12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Yumurta krizi kapıda

AB’ye uyum kapsamında yumurtayı soğuk hava depolarında saklaması istenen bakkallar ’O zaman satmam’ demeye başlarken, üretici temsilcileri 'Yumurta pazarda satılmazsa küçük pazarlamacılar ortadan kalkacak. Üreticinin bunu yapması mümkün değil, tüketici de fiyat yükselmesiyle olumsuz etkilenecek' dedi.

27 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yumurta krizi kapıda
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, yumurtacılık sektörünün sorunlarını Borsa’nın kurumsal dergisinde değerlendirdi. Pala, 2012 yılında bir önceki yıla göre üretim ve ihracatını artıran, ancak yem fiyatlarındaki artışla maliyetleri de artan sektörde piyasa ve fiyat istikrarsızlığının ciddi bir sorun olduğuna işaret etti. Şu anda en güncel sorunlardan birinin perakende satışlardaki sorunlar olduğunu ifade eden Pala, "Pazarları çok sıkıştırmaya başladılar. Depolar ve dükkanların soğuk depoya sahip olması isteniyor. Yumurta, pazar satış yerlerinde, dükkanlarda dolaba girecek dediniz mi imkansız. Bakkallar da ’O zaman satmam, çeşit olsun diye koyuyorum’ diyor" bilgilerini verdi.

TÜKETİCİ DE OLUMSUZ ETKİLENECEK

Bu uygulamaların AB’ye uyum kriterleriyle gelen değişiklikler olduğunu da anımsatan Pala, şunları söyledi: "Fakat Avrupa’ya baktığımızda değil yumurta, etleri çengele asıp satıyorlar. Avrupa’da pazar yapısını ayırıyor. Yumurta pazarda satılmazsa küçük pazarlamacılar ortadan kalkacak. Üreticinin bunu yapması mümkün değil. Tüketici de fiyat yükselmesiyle olumsuz etkilenecek. Yumurta Kodeksi aslında 2008’de çıktı. Ama denetimleri şimdi sıkılaştırdılar. Ruhsatların yenilenmesi 2011 yılında çıktı, 2012 sonuna kadar süre verildi. Bal bile açıkta satılıyor. Oysa yumurtanın ambalajı kendinde. Küçük üretici için koşullar zorlaşacak."

Mevzuatın ’pazar, market, bakkal’ diye bir ayrım yapmadığını da kaydeden Pala, "Pazarı kesinlikle ayırması gerekiyor. Çiftlikten, kapıdan satışlar diye bir şey konulmuş. Oysa Avrupa’da üzerine işletme numarası vesaire yazmak bile zorunlu değil" dedi.

GÜLER: KRALDAN ÇOK KRALCILIK VAR

İTB Yumurtacılık Meslek Komitesi Üyesi Ferit Güler ise, "Denetimde kırık, kirli yumurta görmeyeceğiz’ demişler. Bu mümkün değil. Avrupa Birliği’ne uyum yasasında kraldan çok kralcılık var. Yunan adalarına yaptığım bir gezide pazarına denk geldim, bizimle aynı. İtalya’da, Almanya’da da böyle. En azından taze yumurta pazarda satılır. Satıcılar da 4-5 günlük yumurtayı almazlar" diye konuştu.