20 Mayıs 2024 Pazartesi / 13 Zilkade 1445

Resmen onaylandı! F-35 tipi savaş jetleri geliyor

ABD merkezli Lockheed Martin tarafından üretilen F-35'ler için Kanada Milli Savunma Bakanlığı harekete geçti. Öğrenilen bilgiye göre ABD ile Kanada arasında 16 adet F-35 savaş uçağı için 7 milyar dolarlık bir anlaşma sağlandı. İşte detaylar...

Star Gazetesi21 Aralık 2022 Çarşamba 22:55 - Güncelleme:
Resmen onaylandı! F-35 tipi savaş jetleri geliyor

Kanada Milli Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde 16 adet F-35 savaş uçağı ve ilgili teçhizata 7 milyar dolar harcamak için sessizce onay aldı. Henüz kamuoyuna açıklanmayan konuları görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki savunma kaynağı, Hazine Kurulu'na gönderilen bir fon talebine bu ayın başlarında yeşil ışık yakıldığını söyledi.

F-35 TİPİ SAVAŞ JETLERİ GELİYOR

Kanada basını Hazine Kurulu'nda bu talebi özetleyen bir belgeyi inceledi ve doğruluğunu bağımsız olarak doğruladı. Finansman onayı, F-35'in bu yılın başlarında bir yarışmada İsveçli Saab Gripen'i yenmesinin ardından ABD hükümeti ve Lockheed Martin ile aylarca süren müzakerelerin ardından geldi.

Federal hükümet, 2026 ile 2032 yılları arasında eskiyen CF-18'lerin yerine 88 yeni savaş uçağı almayı planladığını söylerken, kaynaklar Kanada'nın önümüzdeki birkaç yıl içinde F-35'leri bloklar halinde satın alacağını söyledi. Söz konusu kaynaklar Kanada'nın planlanan teslimat programının yolunda kalmasını sağlamak için takvim yılının sonuna kadar ilk siparişi vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

88 SAVAŞ UÇAĞI SATIN ALMA KARARINA ATIFTA BULUNDU

Hazine Kurulu onayı, Lockheed Martin tarafından üretilen ilk 16 F-35 setinin yanı sıra yedek parçalar, silahlar ve yeni tesisler inşa etmek gibi yeni jetlerin alınmasıyla ilgili çeşitli başlangıç maliyetlerini kapsıyor. Kaynaklara göre Liberal hükümetin iki hafta önce bir açıklama yapması bekleniyordu, ancak şimdi haberlerin resmi olarak Ocak ayından önce açıklanması beklenmiyor.

Satın Alma Bakanı Helena Jaczek'in ofisi, Salı günkü Hazine Kurulu onayı hakkında özel olarak yorum yapmayı reddetti ve bunun yerine 88 savaş uçağı satın alma kararına atıfta bulundu. Sözcü Olivier Pilon da bir e-postada, "Kanada'nın savunma politikası Güçlü, Güvenli, Nişanlı'da belirtildiği gibi, Kanada 88 gelişmiş savaş uçağı alacak." dedi.

Star Gazetesi