26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türünün ilk örneği! Kurbağa deneyinden ilham aldılar, yapay Ay inşa ettiler

Çin, türünün ilk örneği olan düşük yerçekimi koşullarını taklit eden yapay bir ay inşa etti. Yapay Ay'la yapılacak deneylerin, Çin'in gelecekteki ay görevlerinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Bilim insanları projenin 'kurbağayı havaya mıknatısla havaya kaldırma deneylerinden ilham alındığını söylüyor.

star.com.tr13 Ocak 2022 Perşembe 11:32 - Güncelleme:
Türünün ilk örneği! Kurbağa deneyinden ilham aldılar, yapay Ay inşa ettiler

Salı günü projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi'nden bilim insanı Li Ruilin, doğudaki Xuzhou kentindeki yapay ay projesinin önümüzdeki aylarda resmi olarak başlatılmasının beklendiğini söyledi.

Li, projeyi "dünyada türünün ilk örneği" olarak nitelendirdi ve yer çekimi testlerinin 'istenilen kadar' belirlendiği bir ortam sunacağını belirtti.

YAPAY AY PROJESİ

Yapay ay projesi, 60 cm (yaklaşık iki fit) çapında bir mini "ay" bulunan, bir vakum odasından oluşuyor. Ay benzeri görünüm, gerçek Ay'ımızda bulunanlar kadar hafif olan kayalardan ve tozdan oluşuyor.

Yapay Ay, yerçekiminin Dünya'daki yerçekiminin yaklaşık altıda biri kadar güçlü olduğu Ay gibi bir manyetik alan tarafından destekleniyor. Alanın yeterince güçlü olduğu yerlerde, kurbağa veya kestane gibi bazı hafif nesneler havaya yükselebilecek.

Li, projenin Çin Ay operasyonlarına hazırlanmada önemli bir rol oynayacağını, bilim adamlarının ekipmanı test etmesine ve hatta Ay'la ilgili maliyetli olabilecek yanlış hesaplamaları önlemesine olanak sağlayacağını söyledi.

KURBAĞAYI MIKNATISLA HAVAYA KALDIRMA DENEYİNDEN İLHAM ALDI

Li, "Darbe testi gibi bazı deneylerin sadece birkaç saniyeye ihtiyacı var. Sünme testi gibi diğer deneyler ise birkaç gün sürebilir.' dedi.

Bilim insanı, Yapay Ay projesinin 3D baskının Ay'da çalışıp çalışmadığını veya ayda yerleşimlerin hayatta kalıp kalamayacağını test etmek için de kullanılabileceğini kaydetti.

Li, Andre Geim'in bir kurbağayı mıknatısla havaya kaldırma deneylerinden ilham alan tesisin dünyanın dört bir yanından araştırmacılara açık olacağını da sözlerine ekledi.

star.com.tr

  • yapay ay
  • yer çekimi
  • andre geim
  • Li Ruilin
  • teknoloji