40 derece sıcakta, sürekli karıştırılarak kurutuluyor!
40 derece sıcakta, sürekli karıştırılarak kurutuluyor!
5 Eylül 2019 Perşembe
Türkiye'nin önemli ay çekirdeği üretim merkezlerinden Kayseri'de, 'şemşamer' ismiyle de anılan ürünün tarladaki kurutulma süreci 35-40 dereceyi bulan sıcak havada yapılıyor.
1
/
14
Kocasinan ilçesi Yazır köyündeki çiftçiler, yıl boyu emek vererek ektikleri ay çekirdeğinin hasat zamanının gelmesiyle tarlalarda mesailerini artırdı.
2
/
14
AA muhabirine açıklama yapan çiftçilerden 40 yaşındaki Sadık Çiftçi, mahallelerinde çekirdeğe şemşamer dediklerini ve ürünlerini organik ürettiklerini söyledi.
3
/
14
Tarlalarına farklı ürünler de ektiğini belirten Çiftçi, hasadını en zor yaptıkları ürünün şemşamer olduğunu bildirdi.
4
/
14
Geçim davası, ekmek davası diye dayanıyoruz bu sıcağa. Bazen 35-40 derece oluyor hava, o derece olmadan da kuruma gerçekleşmiyor. Daha sonra savurup tüccarları bekliyoruz...
5
/
14
Çiftçiler, hasat edilen 'şemşamer'i kuruyemişçilerdeki yerini alması için güneşte kurutmaya bırakıyor.
6
/
14
Güneşlenmesi için geniş ve düz alanlara serilen 'şemşamer'i sürekli karıştıran çiftçiler, sıcak havada gün boyu tarlada çalışıyor.
7
/
14
Fiyatta anlaşırsak ürünümüzü veriyoruz. Güneşin altında ürünümüzü kurutamazsak iki gün sonra yağmur yağsa bir yıllık emeğimiz heba olur, ürünümüz para etmez.'
8
/
14
9
/
14
10
/
14
11
/
14
Çiftçi Hanifi Yılmaz da sıcak havada bir yıllık emeklerinin sonucunu almak için çalıştıklarını, güneşin altında yaklaşık bir hafta zorlu mesai harcadıklarını ifade etti.
12
/
14
Türkiye'nin önemli ay çekirdeği üretim merkezlerinden Kayseri'de, 'şemşamer' ismiyle de anılan ürünün tarladaki kurutulma süreci 35-40 dereceyi bulan sıcak havada yapılıyor.
13
/
14
'Ay çekirdeğini 4. ayda ekeriz, 8. ay dediğimiz zaman hasat zamanımız gelir. Sıcak olmadığı zaman çekirdek kurumaz. Sıcağın altında çalışmak da zor...
14
/
14
Ay çekirdeğinin yoğun ve yorucu bir hasat dönemi gerektirdiğini vurgulayan Çiftçi, şunları kaydetti: