Yıllara meydan okurcasına genç kalabilmek... Hemen hepimiz bunu istiyor, bunu arzuluyoruz. Ancak bu dileğimiz için birtakım tedbirler almakta fayda var. İşe enerjinizi sömüren insanlardan uzak kalmakla başlayabilirsiniz. İstanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kubilay Karşıdağ, gençleşmenin yollarını anlattı.
1
/
21
1 ŞEKER YEMEYİN
Bir insan, doğduğu andan ölene kadar hiç şeker yemezse vücudunda hiçbir eksik olmaz.
Şeker, su-et-peynir-yoğurt-sebze-meyve gibi olmazsa olmaz bir madde değil. Sadece bir alışkanlık ve keyif veren bir madde.
2
/
21
NE İŞİNİZE YARAR?
Kemik metabolizması, bağışıklık sistemi ve şeker metabolizmasındaki önemli etmenlerden biri D vitaminidir.
Doğal yollarla almış olursunuz. Yetersiz olduğunda dışarıdan damla veya hap şeklinde aldığınız D vitamini fazla gelip sorunlar yaratabilir ama doğal yolla alımın fazlası olmaz.
3
/
21
NE İŞİNİZE YARAR?
Tek taraflı beslenme, bazı durumlarda kısa süreli olumlu etki gösterse de uzun vadede daima sorun yaratır. 'Azı karar, çoğu zarar' lafı boşuna söylenmemiş.
4
/
21
NE İŞİNİZE YARAR?
Biyolojik saate uygun beslenmiş, doğanıza uygun davranmış olursunuz. Çevrenize bir bakın, tüm canlılar uyanınca yiyecek aramaya çıkar. Gece 2-3'lere kadar televizyon seyredip sabah geç kalkıp öğleden sonra yiyecek aramaya çıkan tek bir tilki, tavşan, geyik yok.
Doğada sistem bu. 'Ben uymam' derseniz sorun yaşamanızdan doğal ne olabilir?
5
/
21
7. HAK ETMEYENE ZAMAN AYIRMAYIN
Hak etmediği halde zamanınızı, enerjinizi çalan, azaltan insanlardan uzak durun. Onlara ayırdığınız zaman, ailenize ve gerçek dostlarınıza vermeniz gereken zamandır. Hak eden, hak ettiğini almalı.
Yapılması gerekeni yapmayıp yapılmaması gerekeni yaptıktan sonra sorunlarla karşılaşırsınız.
Bu durumda mucizevi bir formül, beslenme düzeni, sihirli bir yöntem aramayın. Çünkü yok!
Ama harcanacak sağlığınız, paranız, zamanınız ve istismar edilmeye açık bir aklınız varsa siz bilirsiniz, arayın.
(Posta)
9
/
21
İstanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kubilay Karşıdağ, gençleşmenin yollarını anlattı.
10
/
21
3. ERKEN YATIN
Biz farkında olmasak da vücudumuzdaki hormonların salınımını, metabolizmayı düzenleyen biyolojik bir saat var. Geç yatmak geç kalkmak tüm bu dengenin bozulmasına neden olur.
11
/
21
4. HAREKET EDİN
Yürümek en kolayı olduğu için 'Yürüyün' denir. Hareket edin de nasıl ederseniz edin. Gücünüze göre. Aşırıya kaçmayın.
Ama unutmayın ev işi egzersiz değil, 'yorulmak'. Haftanın 6 günü hiçbir şey yapmayıp 1 gün kan ter içinde kalıncaya kadar halı sahada maç yapmak egzersiz değil, 'keyif'. Egzersize 48 saatten fazla ara verirseniz etkisi kaybolur.
12
/
21
NE İŞİNİZE YARAR?
Kilo fazlalığından hipoglisemi ataklarına, şeker hastalığından kansere kadar sayılmayacak kadar sorunun önünü kesersiniz.
13
/
21
NE İŞİNİZE YARAR?
Vücutta binlerce yıldır oluşmuş düzeni bozmamış olursunuz. Depresyondan obeziteye kadar giden birçok bozukluğa neden olmazsınız.
14
/
21
NE İŞİNİZE YARAR?
Güçlü ve samimi insan ilişkilerini, hormonlarınızı düzenleyen ana kontrol mekanizmalarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
15
/
21
6. KAHVALTI YAPIN
Düzgün, makul, abartısız bir kahvaltıyı düzenli olarak yapın.
16
/
21
2. GÜNEŞİ GÖRÜN
Son derece basit: Mayıs başından kasım başına kadar saat 11.00-15.00 arasında yüz, boyun, kollar açıkta kalacak şekilde (yani tişört giymiş gibi) 10-15 dakika güneşi görün yeter.
Unutmayın, camın arkasında olmak işe yaramaz. Bir süre güneş gören bölgelerinizi yıkamayın. Aksi takdirde vücudun güneşin yardımıyla cildinizde yaptığı D vitaminini uzaklaştırmış olursunuz.
17
/
21
9. SİGARA İÇMEYİN
İçmeyin. Tek bir tane yararı yok. Sigara içmek hamile olmak gibidir. 'Az içiyorum', 'İçime çekmiyorum', 'Nikotini düşük içiyorum', 'İncelerinden içiyorum' demeniz, 'Az hamileyim' demeye benzer. İnsan ya hamile olur ya olmaz. İnsan ya sigara içer ya içmez.
18
/
21
5. MAKUL OLUN
Doğada var olan her şeyi miktarını abartmamak kaydıyla yiyin. Doğada olmayan, insan eliyle oluşturulmuş her şeyden mümkün olduğu kadar uzak durun.
Et, yumurta, süt yararlıdır, olmazsa olmaz. Çok doğru. Ama daha çok aldığınızda daha iyi olacak diye bir kural yok.
19
/
21
8. EN AZ 6 SAAT UYUYUN
'Benim bünyem az uyumaya alışık' diye bir kavram yok. Pili biten bir cep telefonunu nasıl belli bir süre şarj etmek zorundaysanız uyumak da vücudumuzun tüm sistemlerinin dinlenip sonraki zamanlara hazırlanması anlamına gelir.
20
/
21
NE İŞİNİZE YARAR?
Birçok metabolik sorunun önüne geçersiniz. Obeziteden kemik erimesine kadar...
21
/
21
Yıllara meydan okurcasına genç kalabilmek...
Hemen hepimiz bunu istiyor, bunu arzuluyoruz. Ancak bu dileğimiz için birtakım tedbirler almakta fayda var.
İşe enerjinizi sömüren insanlardan uzak kalmakla başlayabilirsiniz.