Kadın erkek fark etmeksizin hepimiz ışıl ışıl bir cilt için ekstra mesai harcıyoruz. Ergenlikten itibaren başlayan akne problemi ise titizlikle üzerinde durulması gereken bir konu… Akne tedavisi ve izleyeceğiniz yol haritasını ise sizin için hazırladık…
İşte akne oluşumunu engelleyecek ve sizi çözüme götürecek adımlar….
AKNE NEDİR?
Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla meydana gelen sivilcelere neden olan yaygın bir cilt sorunudur. Ciltte yaşayan bakterilerde bu tıkanık alanlara yerleşerek iltihaplı sivilceler oluşmasına neden olur. Ergenlik ve genç erişkinlik döneminin en sık dermatolojik hastalığıdır. Akne üzerine yapılan yeni araştırmalarda mikrobiyota dengesinde bozukluk olduğu artık bilinmektedir. Bazı hormonlar sebum artışına neden olarak akne oluşumunu başlatabilirler.
AKNE OLUŞUMUNU NE TETİKLER?
Uzm. Dr. Dönmez, akne oluşumunu tetikleyen faktörleri şöyle sıraladı, “Gıdalar, hijyen, kozmetikler, bazı ilaçlar ve stres gibi faktörlerin akne gelişiminde önemi bilinmektedir.”
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT
Tükettiğiniz besinlerde akne oluşumunda bir o kadar etkili. Uzm. Dr. Dönmez, “Glisemik indexi yüksek gıdaların akne oluşumunda rolü bulunmaktadır. Süt ve süt ürünleri tüketiminin de etkisi olduğu düşünülmektedir” dedi.
KRONİK OLARAK SEYREDER
“Akne olgularının %99’unu oluşturan akne vulgaris uzun yıllar alevlenmelerle seyreder ve kronik seyirlidir” diyen Uzm. Dr. Dönmez, “Ergenlik döneminde başlayarak üçüncü dekada kadar bazen daha da uzun yıllar sürebilir. Az bir hasta grubunda erişkin yaşlarda da hastalık devam etmektedir. Yüz, boyun, göğüs, omuzlar ve sırt bölgesinde yerleşir” şeklinde konuştu.
Akne tedavisi kişiye göre farklılık göstermesiyle birlikte, standart tedavilerle çözüme varılmayan hastalar için hormonal açıdan değerlendirme gerekebilir.
KENDİ İÇERİSİNDE SINIFLANDIRILIR
Hastanın yaşı, hastalığın şiddeti ve tutulum alanına göre tedavi seçimi değişebilmektedir. Akne değişik ölçekler göz önüne alınarak derecelendirilir ve sınıflanır. En sık basit olarak hafif, orta, şiddetli, çok şiddetli diye sınıflanır.
TEDAVİ ÇEŞİTLERİ KİŞİYE ÖZEL
Akne tedavisinin çeşitlilik gösterdiğini ifade eden Uzm. Dr. Dönmez, “Topikal tedaviler (köpük , losyon, krem vs.) tek başına ya da antibiyotikler ve diğer sistemik ilaçlar ile birlikte kullanılabilirler. Şiddetli, dirençli, standart tedavilere yanıtsız, iz bırakan akne tedavisinde düzenli laboratuvar incelemeler ve muayeneler ile sistemik izotretinoin tedavisi verilebilmektedir.
SABIR VE İSTİKRAR ŞART
Akne tedavisinde istikrarı korumakta son derece önemli. Doktorunuz tarafından verilen ilaçlarını düzenli olarak kullanmak ve tedavi sonuçlarını gözlemlemek için sabretmek şarttır. Her cilt tipi farklıdır. Dolayısıyla görülen sorunlar ve çeşitleri de kişisel olarak düzenlenmelidir. Bu nedenle cildinize doktorunuz tarafından onaylanmayan hiçbir ilacı uygulamamaya dikkat edin.
AKNELİ CİLDİ GÜNEŞTEN KORUYUN
Cildinizin en büyük düşmanlarından biri de zararlı güneş ışınlarıdır.
Akne hastalarında cildin uygun olarak temizlenmesi, gerektiğinde nemlendirilmesi ve güneşten korunması oldukça önemlidir.
İYİ TEMİZLİK ŞART
Uzm. Dr. Dönmez, cilt temizliği için yapacağınız tercihler hakkında ise “Deriyi tahriş etmeyen, akneyi tetiklemeyen, alerji yapmayan bir temizleyici, ayrıca su bazlı ve yağsız nemlendiriciler seçilmelidir” diye konuştu.
TEKRARLAYABİLİR!
“Akne şiddeti değişmekle birlikte sıklıkla yaşam boyu devam edebilen kronik bir hastalık” diyen Uzm. Dr. Dönmez şöyle devam etti: Bu nedenle tedavinin bırakılmasıyla tekrarlamalar sık görülür. İdame tedavide kişiye özel hastanın sürekli ya da aralıklı olarak kullanacağı topikal tedaviler uygun olacaktır.
star.com.tr