29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Vergi borcu yapılandırma son gün

Vergi affı son dakika borç yapılandırma nasıl yapılır? Vergi borcu yapılandırma başvuruları son gün ne zaman? Hangi borçlar vergi affından yararlanır?

21 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Vergi borcu yapılandırma son gün

Milyonları yakından ilgilendiren 2018 vergi affı Torba Yasa'da yer aldı. Öğrencilerden tutun da motorlu taşıt kullananlara kadar birçok kişi bu aftan faydalanacak. Vergi affından faydalanmak için ise bazı şartlar var. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Vergi borcu olanlar için 31 Temmuz son fırsat” dedi.

Hangi Borçlar Yapılandırılacak?

31 Mart 2018 tarihinden önce olan borçlarınız için vergi affından faydalanabilirsiniz. Öğrenci kredisi, sigorta prim borçları, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi gibi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar ve su borcu vergi affı kapsamında. 31 Mart'tan önce bu borçlardan birine sahipseniz yapılandırma affından faydalanabilirsiniz.

Başvurular Nereden Yapılacak?

Eğer borcunuz vergi dairesine düştüyse yapılandırmanız için yine vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. SGK borçları için ise durum farklı. SGK'ya olan borçlar için elden veya posta yolu ile sigortalıların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvuruda bulunmanız gerekiyor. E devlet üzerinden de vergi borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.

Ödeme Nasıl Yapılacak?

Ödemeyi isterseniz peşin isterseniz de taksitle yapabilirsiniz. Taksitle yapılandırdığınız borçlar için size 6, 9, 12 ve 18 seçenekleri sunulacak. Bu seçeneklerden birini seçip 2 ayda bir ödeme yapmanız gerekiyor. Örneğin borcunuz 6 bin TL ise bunu istediğiniz taksit seçeneklerinden birine bölüp ödeme yapmanız gerekiyor. Ama burada unutmamanız gereken ödeme tarihini kaçırmamanız. Ödeme tarihini kaçırırsanız vergi affınız iptal olur.




Toplu Ödeme Yaparsam İndirim Alır Mıyım?

Toplu ödeme yaparsanız indirim alma şansınız mümkün. Ama yine ana paranızı ödemeniz gerekiyor. Diyelim ki öğrenim kredisi borcunuz toplam 9 bin 200 TL. Ana paranız 9 bin TL ise siz yine bu parayı ödüyorsunuz. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapmaya karar verdiyseniz Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak.

Ödemeler Ne Zaman Başlayacak?

31 Temmuz'da biten başvuruların ödemeleri ne zaman başlayacak sorusu da akıllara geliyor. SGK'ya olan borçlar için ilk taksit 31 Ağustos'a kadar ödenecek. Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara olan borçlar için ise ilk taksit ödeme süresi 1 Ekim'de sona erecek. Öte yandan vadesi 31 Aralık 2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçlar da bu aftan yararlanacak.

FAİZ VE ZAM SİLİNECEK

Tasarının yasalaşması halinde; geçmişte ödenmemiş sigorta primi borçları, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı borçları, işsizlik sigortası primi borçları, sosyal güvenlik destek primi borçları, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası prim borçları, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı borçları, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenmesi gereken idari para cezaları ile tüm bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı yeniden yapılandırılacak. Milat ise, 2018 Mart ayı. Yani, 31 Mart 2018 tarihine kadarki tüm bu borçlar yeniden yapılandırılacak. Hemen belirteyim, borçlar silinmeyecek, yapılandırılacak. Yapılandırmadan kasıt ise, borçlar, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranına göre yeniden hesaplanacak ve gecikme zammı, gecikme faizinin tamamından vazgeçilecek.

36 AY TAKSİT YAPILACAK

Peki, yapılandırmadan nasıl yararlanılacak? Sosyal güvenlik borçları olanlar gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranında hesaplanacak faiz oranı ile borçlarını ödeyecek. Ajanshaber.com. Hesaplanacak tutar faiz oranından çok daha düşük olacak. Yİ-ÜFE oranı ise önceki yılların ortalama Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranı esas alınarak, hesaplama yapılacak. Yapılandırma için başvurular yasa çıktıktan sonra temmuz ayı sonuna kadar yapılacak ve ilk ödemeler de Ağustos ayında başlayacak. İsteyen peşin ödeyecek, isteyen 6,9,12,18 taksitler halinde 36 aya kadar uzayan vadede ödeme yapabilecek. Ödemeler kredi kartı ile de yapılabilecek.

Yapılandırmada peşin ödeyenlere ise bazı avantajlar sağlanacak. Peşin ödemeyenlerden Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanan faizin yarısı alınmayacak. Aynı şekilde eğer borcun tamamı peşin ödenirse hesaplanan faizin yüzde 90’ını silinecek. Yasa ile 64,3 milyar liralık sosyal güvenlik borcunun yapılandırılacağı tahmin ediliyor.