4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

ABD'nin Türkiye hazımsızlığı! Doğal gaz için bunu da yaptılar

Rusya'nın Türkiye'de kurmayı planladığı doğal gaz üssü ABD kulislerini hareketlendirdi. Doğal gaz üssüne ilişkin hazımsızlığını dile getiren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel, Türkiye'ye yasadışı Rus varlıkları için güvenli bir liman haline gelmemesi konusunda çağrıda bulunulduğunu söyledi.

Star Gazetesi5 Kasım 2022 Cumartesi 19:50 - Güncelleme:
ABD'nin Türkiye hazımsızlığı! Doğal gaz için bunu da yaptılar

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi AB için bir gaz üssü haline getirme önerisine olumsuz tepki verdi. Konuya ilişkin hazımsızlığını dile getiren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel, "Türkiye'yi, tüm müttefiklerimizi ve ortaklarımızı, kimsenin yasadışı Rus varlıkları veya işlemleri için güvenli bir liman haline gelmemesi konusunda çağırdık." İfadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kremlin'in Türkiye'de uluslararası bir gaz merkezi oluşturma fikrini desteklemiş ve yetkili mercilere 14 Ekim'de uygulama planlarını hızla sunma talimatı vermişti.

TÜRKİYE İÇİN DOĞAL GAZ MERKEZİNİ HAZMEDEMİYORLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Müttefiklerimizi enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya yönelik adımlar atmaya teşvik etmeye devam ettik. Türkiye örneğinde, uzun vadede enerji güvenliğini artırma çabalarına yardımcı olmak için onlarla yakın bir şekilde çalışıyoruz." dedi.

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kazakistan'da yaptığı görüşmede bu fikri sunmuştu. Konuya ilişkin Putin, Türkiye'de kurulması planlanan gaz merkezi için "Rus gazının Avrupa'ya ulaşması için en güvenilir yol" olduğunu söylemişti.

ABD VE AB'NİN ENERJİ ÇELİŞKİSİ

Rusya'nın Türkiye'de kurulmayı planladığı gaz merkezine yönelik hazımsızlığını dile getiren Patel, "Türkiye'yi ve tüm müttefiklerimizi ve ortaklarımızı, kimsenin yasadışı Rus varlıkları veya işlemleri için güvenli bir liman haline gelmemesi konusunda çağırdık ve bu davayı yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Öte yandan Putin'in gaz önerisi Yunanistan ve AB'de endişeye neden oldu. AB ortakları da söz konusu bu fikirden hoşlanmadığı görüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Avrupa'nın Rus gazından bağımsız olmayı hedeflediği düşünüldüğünde teklifin "anlamsız" olduğunu söyledi.

Rus gazına muhtaç olan ABD ve AB'nin hem yaptırım uygulayarak hem de çözüme karşı çıkarak sergilediği tavır akıllara 'enerjideki bu nasıl çelişki' sorusunu getirdi.

Star Gazetesi