Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif geliştirilen ipek böcekçiliğinde bu yıl 3 ton koza üretimine ulaşılması hedefleniyor
1
/
38
İlçede 2009'da tütün ekiminin sona ermesinin ardından üç aileyle başlatılan ipek böcekçiliği yetiştiriciliği 8 yılda büyük gelişme gösterdi. İlk yıl 80 kilogram koza üretimi gerçekleştirilirken, bu yıl 67 ailenin 3 tondan fazla koza üretimi gerçekleştirilmesi bekleniyor.
2
/
38
Köylülere mayıs ayında üreticilere bedava verilen tohumlar, beslenip gelişimlerini tamamlamalarının ardından kozaya dönüşüyor. Dut yapraklarıyla ipek böceklerini besleyen köylülerin yaklaşık 40 gün süren uğraşı, kozaları birliklere satışla sona eriyor.
3
/
38
Sason Koza Birliği Başkanı Zülküf Aktaş AA, muhabirine, ilçede ipek böcekçiliğinin her geçen gün geliştiğini belirterek, bu işten üreticilerin kısa vadede önemli kazanç sağladığını belirtti.
4
/
38
İlk hafta ipek böceğini küçük yapraklarla ardından büyük yapraklarla beslediklerini dile getiren Aktaş, koza üretiminin 35-45 gün arasında gerçekleştiğini kaydetti.
5
/
38
Kısa vadede gelir getiren bu işi kırsalda oturan her ailenin yapabileceğini aktaran Aktaş, ilçede tütün yetiştiriciliğine alternatif olarak geliştirildiğini vurguladı.
6
/
38
Yaklaşık 8 yıl önce tütün yetiştiriciliğinin sona ermesiyle alternatif üretim arayışına girdiklerini işaret eden Aktaş, 'Bu sayede ipek böcekçiliği ile tanıştık. Tütünden daha meşakkatsiz ve daha fazla gelir getiriyor. Bölgede ilgi çok iyi ancak eğitim konusunda sıkıntı yaşıyoruz.' ifadelerini kullandı.
7
/
38
Koza alıcısının hazır olduğunu vurgulayan Aktaş, kozaları topladıktan sonra kargoyla Eskişehir'deki KozaBirlik Toplama Merkezi'ne gönderdiklerini söyledi.
8
/
38
Aktaş, 'Kilosu 50 liradan satılıyor. Bu işi yapan aile, bir ayda 5 bin lira kadar kazanç elde edebiliyor. Tohumlar devlet destekli olduğu için bedava veriliyor, dut ağacı da varsa hiçbir maliyet koymadan evinin önündeki dut ağaçlarıyla bir ayda 5 bin lira kazanç sağlıyor.'
9
/
38
Ergünü köyünde ikamet eden ve daha önce tütüncülükle ailesinin geçimini sağlayan Fatih Avcu, tütün yetiştiriciliğinin sona ermesi ile ipek böcekçiliği ile tanıştıklarını söyledi. İpek böcekçiliğinin tütünden daha kolay olduğunu vurgulayan Avcu,'35-40 günde verim alıyoruz. İpek böceklerini dut yapraklarıyla besliyoruz. Son aşamada meşe dallarını üstlerine koyuyoruz. İpek böcekleri meşe yapraklarına koza örüyor. Bize o kozaları toplayıp, satmak kalıyor.' diye konuştu.
10
/
38
40 GÜNDE 15 BİN TL
Öte yandan Antalya Gazipaşa'da yaşayan ve 8 yıldır ilkel şartlarda ipek böcekçiliği yapan bir çiftçi de, Gazipaşa Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının ipekböceği ile ilgili destekleri olduğunu duyunca başvuru yaptı.
11
/
38
Başvurusu olumlu yanıtlanan Gültekin Demiral, 90 metkerake büyüklüğünde ipekböceği evindeki 2 kutuluk üretimini 5 kutuya çıkardı. Demiral ailesi tohumu devletten, hastalıkta bakımı devletten , alımı yine devlet tarafından yapılan ve sadece 40 gün süren üretim safhasından 15 bin TL gelir bekliyor.
12
/
38
Daha önce 1-2 kutu ile üretim yapan Demiral, aldığı destek ile yaklaşık 100 bin ipekböceğine tekamül eden 5 kutuluk tohum ile üretime başladı.
13
/
38
Üretimin son evresi olan koza örme aşamasında olan çalışmalardan 10 gün sonra yaklaşık 200-250 kilogram ipekböceği kozası elde edilecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının projesini duyup yararlanmak istediklerini ve başvurusunun olumlu sonuçlandığın söyleyen Gültekin Demiral, şu açıklamalarda bulundu:
14
/
38
Aldığımız destek ile bu ipekböceği evini yaptık. Daha sonra gördük ki Türkiye'nin en kapsamlı ipek böceği yetiştirilen yeri burasıymış. Biz 40 gün içinde 200-250 kg koza üretiyoruz.
15
/
38
Bu da 15 bin liraya tekamül ediyor. Riski yok. Tohumları kooperatif devlet yoluyla getiriyor. Herhangi bir hastalık olduğunda bir telefonla gelip tedavi ediyorlar.
16
/
38
Yetiştirdiğinde de satma sıkıntısı yok. Hazır olduğunda gelip kapında alıyorlar. Ödeme banka yoluyla yapılıyor. 40 günde 15 bin lira bir gelir çok iyi. Önceki sistemde en fazla 5 bin lira yapabildik.
17
/
38
Dut fidanlarımız tam büyümediği için 5 kutu yaptık. Bunu ilerde 10 kutu olarak yapmayı istiyoruz. Herkese tavsiye ederim.
18
/
38
Sırtında bebeğiyle sabah ilk işi ipek böceklerinin karnını doyurmak olan Gültekin Demiral'ın eşi Ayşe Demiral, ipekböceği üretiminin zevkli ve sera işlerine oranla daha zahmetsiz olduğunu söyledi.
19
/
38
Parasının da diğer işlere oranla daha güzel olduğunu ifade eden Ayşe Demiral, 'Kısa sürede elimize güzel para geçiyor. Eşime yardımcı oluyorum, evime katkı sağlıyorum. Bunları sonraya koyarsan aç kalıyorlar ve hastalanıyorlar. Önce bunlarla ilgileniyorum. Çocuğumu sırtıma alıp bu işleri yapabiliyorum. Allah devletten razı olsun' diye konuştu.
20
/
38
Demiral ailesinin yaptığı üretimi yerinde görmek isteyen Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya ise aileyi tebrik etti. Unutulmaya yüz tutmuş bir sektörün yeniden dirilmeye başlamasını görmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Kaya, şu açıklamalarda bulundu:
21
/
38
'40 günlük bir süreçte üreticimizin ciddi kazanım sağladığı bir sektör bu. Sosyal Yardımlaşma Vakfımız ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzün ortak yürüttüğü bu proje Türkiye'de tektir. Bu projenin ülkemize örnek olmasını ve çoğalmasını temenni ediyoruz'
22
/
38
Riski olmayan ve pazarı hazır olan bir sektör olan ipekböceği üretiminin ilçede yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Kaya, 67 üreticinin 112.5 kutu ile toplamda 3 bin 200 kg üretim yaptığını belirtti.
23
/
38
İçinde bulundukları tesisin tek başına 500 kilogram üretim yapma kapasitesi olduğunu ancak şu an yarı kapasiteyle faaliyet gösterdiğini söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
24
/
38
Devletlerimizin imkanlarıyla gelene yok demiyoruz. Üretim yapmak isteyen her bireye limit koymaksızın destek veriyoruz. 40 günde yaklaşık 15 binin üzerinde bir geliri elde edebilecek.
25
/
38
Riski yok, ürünümü satamam diye bir kaygısı yok. Canlı bir sektör. Biz de görevimiz gereği mahallelerimizde her bireyimize anlatıyoruz. Her geçen gün davetimize icabet eden çayımızı içen vatandaş sayısı artıyor. Artacağına inanıyorum.
26
/
38
İPEK BÖCEĞİ NEDİR?
Yumurtalarını dut yaprağı üzerinde bırakan İpek Böceği, ipek kozalağı ve dut yaprağı tüketiyr. Bir koza yaklaşık olarak 800 metre uzunluğuna varan bir ipek telinden örülüyor.
27
/
38
İki ay kadar ömürleri olan İpek Böceği, yaklaşık olarak 200-300 adet yumurta bırakabiliyor. Yumurtaların ipek fabrikalarına satılmasıyla da gelir elde ediliyor.
28
/
38
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ NASIL YAPILIYOR?
Dut ağacının yetiştiği her bölgede rahatlıkla yapılabilecek İpek Böcekciliği, Bursa ve yakın çevresinde yapılabiliyor.
29
/
38
Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından verilen 2015 verilerine göre, Türkiye'de toplam 4 bin 550 aile İpek Böceği yetiştirmektedir. Mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; İpek Böcekçiliği işine girenlere devlet yüzde 100 hibe sağlıyor.
30
/
38
İPEK BÖCEKLERİ KÖYLÜLERE 'EK GELİR' OLUYOR
Akdeniz Bölgesi Koza Tarım Satış Kooperatifi tarafından, Gazipaşa ilçesindeki 6 köyde yaşayan dar gelirli vatandaşlara ek gelir sağlanması amacıyla ücretsiz olarak dağıtılan ipek böcekleri koza yapmaya başladı.
31
/
38
SS 976 Numaralı Akdeniz Bölgesi Koza Tarım Satış Kooperatifinin Müdürü Muzaffer Durusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Gazipaşa'da 111 aileye 96 paket ipek böceği dağıttıklarını söyledi. Dağıtımın, Ilıca, Yeniköy, Kızılgüney, Karalar, Şahinler, Sugözü'ndeki dar gelirli vatandaşlara yapıldığını anlatan Durusoy, sözlerine şöyle devam etti:
32
/
38
'Dağıttığımız her kutuda 20 bin ipek böceği var. Gazipaşa'ya 96 kutu ipek böceği dağıttık bu da 1 milyon 920 bin canlı ipek böceğine tekabül ediyor'
33
/
38
İpek böceklerinin sadece dut yaprağıyla beslendiğini ifade eden Durusoy, böceklerin koza örmeye başladığını bildirdi. Gazipaşa'da geçen yıl yaklaşık 3,5 ton koza üretildiğini belirten Durusoy, şu açıklamalarda bulundu:
34
/
38
'Hasat edildikten sonra biz bizzat gidip çiftçiden alıyoruz. Bu yıl da bu rakama yakın bir üretim olacak. Üreticilerimize kilo başına 50-55 lira ödüyoruz. Gazipaşa'daki üreticilerin bu yıl yaklaşık 180 bin lira kazanmasını bekliyoruz'
35
/
38
ÜRETİCİLER DUT ORMANI İSTİYOR
ipek böcekçiliğinin en yoğun yapıldığı yerlerden Ilıca Köyü'nün Muhtarı Hasan Ali Kaplan da köylerinde yaklaşık 70 ailenin geçimini ipek böcekçiliğinden sağladığını söyledi. İpek böcekçiliğinin yılın 40-45 gününde yapıldığını belirten Kaplan, şu açıklamalarda bulundu:
36
/
38
'KOZABİRLİK böcekleri yumurtadan çıkmış olarak bize teslim ediyor. Biz bunu dut yaprağıyla besleyerek büyütüyoruz. Yaklaşık bir hafta sonra kooperatife satacağız. Biz yarım kutu aldık. Yaklaşık 2 bin lira kazanacağız'
37
/
38
Bir kutu ipek böceğinin 3-4 bin lira gelir getirdiğini anlatan Kaplan, 'Biz bunu geliştirmek istiyoruz. Tek isteğimiz devletimizin bize bir dut ormanı kazandırması.' ifadesini kullandı. İpek böceği yetiştiricilerinden Fatma Karateke de dut ağacı olan herkesin ipek böcekçiliği yapabileceğini söyledi. İpek böceklerine yaklaşık bir ay baktıklarını dile getiren Karateke, şöyle devam etti:
38
/
38
'Dut ağacın olursa çok güzel bir gelir kaynağı oluyor. Bizlerin başka bir iş yapma imkanımız yok. Bayağı da parası var' Üretici Havva Duman da böceklerin artık ipek örme aşamasına geçtiğini belirterek, bir hafta sonra hasada başlayacaklarını ifade etti. Duman, kooperatif yetkililerinin elde ettikleri kozaları adreslerinden teslim aldığını, kazandıkları paranın da bir ay içinde hesaplarına yatırıldığını kaydetti.