında yapılan tahmini yatırım miktarı 655 milyon dolar olarak gözlemlendi.