26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Brahmos füzesi yanlışlıkla kardeş ülkeyi vurmuştu! Çok pahalıya patladı

Hindistan'ın BrahMos süpersonik seyir füzesi, 2025 yılına kadar savunma ihracatı yoluyla 5 milyar dolar elde etme hedefinde listenin en başındaydı. Önce yanlışlıkla Pakistan'a ateşlenen Brahmos süpersonik füzesinin ihracatı, Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar nedeniyle pahalıya patladı.

15 Nisan 2022 Cuma 21:50 - Güncelleme:
Brahmos füzesi yanlışlıkla kardeş ülkeyi vurmuştu! Çok pahalıya patladı

Hindistan, 2025 yılına kadar savunma sanayii ihracatıyla 5 milyar dolar kazanmayı hedefliyordu. Rusya iş birliği ile geliştirilen BrahMos süpersonik seyir füzesi, ihracatı planlanan ürünlerin başında geliyordu.

Rusya-Hindistan ortaklığındaki BrahMos Aerospace, denizaltılardan, gemilerden, uçaklardan veya kara platformlarından ateşlenebilen süpersonik seyir füzeleri geliştiriyor.

BRAHMOS SÜPERSONİK SEYİR FÜZESİNE DARBE ÜSTÜNE DARBE

BrahMos füzeleri için yapılan ilk anlaşmada, Hindistan ile Filipinler arasında üç BrahMos kara tabanlı gemisavar füze sistemi için 375 milyon dolarlık bir sözleşme imzalandı.

Anlaşmadan yaklaşık iki ay sonra, bir BrahMos füzesi Mart ayında Pakistan topraklarına düştü. Hindistan daha sonra füzenin gerçekten de yanlışlıkla fırlatıldığını kabul etti.

Füzenin kazara Pakistan'a ateşlenmesi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan ağır yaptırımların, Hindistan'ın ihracata yönelik iddialı planını engelleyebileceği bildiriliyor.

Füzenin ilk alıcısı olan Manila'nın olayı yakından takip ettiği bildiriliyor. Güneydoğu Asya ülkesi de olayla ilgili Hindistan elçisinden açıklama istedi.

Hindistan'ın Filipinler Büyükelçisi Shambhu Kumaran, medyaya Manila'dan olayla ilgili bazı sorular geldiğini ve Savunma Bakanı Delfin Negrillo Lorenzana ile bu konuda konuştuğunu söyledi.

Bununla birlikte, Manila'nın endişeleri, Pakistan ile tartışmaya yol açan kazadan daha derine dayanmış durumda. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında uygulanan yaptırımlar nedeniyle, füze alımı konusunda çekimserliğin olduğu bildiriliyor.