18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Binlercesi yakılarak öldürüldü! Tam 300 yıl sonra cadılarla ilgili tarihi karar

Cadı Yasası kapsamında İskoçya'da 1563 ile 1736 yılları arasında idam edilen binlerce kadını affetme kararı gündeme taşındı. Geçmişte Cadı Yasası kapsamında yaşanan olaylar hakkında İskoç Başbakanı Nicola Sturgeon, parlamentoda önerilen ve hükümeti kurbanların isimlerini temize çıkarmaya çağıran bir yasa tasarısını desteklediği bildiriliyor.

star.com.tr20 Aralık 2021 Pazartesi 10:55 - Güncelleme:
Binlercesi yakılarak öldürüldü! Tam 300 yıl sonra cadılarla ilgili tarihi karar

Yüzlerce yıl önce İskoçya'da cadılıkla suçlanan çoğu kadın binlerce insan, 'İskoçya'nın Cadıları' adlı aktivist grubun iki yıllık bir kampanyasının ardından affedilecek.

Kadınların, 1563 ile 1736 yılları arasında Cadılık Yasası kapsamında 'Şeytan'la anlaşma veya akşamdan kalma' gibi suçlarla idam edildiği bildiriliyor. Yasa kapsamında bu suçlardan suçlu bulunanların yarısı idam edildi ve idam edilenlerin yüzde 85'i kadındı.

CADILARA 300 YIL SONRA AF

İskoç Başbakan Nicola Sturgeon'un yönetiminin, parlamentoda önerilen ve hükümeti ölümlerinin ardından kurbanların isimlerini temizlemeye çağıran bir yasa tasarısını desteklediği bildiriliyor. Muhtemel af, 'İskoçya'nın Cadıları' adlı bir grup aktivist tarafından yürütülen iki yıllık bir kampanyanın ardından geldi.

Aktivistler Claire Mitchell QC ve Zoe Venditozzi, 2020 Dünya Kadınlar Günü'nde, yetkililerin İskoçya'da cadı olarak öldürülenleri affetmesini, özür dilemesini ve anmalarını talep eden bir imza kampanyası başlattı. 1 Eylül'de bir meclis komitesi konuyu İskoç hükümetine iletmeyi kabul etti.

Basında çıkan haberlere göre, affı sağlayacak tasarı, 2022 yazı kadar erken bir tarihte kabul edilebilir. İskoç Ulusal Parti milletvekili Natalie Don, Sunday Times'a "Bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini, çoğu kadın olmak üzere kriminalize edilen bu insanların affedilmesi gerektiğini" söyledi.

BATI'DA CADI AVI

Batı Almanya, Fransa, kuzey İtalya ve İsviçre'de ve daha sonra ABD olacak ülkede görülen benzer uygulamalarla birlikte, din ve batıl inançlarla beslenen cadı avları İskoçya'ya özgü değildi. Suçlanan on binlerce kadın, birkaç yüzyıl boyunca ya kazığa bağlanarak yakıldı ya da asıldı.

Söz konusu uygulamalar, 18. yüzyıl sonuna kadar devam etti.

star.com.tr