28 Şubat 2020 Cuma
Yeni Delhi'de vatandaşlık yasası karşıtı protestolarda 5 günde 40 sivil öldü.
Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan, ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen 'Vatandaşlık Yasası'na karşı başkent Yeni Delhi'deki protestolarda 40 sivil hayatını kaybetti.
Hint basınındaki haberlere göre, başkentin kuzeydoğu bölgelerinde 23 Şubat Pazar gününden bu yana süren protestoların görece azaldığı belirtilirken, olayların yaşandığı bölgelerde meydana gelen hasar görüntülendi.
Yetkililer 630'dan fazla kişinin gözaltına alındığını, gösterilerin yaşandığı bölgelere yaklaşık 7 bin 500 güvenlik görevlisi konuşlandırıldığını bildirdi.
Olayların meydana geldiği yerlerde yaşayan çok sayıda Müslüman ailenin ise bu bölgelerden ayrıldığı belirtiliyor.
BBC'deki habere göre, 25 Şubat akşamı Yeni Delhi'ye komşu Uttar Pradeş eyaletinde görevli başkomiser Niraj Jadaun, 40 ila 50 kişiden oluşan radikal milliyetçi Hindu çetenin araçları ateşe verdiğini ve içlerinden birinin elindeki molotofkokteyli ile bir eve girdiğini gördüğünü belirtti.
Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan, ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan düzenleme 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.
Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.
Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip 2'nci ülke olan Hindistan'da, 200 milyon Müslüman'ı 2'nci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.