2 Kasım 2019 Cumartesi
Yemeği ve salatası yapılan, aynı zamanda meyve olarak da yenilen alabaş’ düzenli tüketildiğinde; şeker, kolesterol ve tansiyon gibi birçok hastalığa şifa oluyor. Safra kesesi ve böbrek taşı oluşumunu önlüyor.
7- Safra kesesi ve böbrek taşı oluşumunun önüne geçer. Mevcut taşların düşmesini sağlar.
Kalp hastalıklarına iyi gelir, yüksek tansiyonu düzenler, sinirsel hastalıkları ve felç geçirme riskini azaltma özelliği vardır.
'Cehennem topuzu' adıyla da bilinen ve lahanagiller ailesinden olan alabaşın, kereviz gibi kökü, lahana ya da karnabahar gibi sapları ve yaprakları vardır.
3- Yüksek tansiyonu düşürür ve dengeler.
5- Alerji ve nefes darlığına karşı da etkilidir.
Bitkisel tedavi uzmanları, diyabet, tansiyon ve kolesterol gibi hastalıkların oluşumunu önlemek ya da mevcut hastalık varsa şikayetlerini azaltmak için 'alabaş'ı öneriyor.
Alabaşın akciğer ve kalınbağırsak kanserlerini önleyici faydası da olduğu belirtiliyor.
Alabaş, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.
11- Kalorisi düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı olur.
10- Yeni doğum yapan kadınların sütünü artırır.
16- Romatizma rahatsızlıklarının hafiflemesine yardımcı olur. Vücuttaki ağrıları dindirir.
15- Ses kısıklığına, bademcik enfeksiyonuna iyi gelir, boğazı temizler.
12- Suyu kaynatılıp düzenli olarak içildiğinde akciğer hastalıklarından korur.
18- Demir minerali sayesinde kansızlığa iyi gelir.
17- Hemoroit önleyicidir; bağırsakların yumuşamasına yardımcı olan alabaş, her 10 kişiden 8'inde görülen hemoroitten korunmanıza yardımcıdır.
20- Kolin adlı vitamin, karaciğerdeki yağlanmayı önler. Kolesterolü de dengede tutar.
19- Yorgunluk, sinir, stres gibi problemleri kan basıncını düzenleme etkisi sayesinde azaltır.
14- Yüksek oranda C vitamini içerir. Soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı korur.
İçeriğinde A, B, C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum elementleri bulundurur. Aynı zamanda antioksidan özelliğe de sahiptir.
6- Katarakt ve glokom gibi göz hastalıklarını önler.
2- Bronşit ve astım şikayetlerini kısa sürede hafifletir.
Alabaşın bir önemli faydası, çeşitli kanser türleri üzerinde olumlu etkisinin olmasıdır.
Bitkisel tedavi uzmanları alabaşın 20 faydasını şu şekilde sıralıyor:
1- Kansere karşı savaşçıdır; antioksidan kaynağı olması sebebiyle akciğer ve kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.
4- Kalp ve dolaşım rahatsızlıklarından korur.
BAĞIRSAKLARI DÜZENLER
Aynı zamanda meyve gibi çiğ tüketip ya da rendesi yapılarak yemeklerin yanında salata şeklinde yenilenebiliyor.
Şekeri, kolesterolü düşürür, kansızlığa iyi gelir. Böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür.
Yemeği ve salatası yapılan, aynı zamanda meyve olarak da yenilen 'alabaş' düzenli tüketildiğinde; şeker, kolesterol ve tansiyon gibi birçok hastalığa şifa oluyor. Safra kesesi ve böbrek taşı oluşumunu önlüyor.
Alabaşın kereviz yemeği gibi sulu yemeği ya da unla karıştırılıp çorbası yapılabiliyor.
13- Selenyum, çinko ve bakır minerallerinden zengin olduğu için vücudu zinde tutar.
9- Kaynatıldığında suyu bronşit ve öksürüğü geçirir.
8- İçeriğinde barındırdığı yüksek demirle kansızlığa iyi gelir.