20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

30 yıllık binanız nasıl sıfır bina olur?

Son 90 yılda gerçekleşen depremlerde 2 milyon konutun yıkıldığı Türkiye’de yürürlüğe giren ‘Kentsel Dönüşüm’ yasası ile ülke genelinde 46 ilde 87.628 konut dönüşüyor. Özlem Denizmen, ‘Kentsel Dönüşüm’ konusunda tüm merak edilenleri Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı ile konuşuyor.

25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
30 yıllık binanız nasıl sıfır bina olur?
HANGİ EVLER KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINA GİRİYOR?

Özlem Denizmen: Şuan izleyicilerimiz diyor ki benim evim kentsel dönüşüme girecek mi? Nasıl bilebiliriz evimizin bu kapsama girip girmediğini?

Hüseyin Erkanlı: Daire sahibi özellikle eski yapı stokuna sahip bir evde yaşıyor ise risk raporuna başvurması gerekir. Bakanlığın belirlediği lisanslı kuruluşlar var, bunu bakanlığın sitesinden de görebilirler. Oralara başvuracaklar. Bir analiz isteyecekler bu analiz sonucunda riskli olup olmadığı görülecek. Riskli olduğu andan itibaren de dönüşüm kapsamına girebilir.

BİNAYA RİSK RAPORU ALMAK İÇİN NE KADAR ÖDENİYOR?

Özlem Denizmen:
Bunu ben ödüyor muyum cebimden? Kaç para tutuyor?

Hüseyin Erkanlı: Kendi cebinizden ödüyorsunuz. Daire başına 300 lira ile 500 lira,800 lira ile 1000 lira arasında yerine göre değişiyor.

KOMŞULARLA ANLAŞMAZLIK DURUMUNDA KANUN YAPTIRIMI NELER?

Özlem Denizmen: Ben baktırmak istiyorum daireme, alt komşuya söyledim gidelim beraber baktıralım diye, komşum ben baktırmayacağım dedi.

Hüseyin Erkanlı: Bir tane kat maliki herkes itiraz etse bile gidip risk raporunu alabilir. O yapı riskli ilan edildikten sonra da direk tapuya şerh edilir. Tapuya şerh edildiği zaman artık o bina riskli bir binadır ve bunun yıkılması gerekir. Yani 60 günlük,30 günlük bir takım yasanın getirdiği süreler var bu süre içinde binaların yıkılıp yeniden yapılması lazım.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ‘KİRA’ VE ‘KREDİDEN’ NASIL FAYDALANILIR?

Özlem Denizmen: Ben gittim diyelim, benim binam için 60 günde yıkın dediler. Benim gidecek yerim yok ne yapacağım ben?

Hüseyin Erkanlı:
Süreç başladıktan sonra yani risk raporunu aldıktan sonra bununla ilgili öncelikli olarak 60 günlük süreciniz başlıyor. Ama ondan önce nasıl bu evi yapacağınıza karar vermeniz lazım. Kendiniz mi yapmak istiyorsunuz, bir müteahhitle mi anlaşmak istiyorsunuz?

Özlem Denizmen: Buna nasıl karar vereceğim?

Hüseyin Erkanlı: Tek bir parselde ise yani küçük bir proje ise çoğunlukla yaptığımız çalışmalarda görünüyor ki kat maliklerinin kendisi yapması gerekiyor. Çünkü orada bir emsal artışı gerekir ki bir müteahhit yatırımcı girsin size mevcut evinizi verebilsin. Ama kentsel dönüşümün kritik noktalarından bir tanesi de birlikte hareket etmek. Yani siz bulunduğunuz konut, binayı sağınızdaki solunuzdaki parsellerle birleştirmeniz durumunda ki bunu 15 dönüme çıkardığınız andan itibaren bu riskli yapılar kentsel dönüşümün riskli alanlar kategorisine girmekte ve yeniden bir planlama yeniden bir emsal çalışması olmakta ve bu müteahhitlerinde dikkatini çekmekte. Özellikle müteahhit o tip yerlerde yatırım yapıyor, hem kendisine daire kalıyor hem de daire sahiplerine daire verebiliyor.

Özlem Denizmen:
Diyelim ki bir şekilde mutabakat oldu, benim gidecek bir yerim yok ne yapacağım?

Hüseyin Erkanlı: Burada bakanlığın şöyle bir uygulaması var.18 aylık kira giderinizi bakanlık karşılıyor.Ayda 650 milyon sınır var burada,18 ay bunu bakanlıktan alabilirsiniz.

Özlem Denizmen: Bir buçuk sene boyunca bana bakanlık 650 lira kira veriyor. Git nerede istersen otur diyor.

Hüseyin Erkanlı: Veya müteahhitle anlaşırsanız anlaşma koşullarına bağlı olarak müteahhit size 650 lirada verebilir 1000 lirada verebilir. Mevcut durumunuzun değerine göre müteahhitten de bu rakamı alabilirsiniz. Artı bir de taşınma parası var. Bu taşınma parası müteahhit tarafından veya gayri menkul geliştirme firması tarafından size verilebilir.

Özlem Denizmen: Yıkım parasını kim ödüyor?

Hüseyin Erkanlı: Müteahhitle anlaşırsanız o ödüyor.

Özlem Denizmen:
Müteahhitle anlaşmadım, ben kendim yapmak istiyorum bakanlıktan destek alarak. Yıkım parasını kim ödüyor?

Hüseyin Erkanlı: Kendiniz ödüyorsunuz. Bakanlığın o şekilde desteği olmuyor.