70 yıllık ağaçlardan toplanıyor, odun ateşinde 5 saat kaynatarak yapılıyor
70 yıllık ağaçlardan toplanıyor, odun ateşinde 5 saat kaynatarak yapılıyor
31 Ekim 2019 Perşembe
Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde'de ağaçlardan toplanan elmalar, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.
1
/
12
Elma pekmezi yapmanın zahmetli olduğunu belirten Eryiğit, 'Büyük kazanlarda odun ateşinde 5 saat kaynatarak pekmez üretiyoruz. 100 kilogram elmadan 10 kilogram pekmez elde ediyoruz.' dedi.
2
/
12
3
/
12
'70 yıllık ağaçlardan toplanan elmalardan organik pekmez yapıyoruz. Amasya elması, çok sulu, tatlı ve pekmez yapılmaya diğer cinslerden daha elverişli...
4
/
12
Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Niğde'de ağaçlardan toplanan elmalar, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.
5
/
12
Elmanın pekmezi üzüm pekmezinden daha iyi oluyor. Yoğurt veya cevizle tüketilmesi de daha farklı bir lezzet katıyor.' diye konuştu.
6
/
12
Bir havuza konularak ezilen torbalardaki elmanın suyu çıkartılıyor. Killi toprak eklenen elma suyu, 24 saat dinlenmeye bırakılıyor.
7
/
12
Merkeze bağlı Aktaş beldesi Yeni Mahalle'de elma pekmezi yapan Yıldız Eryiğit (68), AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel yöntemlerle elmayı pekmeze dönüştürdüklerini söyledi.
8
/
12
9
/
12
Dinlendikten sonra süzülerek büyük kazanlara aktarılan elma suyu, beş saat odun ateşinde kaynatılarak pekmeze dönüşüyor.
10
/
12
70 yıllık ağaçlardan toplanan elmalar yıkandıktan sonra bir makinede parçalarına ayrılarak püre haline getiriliyor ve çuvallara dolduruluyor.
11
/
12
12
/
12
- Yoğurt veya cevizle daha lezzetli
Niğde'de elma üretiminin yaygın olmasına karşın elma pekmezinin az yapıldığını anlatan Eryiğit,