Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler Eylül 2014'te başkent Sana ve bazı bölgeleri ele geçirdi. Akabinde Husiler ve destekçileri ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar başlarken, Yemen hükümeti güneydeki Aden kentini 'geçici başkent' ilan etti.
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebiyle Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 26 Mart 2015'te Yemen'e meşru yönetime destek için operasyon başlattı. Koalisyon güçlerinin en belirgin hedefi, 'Kararlılık Fırtınası' ve 'Umuda Dönüş' ismini verdiği iki operasyonla Yemen'in tamamında Cumhurbaşkanı Hadi yönetimini hakim kılınmaktı.
Operasyonun üzerinden 2 bin gün geçmesine rağmen koalisyon güçleri hâlâ hedeflerini gerçekleştiremedi. Birlemiş Milletler (BM) öncüllüğündeki siyasi çözüm çabaları sonuç vermezken, çatışmalar da dinmedi. Arap Koalisyonu'nun desteğiyle çatışmaların kısa süre içinde sona ereceğini umanlar ise hayal kırıklığına uğradı.
Sahada özellikle son zamanlarda başta petrol zengini Marib kenti olmak üzere çeşitli bölgelerde çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Üstelik yakın vadede ufukta bir siyasi çözüm veya barış da görünmüyor.
BM örgütleri, Yemen'de savaşın başlama tarihi olarak koalisyon güçlerinin operasyonlarının başladığı günü kabul ederken, hükümet ise bu noktada Husilerin başkent Sana'yı ele geçirdiği 21 Eylül 2014'ün esas alınması çağrısında bulunuyor.
Ülkede Husilerin Sana'yı ele geçirdiği Eylül 2014'te başlayan ve koalisyon güçlerinin Mart 2015'teki operasyonlarıyla şiddetlenen çatışmalar aradan geçen yıllara rağmen devam ediyor. Askeri bir çözüm zaten bulunamıyor, BM'nin siyasi çözüm çabaları ise sonuç vermiyor. Savaşan tarafların kazananı ya da kaybedeni yokken, çatışmaların bedelini en çok siviller ödüyor.
Yıllardır süren çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaştı.
BM'ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, 22 milyondan fazla kişi yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.
Ülkedeki çatışmalarda 12 bini sivil 112 bin kişi hayatını kaybetti. Gerçek rakamların ise bunlardan çok daha fazla olduğu düşünülüyor.