19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gayrimenkulün trendini seçimler şekillendirecek

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım,yerel seçimlerin sektördeki trendi belirleyeceğini söyledi. Durbakayım, 2014'te fiyat artışları olabileceğinin de altını çizdi.

29 Aralık 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Gayrimenkulün trendini seçimler şekillendirecek

EKonomik ve siyasi gelişmelerin gelecekte gayrimenkul sektörünün durumunu tayin edeceğini söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım “Afet Yasası, Tüketici Kanunu ve Yerel Seçimlerden oluşan bu üç önemli etken sektördeki trendin yönünü ve ivmesini etkileyecek. Bu kapsamda tüketici yasasının devreye girmesi sektör açısından yeni bir sayfanın açılması anlamına geliyor” dedi. Kentsel dönüşüm sağlıklı bir şekilde uygulanmaya alınması ve ruhsat aşamasındaki prosedürlerin tamamlanmasıyla beraber 2014 yılında öngörülen 150-200 bin konut satışının gerçekleşebileceğini söyleyen Durbakayım yerel seçimlerin kritik önemde olduğunu kaydetti.

KONUT FİYATLARINDA 5-7 ARASINDA ARTIL OLABİLİR

2014 yılının ilk aylarında konut fiyatlarının seyrinde çok fazla bir değişim beklenmediğini ifade den Durbakayım, yeni yılın ilk çeyreğinde enflasyona bağlı olarak yüzde 5-7 arasında bir fiyat artışının söz konusu olabiliceğini söyledi. Yılın ilerleyen dönemlerinde bu artış oranının yüzde 15 seviyesine ulaşabileceğini kaydeden Umut Durbakayım “Konut kredilerinin ise yüzde 1 oranının üzerine çıkmasını beklemiyoruz. Hatta mortgage kredilerinin devreye gireceğini umut ederek bu oranın binde 50’nin altına düşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

2014'TE 10 PROJEYE START VERİLECEK

2014’te toplu konut ve butik kapsamında 8 ayrı projenin startını vermeyi planladıklarını da söyleyen Umut Durbakayım projelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Fikirtepe’deki ruhsat verme süreci hızlanırsa bu rakam 10’un üzerine çıkabilir. Toplam 4 ada üzerinde yaptığımız çalışmaların ilkinde 850 konutluk projemiz, ruhsat alınır alınmaz satışa çıkacak. Suadiye Sahil ve Bağdat Caddesi’nde 5 butik projemiz yıl içinde peş peşe devreye girecek. 2014’de Suadiye’de 10 dönümlük bir arazi içinde konsept bir projeye başlayacağız, tamamı konuttan oluşacak. İkitelli’de çalıştığımız karma bir proje bulunuyor.