60 yıldır çözülemeyen sır ölümler Dyatlov Geçidi! Uzaylılar mı, gizli silah mı?
60 yıldır çözülemeyen sır ölümler Dyatlov Geçidi! Uzaylılar mı, gizli silah mı?
5 Ağustos 2019 Pazartesi
Ocak 1959 yılında 9 Rus öğrenci Ural Dağları'ndan geçerken esrarengiz bir şekilde öldü/öldürüldü. Dyatlov Geçidi Olayı olarak tarihe geçen ölümlerle ilgili sır perdesi hala aralanmış değil. İşte yaşananlar ve korkunç ölümlerin perde arkası.
1
/
45
Dubinina'nın gözlerinin, dilinin, dudakları ve kafatasından bir parçanın olmadığını farkeden araştırmacılar en büyük şoku yaşadı.
2
/
45
Diğer taraftan öğrencilerin bedeninde travmaya neden olan baskı ve darbeler, bir insanın uygulayabileceğinin ötesindeydi.
3
/
45
star.com.tr / M. Cihat Ağaç Ocak 1959 yılında 9 Rus öğrenci Ural Dağları'ndan geçerken esrarengiz bir şekilde öldü/öldürüldü. Dyatlov Geçidi Vakası olarak tarihe geçen ölümlerle ilgili sır perdesi hala aralanmış değil. İşte yaşananlar ve korkunç ölümlerin perde arkası.
4
/
45
SIR DOLU 4 CESET Diğer gençlere ulaşmak için haftalar süren çalışma netice vermişti.
5
/
45
UZAYLILAR MI, GİZLİ SOVYET SİLAHI MI? Sır ölümler çözülemeyince insanların olayın faili olarak dünya dışı varlıkları ve efsanevi yaratık 'yeti'nin bile yapmış olabileceğini konuştu.
6
/
45
Nedeni bilinmiyor ancak, ekibin lideri Dyatlov geldikleri bu yerde kamp kurmak istedi.
7
/
45
Olayı en ilginç hale getiren açıklamalardan biri ise, aynı gece bölgedeki başka bir yürüyüş grubu gökyüzünde turuncu renkte garip küreler gördüğünü söylemişti.
8
/
45
Kamp alanına varan araştırmacılar, çadırın içeriden kesilerek açıldığını farketti. Dağılmış çadırın içinde birkaç çift ayakkabı da vardı.
9
/
45
Nicolai Thibeaux-Brignolles'da ölümcül yaralar tespit edildi. Kayakçıların üçünde ölümden bir dakika önce kafatası hasarı oluştuğu belirlendi.
10
/
45
Sedir ormanının derinliklerindeki bir vadide kar altında bulunan cesetler, araştırma ekibini adeta şoke etti.
11
/
45
Lyudmila Dubinina, Semyon Zolotaryov, Alexander Kolevatov ve Nicolai Thibeaux-Brignolles aynı bölgede bulundu.
12
/
45
Dubinina, Zolotaryov ve Brignolles'ta araba kazasına benzeyen göğüs bölgesi hasarı meydana gelmişti.
13
/
45
Olaydaki en korkunç ceset ise Dubinina adlı kadına aitti.
14
/
45
Aynı yerde bulunan 24 yaşındaki Alexander Kolevatov'un vücudunda ağır yaralar yoktu.
15
/
45
Ama işin garibi cesedlerde çarpma ya da baskı izine benzer morarma ve yara gibi belirtiler yoktu.
16
/
45
Gençlerden bazılarının diğerlerinden önce öldüğünü tespit edildi. Çünkü bazıları diğerlerinin elbiselerini alıp sarınmıştı.
17
/
45
Ancak korkunç manzarayı gören ekip, derhal ordu ve polise haber verdi.
18
/
45
Olay yeri incelemelerine göre ekip, 1 Şubat'ta Otertan'a giden bir geçitte ilerlemeye başladı.
19
/
45
Rusya Başsavcılığı Sözcüsü Aleksandr Kurennoy, Şubat 2019'da Dyatlov Geçidi Vakası ile ilgili yeniden soruşturma başlatıldığını açıkladı.
20
/
45
Daha sonra yapılan incelemelerde, bölgede yakın zamanda hiç çığ olayı gerçekleşmediği tespit edildi. Bölgede çığdan kalma bir enkaz ya da zarar gören bir ağaç dahi yoktu.
21
/
45
GİZEM ÇÖZÜLEMİYOR Sovyet yetkililerin çoğu, öğrencilerin ölümlerinin faili olarak yerel Mansi kabilelerisini gösteriyordu. Mansilerin pusu kurarak ani bir saldırı gerçekleştirmesi yürüyüşçülerden çadırlarından kaçmasıne, ve kargaşaya neden olmuş denildi.
22
/
45
Ancak iddialar hızla çürüdü. Gençlerin bedeninde ve olay yerinde insan mücadelesi başta olmak üzere kimsenin izlerine rastlanmadı. Kaldı ki Mansi halkı barışçıl bir halk olması ile biliniyordu.
23
/
45
Ancak uzmanlar bu görüşe de, 'İnsan ölümü için tespit edilen orandan çok daha fazla radyasyon gerekir' şeklinde karşı çıktı.
24
/
45
Dokuz yürüyüşçünün anıtı, Yekaterinburg'daki Mikhajlov Mezarlığı'na dikildi.
25
/
45
Ancak tarihler 20 Şubat'ı gösterdiğinde ekipten hala bir haber yoktu ve aileler harekete geçti.
26
/
45
Biraz daha ilerleyince sonraki üç cesedi buldular. Cesetler kamp kurdukları noktaya dönmeye çalışan ekibin başındaki Dyatlov, Zinaida Kolmogorova ve Rüstem Slobodin’e aitti.
27
/
45
Bulunan 5 gencin 'bazı soru işaretleri ile birlikte' herhangi bir darbe, yara belirtisi olmaksızın donarak öldüğü anlaşıldı.
28
/
45
Ormanın hemen girişinde küçük bir ateşin kalıntıları ve ilk iki cesedi buldular. Bu gençler Yuri Krivonischenko, ve Yuri Doroshenko'ydu.
29
/
45
31 Ocak 1959 yılında 23 yaşındaki kayak yürüyüşçüsü Igor Alekseyevich Dyatlov ve Ural Politeknik Enstitüsün'den sekiz deneyimli kayak yürüyüşçüsü arkadaşı, Kuzey Urallar'daki bir dağ olan Otorten zirvesine ulaşmak için yolculuğa çıktı.
30
/
45
Ormana doğru izlerin kaybolduğunu farkeden araştırmacılar, neredeyse 1 mil ötedeki ormanlık alana yöneldi.
31
/
45
Özellikle gençlerin üzerinde az miktarda radyasyon bulunduğunun konuşulmasıyla, bazı kesimler gençlerin hükümetin bölgede yürüttüğü gizli çalışmalar sonucu öldüğünü ileri sürdü.
32
/
45
Rotadan sapan ekip bölgedeki yerli Mansi halkının dilinde “Ölüm Dağı” anlamına gelen Kholat Syakhl dağının yamacına vardılar.
33
/
45
MÜFETTİŞLER ŞOK OLDU Bölgeye ilerleyen yetkililer, ekibin tecrübesine ve daha önce bölgede herhangi bir kaza yaşanmamasına güvenerek sağ salim bulacaklarını düşünüyorlardı.
34
/
45
Bütün bilgilerin ışığında insanların anladığı, gençlerin birbirilerine zarar vermediği, Mansilerin de olayla ilgisi olmadığıydı.
35
/
45
İddialara göre ekip, geçitten geçerken kar fırtınası ile karşılaştı ve yollarını kaybetti.
36
/
45
Dyatlov bağlı olduğu spor klübüne kendisi ve ekibinin geri dönüşte telgraf çekeceğini söylemişti.
37
/
45
Kurulan gönüllü arama ekibi, gençlerin kamp yerini kısa sürede tespit etti.
38
/
45
Kara üzerinde buldukları izler, ekibi hayrete düşürmüştü. Çünkü izlere göre gençlerden bazıları ayakkabılarını giymişti, ama bazıları çorapla uzaklaşmıştı.
39
/
45
Yetkilileri hayrete düşüren manzara ise -30 derece sıcaklıpa kadar düşen bölgede, iki gencin üzerinde sadece çorap ve iç çamaşırlarının olmasıydı.
40
/
45
Ancak muhtemelen dışarıya göre çok daha iyi sıcaklığa sahip çadırda hipotermiye yakalanan gençlerin, kendilerini neden çok daha soğuk olan dışarıya atmaya çalıştığına açıklık getirilemedi.
41
/
45
Bir başka görüş ise ise, öğrencilerin kıyafetlerini değiştirirken yaklaşan bir çığın gürltüsünü duyarak telaşla kendilerini çadırdan atmış olmasıydı. Ancak bu öngöründe karşısında deneyimli kampçıların böyle bir şey yapamayacağını ve çığ düşme ihtimali olan bölgede kesinlikle kamp kurmayacağını savunanlar oldu.
42
/
45
Bir hipotez de 'hipotermi mantıksızlığı' idi. Bazıları hipotermiye giren insanların, mantıksız davranadığını ve çadırı yırtarak dışarı kaçmış olabileceklerini söyledi.
43
/
45
Son tahlilde SSCB'nin uyguladığı sansür ve gizlilik, herkesi soruşturmanın peşini bırakmaya zorladı. Dava, 'Zorlayıcı bir doğal kuvvete hayatlarını kaybettiler' ibaresiyle kapatıldı.
44
/
45
Olayın gerçekleştiği geçide, grubun lideri Igor Alekseyevich Dyatlov onuruna Dyatlov Geçidi adı verildi.
45
/
45
1990 yılında bir gazeteye röportaj veren Dyatlov Geçidi olayının baş müfettişi Lev İvanov, “O zamanlar şüphe duyduğum bu parlak uçan kürelerin, grubun ölümüyle doğrudan bir bağlantı olduğunu artık neredeyse eminim.' dedi.